Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ δημοσκοπήσεις (Marc, ALCO, Opinion Poll) έδειξαν με μικρές αποκλίσεις την ίδια εικόνα: Το προβάδισμα της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αγγίζει το «double score», η Ν.Δ. παρά τις εντεινόμενες αντιξοότητες και τα επιμέρους λάθη διατηρεί σε εντυπωσιακό βαθμό τις δυνάμεις της, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν καρπώνεται τίποτα από την όποια φθορά της Ν.Δ., αλλά φυλλορροεί και πέφτει και κάτω από το ψυχολογικό όριο του 20%. Δεν είναι η πρώτη φορά που το επιτελείο της Κουμουνδούρου απογοητεύεται από τις δημοσκοπήσεις, αλλά αυτή τη φορά γίνονται και «εργαλείο» της εσωκομματικής συζήτησης, καθώς αποτυπώνουν με αριθμούς αυτά που απασχολούν την εσωτερική αντιπαράθεση.
ΟΣΟΙ, ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με την ηγετική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα, δεν υιοθετούν την τυφλή αντιπολίτευση και επισημαίνουν το έλλειμμα πολιτικού αφηγήματος είδαν να δικαιώνονται οι απόψεις τους και από τις δημοσκοπήσεις. Αντιθέτως οι «αυλικοί» του Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι εδώ και μήνες προεξοφλούν την καταστροφή της χώρας και της κυβέρνησης, διαπιστώνουν ότι η… χειρομαντεία και η προβολή της επιθυμίας στην πραγματικότητα δεν συνιστούν πολιτική. Και δεδομένου ότι πλέον έχουν περάσει 15 μήνες από τις εκλογές, συνειδητοποιείται από περισσότερους ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός», αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλ. Τσίπρα «στραβά αρμενίζει». Αυτή η διαπίστωση -κι αυτό είναι νέο στοιχείο- οδηγεί κορυφαία στελέχη του κόμματος στην αναπόφευκτη επόμενη διαπίστωση, που διατυπώθηκε και σε μια από τις αρκετές «φραξιονιστικές μαζώξεις» που γίνονται με εντεινόμενο ρυθμό το τελευταίο διάστημα. Εκεί ακούστηκε γνωστότατο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «δεν τραβάει πια ο Αλέξης». Κάτι που πλανάται εδώ και μήνες στα ενδότερα της Κουμουνδούρου, ακούστηκε κιόλας. Κι αυτό παρότι, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι, «δεν υπάρχει ακόμα κάποιος που να έχει προβάδισμα έναντι του Τσίπρα».
Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ αυτή, όμως, μπορεί να δημιουργήσει νέες και πιο έντονες εσωτερικές αναταράξεις. Και στηρίζεται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν ραγδαία πτώση της προσωπικής αποδοχής και αξιοπιστίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Υποχωρεί και στη δημοτικότητα και στην καταλληλότητα ως πρωθυπουργός. Γεγονός που εξηγεί -πέραν των άλλων- γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ν.Δ. πείθουν την κοινωνία ότι αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν την πολλαπλή κρίση, σε αντίθεση με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, όπως φαίνεται, δεν είναι εύκολο να απαλλαγεί και από τα 4,5 χρόνια αποτυχημένης διακυβέρνησης, που κουβαλάει πλέον ως μετρήσιμο φορτίο.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΗ της πραγματικότητας στην εικόνα των δημοσκοπήσεων όπως φαίνεται ξεκαθαρίζει και τα εσωτερικά μέτωπα της αντιπαράθεσης. Ενισχύεται, όπως λένε οι πληροφορίες, η άποψη εκείνων που διαφωνούσαν εξ αρχής με τη «θεωρία του ώριμου φρούτου», που υιοθέτησαν ο Αλ. Τσίπρας και η ομάδα του. Ποντάροντας στη φθορά της κυβέρνησης, την οποία προεξοφλούσαν κι έκριναν ότι μπορούσαν να την επιταχύνουν με ρητορική του 2014 και μετωπική αντιπολίτευση, χωρίς αντιπροτάσεις. Οι «μαυροσκούφηδες» που περιτριγυρίζουν τον Αλ. Τσίπρα, έχουν υποστεί ήδη μια μεγάλη ήττα. Καθώς δικαιώνονται π.χ. ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι «53», που υποστήριζαν ότι δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς τα αίτια της μεγάλης ήττας του 2019 και δεν έχουν διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική κι ένα νέο αριστερό αφήγημα, που θα μπορούσαν να αποδομήσουν τη Ν.Δ. Η τακτική του «νέου ντου» στην εξουσία, με «fake news» και παραδοσιακή προπαγάνδα, «δεν αρκεί όταν έχεις απέναντι μια κυβέρνηση με σχέδιο και επεξεργασμένη ατζέντα», όπως υποστηρίζουν.
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ των διαφωνιών βρίσκεται και η «μη σοβαρή» -όπως χαρακτηρίζεται- στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα. Μετά το «παρών» στην κύρωση της συμφωνίας με την Αίγυπτο, οι επικριτές του Αλ. Τσίπρα τού αποδίδουν «ασυνέπεια και διολίσθηση σε θέσεις που αρμόζουν σε υπερπατριώτες». Κι όπως ελέχθη χαρακτηριστικά, με αφορμή την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, «δηλαδή κατηγορούσαμε εμείς τη Ν.Δ. για τις χλαμύδες στη συμφωνία των Πρεσπών και τώρα κάνουμε τους τουρκοφάγους;».
ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ της εσωτερικής έντασης όμως βρίσκονται κι άλλα θέματα, τα οποία αφορούν στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και όπως φαίνεται «ωριμάζουν». Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος εισαγγελέας, που κάνει την έρευνα μετά την απόφαση της Βουλής για την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και των συμμέτοχων για τη σκευωρία της Novartis στο Δικαστικό Συμβούλιο, έχει αρχίσει και καλεί μάρτυρες. Δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι έχει πλησιάσει ο χρόνος διαβίβασης στη Βουλή και της δικογραφίας για τον Νίκο Παππά και τον «White House», μετά τις καταγγελίες Μιωνή και Καλογρίτσα. Ενώ προχθές, σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάστηκε στη Βουλή νέα δικογραφία για τον Παύλο Πολάκη, ύστερα από μηνυτήρια αναφορά του γενικού διευθυντή, του προέδρου και του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ. Με την οποία καταγγέλλεται ότι ο πρώην υπουργός Υγείας, σε συνεργασία με την Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς και με τη συνδρομή δημοσιογράφων, επιχείρησε -μέσω μικτών κλιμακίων ελέγχου- να αναδείξει σκάνδαλα με σκοπό την απόδοση ευθυνών σε πρώην υπουργούς Υγείας.
ΟΣΟΙ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ την αντιπολιτευτική τακτική και την πολιτική επάρκεια του Αλ. Τσίπρα και του συστήματος εξουσίας που είχε και έχει δίπλα του δεν φέρονται διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τυχόν ατασθαλίες ή παράνομες συμπεριφορές που υπήρξαν το 2015-2019. Γι’ αυτό και παίρνουν αποστάσεις απ’ όλες τις σκοτεινές υποθέσεις, με τις οποίες ασχολείται ήδη ή θα ασχοληθεί προσεχώς η Δικαιοσύνη. Ενδιαφέρον τέλος, έχει και μια ακόμα παρατήρηση που κάνουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης: Οσοι έχουν εμπλοκή με τις διερευνώμενες από τη Δικαιοσύνη υποθέσεις είναι και αυτοί που ζητούν πιο σκληρή αντιπολίτευση, στηρίζουν τη μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και ποντάρουν στον διχασμό…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr