Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα δύο είναι γνωστά, δεν πρέπει να έχει «παράπονο» ο Ελληνας πρωθυπουργός, τα συναντούμε σε όλη την Ευρώπη: κορονοϊός και οικονομία.
ΟΜΩΣ ΕΝΩ οι υπόλοιποι πολιτικοί ηγέτες ασχολούνταν με το πώς θα τιθασεύσουν την πανδημία, παρεμπιπτόντως και εδώ η χώρα μας τα κατάφερε καλύτερα, ο Μητσοτάκης έπρεπε συγχρόνως να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Αγκυρας που είχε στείλει το μισό τουρκικό στόλο νότια του Καστελλόριζου και την έκρηξη του μεταναστευτικού, πρώτα στον Εβρο και στη συνέχεια στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.
ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ Κορυφής κλείνει, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, το μέτωπο της Τουρκίας. Ξεκινούν οι διερευνητικές επαφές, με μοναδικό θέμα τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας, όπως επαναβεβαιώθηκε στις Βρυξέλλες και αυτό σημαίνει αρκετός διπλωματικός χρόνος και αποκλιμάκωση της έντασης που επί δύο μήνες είχε ξεπεράσει κάθε όριο. Ελλάδα και Κύπρος βγήκαν κερδισμένες από τις διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε, ο Ερντογάν καλείται να προσέλθει σε διάλογο με τη Λευκωσία και να απέχει από νέες προκλητικές ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, στο μεταναστευτικό δημιουργείται η πεποίθηση ότι με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις διαδικασίες ασύλου και την αυστηρή φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, η μείωση των ροών θα συνεχιστεί και η αποσυμφόρηση των νησιών θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 12 μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργού Νότη Μηταράκη, τον Σεπτέμβριο οι ροές νέων μεταναστών ήταν μόλις 80 άτομα. Εάν η «ύφεση» στο μεταναστευτικό διατηρηθεί, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με την πραγματική ύφεση στην οικονομία και πρωτίστως με το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ότι πρέπει να διορθωθούν κυβερνητικές αρρυθμίες και να επιταχυνθεί το μεταρρυθμιστικό της έργο. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η νέα πρόταση της Επιτροπής υπό τον νομπελίστα Πισσαρίδη για το πού θα πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν εντός του Οκτωβρίου. Είναι κρίσιμο για τη χώρα οι τελικές επιλογές να ενισχύουν την εγχώρια παραγωγή και να πολλαπλασιάσουν το αποτέλεσμα για την ανάπτυξη. Προηγείται η μάχη για τον κορονοϊό, απαιτείται η λήψη μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, πριν είναι αργά. Η πανδημία ξαναχτυπά παγκοσμίως και η Ελλάδα πρέπει να «δαμάσει» το δεύτερο κύμα μέχρι να έχουμε διαθέσιμα εμβόλια. Ο Μητσοτάκης τα έβγαλε πέρα με 4 ανοικτά μέτωπα ταυτοχρόνως, τώρα έχει μπροστά του δύο προκλήσεις. Δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά αντιμετώπισε και χειρότερες καταστάσεις.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr