Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σε μία προσπάθεια να επιρρίψει τις ευθύνες για την ύφεση στον Μητσοτάκη, λες και οι πολίτες δεν βλέπουν τι γίνεται παγκοσμίως λόγω του κορονοϊού, ο κ. Τσίπρας πήγε ένα βήμα παραπάνω από τις μαγικές λύσεις και τα «εμπροσθοβαρή προγράμματα» που έχει προτείνει μέχρι τώρα.
Απευθυνόμενος στον παριστάμενο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον εγκάλεσε γιατί δεν σκορπάει χρήμα προκειμένου να περιορίσει τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης αλλά και να ανακουφίσει τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας:
«Δεν έχετε την υποχρέωση πλεονάσματος 3,5% όπως είχαμε εμείς όταν σε αντίστοιχες καταστροφές σκεφτόμασταν και το τελευταίο ευρώ, ούτε έχετε κάποια αδυναμία πρόσβασης στις αγορές. Ισα ίσα έχετε την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όλους τους αξιωματούχους που παρατηρούσαν με το σταγονόμετρο τι σπαταλάμε, τι ξοδεύουμε γιατί δεν σπαταλούσαμε, να σας λένε “having spending”, σπαταλήστε χρήματα για να σώσετε την κοινωνία και την οικονομία».
Το απόσπασμα αυτό είναι ενδεικτικό του φανταστικού κόσμου που έχει πλάσει το επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία. Από την τοποθέτηση όμως προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Πρώτον, η υποχρέωση πλεονάσματος 3,5% θεσμοθετήθηκε από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα με το τρίτο μνημόνιο μέχρι και το 2022, η μη ισχύς του τώρα οφείλεται στον κορονοϊό.
Δεύτερον, η αδυναμία πρόσβασης στις αγορές τα προηγούμενα χρόνια οφείλεται στην καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 και στην έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην πολιτική Τσίπρα. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις έφυγε η κυβέρνηση Τσίπρα οι αγορές εμπιστεύθηκαν τον Μητσοτάκη και τα επιτόκια δανεισμού είναι τα χαμηλότερα όλων των εποχών.
Τρίτον, η ΕΚΤ πράγματι είχε εξαιρέσει την Ελλάδα από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης την περίοδο 2015-2019 αλλά και η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τα capital controls και την «περήφανη» διαπραγμάτευση.
Τέταρτον, η Κομισιόν δεν έχει δώσει γραμμή για να «σπαταλήσουμε χρήμα», όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, δηλώνει ότι κάθε κίνηση θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικά για την Ελλάδα απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, όταν ο προϋπολογισμός λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας είναι ελλειμματικός και οι πόροι που διατίθενται για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας προέρχονται από τα αποθέματα του Δημοσίου και από κρατικό δανεισμό.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δώσουν την εντύπωση στους πολίτες ότι εάν ήταν αυτοί στα πράγματα θα πετούσαν χρήμα από το ελικόπτερο αλλά μία τέτοια κίνηση θα έφερνε πιο κοντά το «νομισματοκοπείο», όπως θα έλεγε και ο παλαιός σύντροφος Λαφαζάνης. «Εμείς αξιοποιούμε τους πόρους, δεν τους σπαταλάμε», ήταν η λιτή απάντηση του Σταϊκούρα στον Τσίπρα, που επιμένει να μην έχει καλή σχέση με την οικονομία.
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ «ΦΑΟΥΛ»
Το λάθος με την «ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών, που έγινε στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας – ΗΠΑ ήταν βαρύ. Οχι μόνο γιατί επισκίασε επικοινωνιακά τη σαφή στήριξη των ελληνικών θέσεων από την Ουάσιγκτον που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Αγκυρας, αλλά κυρίως γιατί δεν είναι δυνατόν σε επίσημα κείμενα, και μάλιστα διακρατικών συμφωνιών, να μη γίνεται εξαντλητικό «τσεκάρισμα» κάθε λέξης.
Το λάθος διορθώθηκε σχετικά γρήγορα, και όπως λέει ένας παλαιός κανόνας για τη ζωή, «όταν πάρεις τον δρόμο των ζημιών σε όποιο σημείο κι αν σταματήσεις θα βγεις κερδισμένος». Ομως αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί. Οι Πρέσπες ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση Τσίπρα, που προχώρησε εν κρυπτώ τις διαδικασίες για να αναδιατάξει πλήρως το πολιτικό σκηνικό της χώρας, όπως έλεγε δημοσίως ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεσμεύοντας τη χώρα.
Το σαφές μήνυμα δεν μπορεί να θολώνει από φάουλ και αβλεψίες. Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός έχει μία καλή ευκαιρία να πει σε όλα τα μέλη της κυβέρνησης ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και προσήλωση στο μεταρρυθμιστικό έργο. Αχρείαστα φάουλ δεν δικαιολογούνται, και όχι μόνο στα σπορ.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr