Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Ο Εμανουέλ Μακρόν, η Αγκελα Μέρκελ, ο Καναδός Τζάστιν Τριντό, η Νεοζηλανδή Τζασίντα Αρντερν, ο αλλοπρόσαλλος Μπόρις Τζόνσον και άλλοι τινές από τις πέντε ηπείρους, έβαλαν χθες τα θεμέλια μιας άτυπης δεύτερης Συμφωνίας του Παρισιού, κηρύσσοντας πόλεμο στην εξαφάνιση των άγριων ειδών, στην αποψίλωση των δασών, στην υποβάθμιση των οικοσυστημάτων και στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Το μανιφέστο τους είχε τίτλο «Υπόσχεση των Ηγετών για τη Φύση» και ήταν ένα εύηχο πρελούδιο της αυριανής Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στην πραγματικότητα επρόκειτο μάλλον για μια τετριμμένη έκθεση ιδεών, την οποία η «στριμμένη καθηγήτρια» Γκρέτα Τούνμπεργκ θα βαθμολογούσε κάτω από τη βάση. «Από λόγια μάς έχετε χορτάσει, αλλά τα έργα σας δεν τα βλέπουμε», θα έλεγε παίρνοντας το δολοφονικό της ύφος – αν δεν το έχει ήδη κάνει.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Προτιμότερες, θα πείτε, οι μεγαλοστομίες προς τη σωστή κατεύθυνση από τις «κλιματοκτόνες» πολιτικές των Τραμπ -Μπολσονάρου, για τις οποίες οι δυο τους καμαρώνουν κιόλας. Η δυσάρεστη έκπληξη ήταν η απουσία της υπογραφής του Σι Τζινπίνγκ από το μανιφέστο, γεγονός που απέδειξε ότι πρέπει να κρατάει κανείς μικρό καλάθι στους όψιμους θιασώτες της οικολογίας, όπως ο Κινέζος πρόεδρος.
Στην τηλεδιάσκεψη του ΟΗΕ έχουν εγγραφεί να μιλήσουν 116 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, λέγοντας ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Σύμφωνα με την «Guardian», ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει ότι το 30% των βρετανικών γαιών θα είναι προστατευόμενες ως το 2030, που σημαίνει ότι τα εθνικά πάρκα θα μεγαλώσουν κατά 400.000 εκτάρια. Ωραία λόγια.
Από την έντυπη έκδοση