Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλιορής*
Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν έναν αριθμό κρίσιμων και σημαντικών προβλημάτων τα οποία επηρεάζουν δυσανάλογα σε σχέση με το μέγεθος τους από την οικονομική ύφεση, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων τους και την κύρια εξάρτησή τους από τον τραπεζικό δανεισμό. Η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία, η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση, το υψηλό λειτουργικό κόστος, ο έντονος ανταγωνισμός από φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα, ο έντονος ανταγωνισμός από μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλά κυρίως η ρευστότητα σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο,δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον όχι μόνο για νέες επιχειρήσεις αλλά και για τις ήδη υπάρχουσες.
Σύµφωνα µε έρευνα του διεθνούς ελεγκτικού οίκου Grant Thornton το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν την µορφή της οικογενειακής-Μ.Μ.Ε. Είναι επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο είναι μικρές, οικογενειακές που στηρίζονται κυρίως στην προσωπική εργασία και που σήμερα παρά τη µεγάλη θνησιµότητα τους, αυτές αντιπροσωπεύουν το 90% των ενεργών επιχειρήσεων και παράγουν σχεδόν το 50% του ΑΕΠ απασχολώντας πάνω από το 50% του εργατικού δυναµικού της χώρας.Είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι και αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» για την οικονομική κρίση.Είναι οι επιχειρήσεις που ποτέ κανείς δεν έσκυψε στα προβλήματα τους και που δυστηχώς σήμερα χάνονται.
Είναι αναγκαία μία κεντρική πολιτική και οικονομική κυβερνητική στρατηγική,με μακροχρόνιο σχεδιασμό που θα στηρίζεται στην πραγματική οικονομία και όχι σε σχέδια επί χάρτου σε ότι αφορά τις Μ.Μ.Ε. ώστε να επιτευχθούν διάφοροι οικονοµικοί, κοινωνικοί αλλά και εθνικοί στόχοι.
Mέρκελ και Νετανιάχου
Η πολύπαθη ελληνική περιφέρεια και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας κυρίως νέων έχουν ανάγκη ενός σχεδίου που θα διαμορφώσει το περιβάλλον αυτό ώστε να συνεχίσουν αλλά και να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας σε νέους ώστε να παραμείνουν και να προσφέρουν στους τόπους καταγωγής τους, παράλληλα µε τη µείωση της εσωτερικής µετανάστευσης. Μια επιτυχηµένη εθνική στρατηγική για την τόνωση των Μ.Μ.Ε στην περιφέρεια, θα αποτελέσει τον πυρήνα για την οικονοµική ανεξαρτησία της περιφέρειας, τη µείωση της ανεργίας αλλά και την διατήρηση ή ακόμα και την αύξηση του πληθυσµού η οποία µπορεί σε ένα βαθµό να δηµιουργήσει την ανάγκη νέων υποδοµών (σχολεία, νοσοκοµεία, µεταφορές, επικοινωνία κα), έτσι ώστε να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής περιφέρειας. Ένας ιδιαίτερα σηµαντικός λόγος, αφορά στην απασχόληση ευαίσθητων και αποκλεισµένων από την εργασία κοινωνικών οµάδων.
Η µικρή και µεσαία επιχείρηση αποτελεί απάγκιο για ανθρώπους που βλέπουν την εργασία όχι µόνο σαν καριέρα. Μητέρες µε λίγο χρόνο ή ξεχωριστές ανάγκες και συνταξιούχοι συχνά βρίσκουν ευέλικτη εργασία στα πλαίσια ενός πνεύµατος κατανόησης των ειδικών τους αναγκών. Η εργασία σε Μ.Μ. επιχειρήσεις παρέχει σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από την εµπειρία, και τη δυνατότητα αφοµοίωσης ενός πλαισίου επαγγελµατικής ηθικής που τόσο λείπει από την Ελληνική επιχειρηµατική ζωή. Είναι εµφανές ότι η αναγκη για στηριξη της Μ.Μ.Ε είναι επιτακτική.
Η δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος,η μείωση της φορολογίας,η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η πιο ευέλικτη χρηματοδότηση δεν είναι µόνο οικονοµική ανάγκη, µα και κοινωνική.
Η Μ.Μ.Ε είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να της δώσουμε την δυνατότητα να δημιουργήσει και να ωθήσει την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.
*Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας