Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Για τον λόγο αυτό θέλει να κρατήσει «ζωντανές» τις επιχειρήσεις και όρθιους τους ελεύθερους επαγγελματίες ώστε την επόμενη ημέρα του κορονοϊού η πραγματική οικονομία να έχει δυνάμεις για την κούρσα προς την ανάπτυξη.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τις επιχειρήσεις κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, που επιφέρει μείωση 158 ευρώ ετησίως για τους εργαζομένους και 301 ευρώ για τους εργοδότες, συνιστά βασικό κίνητρο για διατήρηση της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.
Ταυτόχρονα η επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας με απόλυτη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για 6 μήνες από το κράτος δημιουργεί κίνητρα για προσλήψεις, με έμφαση στην κατηγορία των μακροχρόνια ανέργων, που βρίσκονται σήμερα στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης έστω και για ένα έτος, αν και αυτά τα «προσωρινά» μέτρα αποκτούν τελικώς μόνιμο χαρακτήρα, δίνει ανάσες στις δυνάμεις της παραγωγής αλλά και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που σε σύγκριση με τους δημοσίους υπαλλήλους έχουν λιγότερα εργασιακά δικαιώματα.
Το όφελος είναι σημαντικό για τη μέση οικογένεια, το διαθέσιμο εισόδημα ενός νοικοκυριού μπορεί να αυξηθεί κατά 361 ευρώ για μισθούς 2.000 ευρώ. Και αυτό το μέτρο έχει ιδιαίτερη πολιτική στόχευση. Ο Μητσοτάκης δεν ξεχνά ότι η μεσαία τάξη ήταν αυτή που κράτησε τη χώρα όρθια στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων αλλά και η εισοδηματική κατηγορία που χτυπήθηκε από την υπερφορολόγηση της περιόδου Τσίπρα.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που λειτουργούσε ως ένα φορολογικό χαράτσι για όσους είχαν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, βάζει ένα τέλος στην ακραία φορολόγηση και στέλνει ένα μήνυμα στους επαγγελματίες και μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα ότι η κυβέρνηση τους υπολογίζει για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τα οφέλη θα είναι ορατά για τους μισθωτούς από τον Ιανουάριο του 2021 μέσω της μείωσης των κρατήσεων και κατά συνέπεια την έμμεση αύξηση των καθαρών αποδοχών, ενώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες η ελάφρυνση θα φανεί με τα εκκαθαριστικά του 2021, καθώς η μείωση των εισφορών θα υπολογιστεί με βάση τα φετινά εισοδήματα.
Η επέκταση των προγραμμάτων για την επιστρεπτέα προκαταβολή, τη «Συνεργασία» και την αναστολή των συμβάσεων σε κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία, όπως η εστίαση, ο πολιτισμός και ο τουρισμός, λειτουργούν ως αμυντικά μέτρα προκειμένου δυναμικοί τομείς της οικονομίας να παραμείνουν εν ζωή, τουλάχιστον μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του ιού.
Σε ό,τι αφορά τα χαμηλά εισοδήματα σημαντική είναι η παράταση κατά 6 μήνες του μειωμένου ΦΠΑ στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και στην εστίαση, όπως και η αναστολή των πλειστηριασμών μέχρι το τέλος του έτους για την πρώτη κατοικία με δυνατότητα ένταξης των δανειοληπτών στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νέου πτωχευτικού δίκαιου. Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Οκτώβριο, «για να βοηθήσουν και την οικογένεια», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ παρατείνονται τα ευνοϊκά μέτρα για τη λήψη επιδομάτων ανεργίας από τους εργαζομένους στα εποχικά επαγγέλματα του τουρισμού.
Συνολικά το πακέτο της ΔΕΘ αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα της πανδημίας και ταυτόχρονα δημιουργεί τις συνθήκες για την αναγκαία ανάκαμψη. Ο Μητσοτάκης έκανε μία βασική επιλογή: στηρίζει τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, τον ελεύθερο επαγγελματία και τον αγρότη, όπως και τον μισθωτό του ιδιωτικού τομέα προσδοκώντας καλύτερα αποτελέσματα, όταν η χώρα θα μπει σε ρυθμούς κανονικότητας. Το παιχνίδι, όμως, θα κριθεί τους επόμενους 12 μήνες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr