Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο Στόλτενμπεργκ δεν έκανε τυχαία τις ανακοινώσεις, και μάλιστα μέσω των κοινωνικών δικτύων, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρόεδρο. Δυστυχώς ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει δώσει πολλές φορές δείγματα γραφής ανεχόμενος τις προκλήσεις της Αγκυρας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και το σπάσιμο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από τουρκικά πλοία. Με την κίνησή του να ανακοινώσει συμφωνία για συνομιλίες στα Ελληνοτουρκικά, πριν καν υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών, ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει δύο επιδιώξεις:
-Πρώτον, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον «διαλόγου» στα μέτρα του Ερντογάν, με το «Ορούτς Ρέις» να αλωνίζει ανοιχτά του Καστελλόριζου και την ηγεσία της Τουρκίας να «τραμπουκίζει» λεκτικά την Ελλάδα και όσες ευρωπαϊκές χώρες την υποστηρίζουν. Ο κ. Στόλτενμπεργκ αδιαφορεί για το εάν ο τουρκικός στόλος απειλεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, επιθυμεί διαπραγματεύσεις με τους κανόνες της Αγκυρας.
-Δεύτερον, με την προεξόφληση συμφωνίας για διάλογο ο επικεφαλής της Συμμαχίας δίνει «άλλοθι» στην Αγκυρα να κατηγορήσει την Αθήνα ότι δήθεν «τορπιλίζει» τις συζητήσεις, όταν η Τουρκία έχει παραβιάσει κάθε διάταξη του Διεθνούς Δικαίου με τις πειρατικές της συμπεριφορές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Ηδη ο ΥΠΕΞ του Ερντογάν, Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί πραγματικά το διάλογο. Ζητούν και τα ρέστα δηλαδή οι Τούρκοι πατώντας στις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ , για το πρόσωπο του οποίου η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να έχει την παραμικρή εμπιστοσύνη.
Πρόσφατα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ είναι ένας οργανισμός «εγκεφαλικά νεκρός», οι κινήσεις του επικεφαλής της Συμμαχίας επιβεβαιώνουν αυτόν το χαρακτηρισμό, ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από ένα μήνα είχε καλέσει το ΝΑΤΟ να σταματήσει να λειτουργεί με «επιτήδεια ουδετερότητα» μπροστά σε κατάφωρες παραβιάσεις των εθνικών μας δίκαιων.
Ομως πίσω από τις πράξεις του Στόλτενμπεργκ, που υποχρεώθηκε χθες να διαψεύσει εαυτόν λέγοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για διάλογο, κρύβεται η απροθυμία ορισμένων χωρών της Ευρώπης να αναλάβουν πραγματικά δράση κατά της παράνομης δράσης της Τουρκίας. Βλέπουμε, για παράδειγμα, το Βερολίνο να διστάζει στην επιβολή κυρώσεων στην Αγκυρα, φαίνεται ότι οι παραγγελίες πολεμικού υλικού και τα 4 εκατομμύρια Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες στη λήψη αποφάσεων από την ηγεσία της χώρας.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Για αυτό και ο διάλογος, αν ποτέ ξεκινήσει, δεν θα είναι εύκολος, σε κάθε στροφή θα κρύβεται και από μία παγίδα.
ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ;
Πριν από ένα χρόνο η ΔΕΗ εμφάνιζε ζημίες 318 εκατομμυρίων ευρώ στο εξάμηνο και η εικόνα της παρέπεμπε σε επιχείρηση που έχει πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή. Χθες η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε κέρδη προ φόρων 51 εκατομμυρίων και μειωμένο χρέος κατά 233 εκατομμύρια αξιοποιώντας και τη θετική συγκυρία της πτώσης των τιμών των καυσίμων, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Στάσση τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά αποτελέσματα θα πλησιάσουν φέτος τα 900 εκατομμύρια.
Η αλλαγή είναι εντυπωσιακή, πέρασε μέσα από δύσκολες αποφάσεις του υπ. Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, όπως ήταν η μείωση της έκπτωσης των καλοπληρωτών, αλλά έγιναν τα πρώτα βήματα για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης και τη στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στις ανανεώσιμες πηγές ήταν μονοψήφιο λόγω της εξάρτησης του παραγωγικού της μοντέλου από το λιγνίτη. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί και να ασκηθεί εμπορική πολιτική που θα επιβραβεύει τους πελάτες της ΔΕΗ, και ιδίως τους καλοπληρωτές.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr