Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΟ 2019 βέβαια επετεύχθη ένα ρεκόρ. Μειώθηκαν κατά τρεις οι ημέρες που δουλεύουμε για το κράτος. Το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμασταν 182 ημέρες, ενώ αν γυρίσει κανείς στο 2004 τότε απαιτούνταν 137 ημέρες εργασίας για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές. Στα χρόνια των μνημονίων προστέθηκαν στις πλάτες των πολιτών 40 ημέρες εργασίας «άνευ αποδοχών».
ΤΟ τραγικό της υπόθεσης είναι πως οι παροχές του κράτους προς τους πολίτες -τόσο στη δεκαετία του 2000 που δέναμε τους σκύλους με τα λουκάνικα όσο και στη μετά χρεοκοπίας εποχή- σε Παιδεία, Υγεία ήταν και είναι εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου, ενώ οι αποδοχές των συνταξιούχων έχουν μειωθεί περισσότερο από 50%.
ΜΕ αφορμή την παγκόσμια ύφεση που δημιουργείται ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού έχει ανοίξει μια διπλή συζήτηση στη χώρα μας. Πώς και πού θα κατευθυνθούν τα 32 δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και ποιο είναι το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να χτίσουμε. Η κουβέντα γύρω από το παραγωγικό μοντέλο έχει καταντήσει πλέον αστεία. Για να αλλάξουμε ρότα στην πραγματική οικονομία της χώρας είναι αναγκαίες ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, που όμως έχουν ως προαπαιτούμενο τη μεταρρύθμιση της νοοτροπίας τόσο των επιχειρηματιών όσο και των συνδικαλιστών. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτή η κουβέντα μπορεί να συνεχίζεται για δεκαετίες, χωρίς και πάλι να αλλάξει κάτι.
ΜΠΟΡΕΙ, όμως, να υπάρξει μια σημαντική μεταρρύθμιση που να ελαφρύνει τις πλάτες των πολιτών και ιδιαίτερα τη μεσαία τάξη. Γιατί, αποτελούν θετικό βήμα η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση εισφορών, αλλά δυστυχώς δεν αρκούν.
ΤΟ κύριο πρόβλημα στην πληρωμή φόρων και εισφορών είναι πως επιβαρύνει όλους τους μισθωτούς και ένα μικρό μέρος των επαγγελματιών που δεν μπορούν να αποφύγουν τη δήλωση των εισοδημάτων τους.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
ΓΙΑ περισσότερες από δύο δεκαετίες ακούγεται ως σύνθημα το «κυνήγι της φοροδιαφυγής». Και τίποτα δεν γίνεται. Ολόκληροι κλάδοι επαγγελματιών βασίζονται εξ ολοκλήρου στο μαύρο χρήμα. Εμφανίζονται φορολογούμενοι με δηλωθέν εισόδημα 5.000 ευρώ να ζουν στην απόλυτη χλιδή.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών -μπορεί να είναι και η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων-, το οποίο θα συνοδεύεται από πλήρη ηλεκτρονικό έλεγχο των αλλαγών σε ακίνητη και κινητή περιουσία και όλων των συναλλαγών τους με τράπεζες. Η τεχνολογία, πλέον, δίνει τα «όπλα» στην εφορία.
ΓΙΑΤΙ, καλό είναι να συζητάμε για τη φορολογική ελευθερία, αλλά έως τώρα μόνο τα «κορόιδα» δουλεύουν τον μισό χρόνο για να πληρώνουν τους φόρους των «άλλων». Οι «έξυπνοι» που κυκλοφορούν με μαύρο χρήμα αποπληρώνουν τις «εικονικές υποχρεώσεις» τους προς το κράτος με δουλειά δύο, τριών ημερών τον χρόνο.
Η εποχή αναγκάζει όλους -πολιτικούς και πολίτες- να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη ευκαιρία να τελειώνουμε με τις παθογένειες που ταλαιπωρούν τη χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αλλιώς οι περισσότεροι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλο και περισσότερες ημέρες για το κράτος και λιγότερο για τον εαυτό μας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr