Η έννοια της ατομικής ευθύνης ήρθε και πάλι στο προσκήνιο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ομως, πόσοι από τους Ελληνες έχουν αντιληφθεί τον όρο και τη σημασία του; Ισως την καλύτερη ανάλυση για την ατομική ευθύνη να έχει δώσει πριν από αιώνες ο Μολιέρος, ο οποίος έχει πει το διαχρονικά επίκαιρο: «Είμαστε υπεύθυνοι όχι μόνο για ό,τι πράττουμε, αλλά και για ό,τι παραλείπουμε να πράξουμε».
Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης
Εχουν περάσει περισσότεροι από πέντε μήνες από την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού. Σε αυτό το διάστημα επιβλήθηκε γενικό lockdown, στη συνέχεια ήρθησαν οι περιορισμοί και τώρα καταγράφεται και πάλι αύξηση των κρουσμάτων. Η Πολιτεία επικαλείται την ατομική ευθύνη σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας. Νόμοι υπάρχουν, διατάξεις έχουν θεσπιστεί, αλλά αν ο καθένας και η καθεμία δεν επιδείξουν την περίφημη ατομική ευθύνη, η περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων είναι -δυστυχώς- μονόδρομος.
Τις τελευταίες μέρες, στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρέθηκε η νεολαία, η οποία ομολογουμένως έχει υπερχαλαρώσει σε ό,τι αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας. Λίγο τα περίφημα πάρτι σε βίλες νησιών του Αιγαίου, λίγο τα γλέντια σε beach bars, λίγο το στριμωξίδι σε καφέ – μπαρ, την οδήγησαν στο «εδώλιο του κατηγορουμένου» για την αύξηση των κρουσμάτων.
Φταίει μόνο η νεολαία; Οχι. Σημάδια χαλάρωσης δείχνει και η τρίτη ηλικία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ευπαθής ομάδα. Προχθές, δεκάδες ηλικιωμένοι χωρίς να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας σχημάτιζαν ουρές έξω από τα υποκαταστήματα των τραπεζών στον κεντρικό δρόμο του Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Χθες, στη λαϊκή αγορά του ίδιου δήμου, ο οποίος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε πληθυσμό της Βόρειας Ελλάδας, η πλειονότητα των ηλικιωμένων δεν φορούσε μάσκες. Σαν να μην έφτανε αυτό, σταματούσαν κάθε λίγο και λιγάκι στον στενό δρόμο της οδού Αχιλλέως για να συνομιλήσουν σε απόσταση «αναπνοής» με κάποιον συνομήλικό τους, μπλοκάροντας το δρόμο και αναγκάζοντας και τους υπόλοιπους να πέσουν ο ένας πάνω στον άλλον…
Η ατομική ευθύνη θα πρέπει να μπει στο DNA του Ελληνα και να γίνει βίωμά του. Οι ξέγνοιαστες και ανέμελες μέρες του παρελθόντος, με τις χαρές, τα πανηγύρια, τις αγκαλιές και τις στενές επαφές, θα πρέπει να σβηστούν από τη μνήμη, μέχρι τουλάχιστον να ανακαλυφθεί το εμβόλιο και να επανέλθει η κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα. Η Πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα. Εχει θεσμοθετήσει τους όρους του «παιχνιδιού». Μένει πλέον οι παίκτες να τους υιοθετήσουν και να τους τηρήσουν πιστά, ώστε το «παιχνίδι» να γίνει σωστά και να είναι νικηφόρο για όλους…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr