ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δίκαιο και το άδικο για τα αναδρομικά

Προμήθειες-σοκ στις τραπεζικές συναλλαγές: Οι χρεώσεις σε ΑΤΜ, γκισέ και e-banking

Newsroom eleftherostypos.gr

Το ζήτημα των αναδρομικών για τους συνταξιούχους δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Είναι δεδομένο πως πέρα από τη δικαστική απόφαση το αίτημα των συνταξιούχων είναι δίκαιο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΔΙΚΙΟ εν μέρει έχει και η κυβέρνηση που εν μέσω πρωτόγνωρης στα χρονικά ύφεσης και της αβεβαιότητας που δημιουργεί η πανδημία τολμάει να σηκώσει από τα ταμεία 1,4 δισεκατομμύρια για να πληρώσει ένα μέρος από τις επιστροφές προς τους συνταξιούχους.

ΥΠΗΡΧΑΝ εναλλακτικά σενάρια στο τραπέζι. Το συνολικό κόστος των αναδρομικών για κύριες, επικουρικές και δώρα φτάνει στα 3,9 δισεκατομμύρια. Η πρόταση που κέρδιζε έδαφος ήταν να δοθούν μέσα σε βάθος πενταετίας – επταετίας. Θα υπήρχε στην ουσία μια επιβάρυνση της τάξης των 550 έως 780 εκατομμυρίων για κάθε χρόνο. Και οι συνταξιούχοι θα εξοφλούνταν μεταξύ 2025 και 2027.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιλέξει ένα πιο τολμηρό σχέδιο, το οποίο από τη μια δίνει άμεση επιστροφή των αναδρομικών μόνο για τις κύριες συντάξεις, από την άλλη όμως είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει δικαιολογημένη δυσαρέσκεια στους συνταξιούχους.

ΣΥΜΦΩΝΑ με εξειδικευμένους εργατολόγους, οι οποίοι στην ουσία κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη με το κράτος, είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει νέα πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά από Δώρα και επικουρικές. Και μέσα στην επόμενη διετία – τριετία το κράτος να υποχρεωθεί να καταβάλει και τα υπόλοιπα 2,5 δισεκατομμύρια στους συνταξιούχους.

Η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση δεν είναι η τέλεια. Είναι πάντως μια λύση σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρούσε εδώ και μια πενταετία τους συνταξιούχους. Κάποιοι πίστευαν πως τους κοροϊδεύουν και δεν θα πάρουν ποτέ ούτε ένα ευρώ. Κάποιοι άλλοι θεωρούσαν πως θα τα πάρουν όλα πίσω. Αυτό λοιπόν είναι το πρώτο βήμα για να λυθεί το πρόβλημα και πρέπει μέσα στα επόμενα χρόνια να λάβουν οι συνταξιούχοι όλα όσα δικαιούνται και από επικουρικές και από Δώρα.

ΕΙΝΑΙ, όμως, προκλητικό να επιχειρεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευθεί πολιτικά το ζήτημα. Είναι αστείο και υποκριτικό. Τα αναδρομικά δημιουργήθηκαν από το κενό νόμου μεταξύ Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ. Ολα τα χρόνια που κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε ζητήσει ο ίδιος να διεξαχθεί πιλοτική δίκη για να λύσει το πρόβλημα. Δεν το τόλμησε όμως. Απλά κλώτσησε το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω. Κλώτσησε τον λογαριασμό στους επόμενους. Οπως έκανε σχεδόν με όλα τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.

ΚΑΙ αξίζει να θυμάται κανείς πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με τον νόμο Κατρούγκαλου είχε μειώσει με παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο τις επικουρικές, ενώ είχε ελαττώσει και τον συντελεστή αναπλήρωσης για όσους είχαν πάνω από 30 χρόνια εργασίας. Η σημερινή κυβέρνηση αποκατέστησε αυτές τις δύο αδικίες και μάλιστα με αναδρομικότητα ενός έτους, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.

ΤΑ μικροπολιτικά παιχνίδια με τους συνταξιούχους είναι πολύ εύκολα. Τα βίωσαν το 2015, τότε που θα αυξάνονταν οι συντάξεις, θα ξαναδίνονταν τα Δώρα και θα εξαφανιζόταν το μνημόνιο. Από τις φαντασιακές υποσχέσεις δεν κέρδισαν τίποτα. Από τη ρεαλιστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης κάτι αρχίζουν να κερδίζουν!

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Ας διαλέξουμε σε ποια κανονικότητα θέλουμε να επιστρέψουμε

Kon

Εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες

Kon

Βήμα βήμα χωρίς πολλά λόγια

Kon

Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα ελληνικά πανεπιστήμια

Kon

Ολυμπιονίκης στην ψυχή!

Kon

Μια άβυσσος χωρίζει… Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Kon

Το εμβόλιο, το πιστοποιητικό και ο δρόμος προς την ελευθερία

Kon

Κουραστική πολυγλωσσία

Kon