Σε συνέντευξη που παραχώρησε 47 ημέρες πριν της ευρωκλογές της 9ης Ιουνίου, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά μάλιστα υπαινίχθηκε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη τετραετία. «Θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση αφού προηγουμένως επανέλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει ευρωπαϊκό αξίωμα ενώ έθεσε τον πήχη των Ευρωεκλογών στο αποτέλεσμα των προηγούμενων το 2019.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό το χθεσινό σκηνικό ντροπής στη Βουλή. Εκτίμησε ότι τα κόμματα της ακροδεξιάς πολυκατοικίας είναι τρία και μίλησε για “γιαλαντζί πατριώτες”. Είπε όχι στις “ορφανές” ψήφους των Σπαρτιατών αλλά και στις πρόωρες εκλογές, ενώ εξήγησε τη σημασία της αριθμητικής των ευρωεκλογών. Είπε ότι η δολοφονία της Κυριακής ήταν γροθιά στο στομάχι και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για το τέλος του καρκινώματος της οπαδικής βίας.
Η πρώτη ερώτηση ήταν για το σοβαρό επεισόδιο στη Βουλή: Το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή ήταν ανατριχιαστικό αλλά και αποκαλυπτικό, τόνισε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε χώρο του μποξ, ενώ έκανε λόγο για ανάχωμα Δημοκρατίας σε τέτοια φαινόμενα.
«Ήταν ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό. Δεν γίνεται ο ναός της δημοκρατίας να γίνεται αρένα μποξ. Να συγχαρώ τον πρόεδρο της Βουλής για τα αντανακλαστικά του. Παράλληλα, ήταν αποκαλυπτικός καθώς φάνηκε τι συμβαίνει στην ακροδεξιά πολυκατοικία, ή αυθαίρετο καλύτερα, μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή. Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιους πρεσβεύουν αυτά τα κόμματα».
Παράλληλα υπενθύμισε πως οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός ευρωεκλογών μετά από πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.
Για τους Σπαρτιάτες ανέφερε, ακόμη: «Οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός διαδικασίας από τον Άρειο Πάγο μετά από ρύθμισή που προώθησε η Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι φυσικά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ας μην ξεχνάμε, είχε κυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Ο φασισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας».
Για «κανάλι» ΣΥΡΙΖΑ και ακροδεξιάς: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του Πάνου Καμένου. Είμαστε ανάχωμα δημοκρατίας απέναντι σε τέτοια κόμματα. Οι απειλές από τον κύριο Βελόπουλο και οι προτροπές, όσων έκαναν μια κοινοβουλευτική επιτροπή, είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν έτσι την πίστη. Πλησιάζει το Πάσχα, η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Είναι ημέρες αγάπης και αλληλεγγύης».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτες και διχαστικές τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου αναφορικά με τις προσελεύσεις πολιτικών στους ιερούς ναούς, ενόψει του Πάσχα.
Στην ερώτηση για την αύξηση της ακροδεξιάς και αν έχει ευθύνη, προωθώντας “ενοχλητική” ατζέντα γι’ αυτό το ακροατήριο, ο πρωθυπουργός είπε: «Πάντα υπήρχαν κόμματα δεξιά της ΝΔ και δεν έπαιρναν ευκαταφρόνητο ποσοστό. Ταυτόχρονα υπάρχει μια συνολική τάση της ακροδεξιάς. Αυτό έχει να κάνει με το μεταναστευτικό. Η χώρα μας είναι η μόνη που έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό. Περιορίσαμε στο ελάχιστο της ροές, φυλάξαμε τα σύνορά μας και αλλάξαμε όλη την πολιτική της ΕΕ σε αυτό το ζήτημα. Η προσέγγιση με την Τουρκία γίνεται με τους όρους μας. Επιδιώκουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας».
Για τα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: Ελάχιστοι είναι σελέμπριτι, αλλά και αυτοί είναι καταξιωμένοι στον επαγγελματικό τους χώρο. Μπορεί να είναι σελέμπριτι, αλλά μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη. Μόνο η ΝΔ μπορούσε να κάνει τέτοιο πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο. Να δουν οι πολίτες προσεκτικά το ψηφοδέλτιο, να κάνουν επιλογή όχι μόνο με κριτήριο την αναγνωρισιμότητα.
Για το ποσοστό που θα θεωρήσει επιτυχία:«Θέλω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι Ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά όχι εθνικές εκλογές. Το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες Ευρωεκλογές. Έχουμε ένα μειονέκτημα και ένα μειονέκτημα. Η κινητοποίηση του κόσμου είναι πιο μικρή αλλά μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα. Από τη στιγμή που και οι αντίπαλοί μας αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα, έτσι θα μετρήσουν και εκείνοι. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να εκλέξω όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές».
Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: «Ήδη ακούω όλα αυτά αλλά είναι παράδοξο να ζητάει κανείς εκλογές με 17%. Εμένα αυτό δεν με αφορά. Θα σεβαστούμε όσα αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αν δεν είναι καλό το αποτέλεσμα θα προβληματιστούμε. Θέλουμε οι ευρωεκλογές να ενισχύσουν το εντυπωσιακό μας ποσοστό στις εθνικές εκλογές».
Για το ζήτημα της οπαδικής βίας: «Δυσκολεύομαι να σχολιάσω μια ανοιχτή έρευνα. Θα ήθελα να σας πω πως για την οπαδική βία έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει πως τα εννοούμε. Υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι έγινε μια πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με εχεμύθεια, κάτι πολύ ασυνήθιστο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη πως θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί. Έχουμε την πολιτική βούληση και πήραμε δύσκολες αποφάσεις. Έχουμε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι πως θα τελειώσουμε με το καρκίνωμα της οπαδικής βίας και τα παρακλάδια του. Δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς κανόνες».
Για την ασφάλεια και τη δολοφονία της Κυριακής και πώς το αντιμετώπισε: Με μεγάλη στενοχώρια και θυμό. Ήταν μια τραγωδία, αλλά και περιστατικό μεγάλης αφύπνισης και για το κράτος και για τις γυναίκες. ‘Εγιναν 1.245 συλλήψεις μόνο τον Απρίλιο και 252 panic buton που εγκαταστάθηκαν σε τηλέφωνα γυναικών. Κάθε τραγωδία πρέπει να είναι και ευκαιρία για να προσπαθούμε περισσότερο.
Για την ακρίβεια τόνισε πως: «Αν υπήρχε κάποια μαγική φόρμουλα, θα την είχαμε βρει. Η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα αποτελέσματα από τις ενέργειές μας έφεραν διαφάνεια. Έχουμε βελτίωση. Υπάρχουν νοικοκυριά που δοκιμάζονται. Θα προσπαθήσω να συνδέσω την μεγάλη εικόνα με το τεφτέρι του κάθε νοικοκυριού. Το εισόδημα καθορίζεται με το πόσα χρήματα μπαίνουν σε ένα σπίτι και πόσα βγαίνουν. Οι μισθοί αυξάνονται και οι φόροι μειώνονται, επειδή η οικονομία πάει καλά. Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες. Έχουμε στοχευμένες επιλογές. Ο πληθωρισμός αρχίζει να υποχωρεί. Οι τιμές είναι 30% πάνω από ό,τι όταν ήταν πριν τρία χρόνια».
Για τα Τέμπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά, ειδικά στο θέμα της επικοινωνίας και την ανοχή που δείξαμε στις θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι έγινε μπάζωμα. Οσο γνωρίζω εγώ και γνωρίζω αρκετά, όλα θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη. Σίγουρα, το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής είναι ένα συγκροτημένο κείμενο. Σίγουρα η εικόνα η οποία δημιουργήθηκε άφησε μια άσχημη γεύση. Θέλω να σας πω πως από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχα επισημάνει τον κίνδυνο να γίνει πεδίο κομματικών αντεγκλήσεων. Η Δικαιοσύνη θα απαντήσει και της έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. Αυτό που μπορώ να πω είναι το πώς θα κάνουμε τα τρένα μας πιο ασφαλή. 450 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί. Η τηλεδιοίκηση είχε παραδοθεί. Δεν θα πρέπει να μιλάει κανείς χωρίς να γνωρίζει. Πρώτος εγώ θέλω Δικαιοσύνη. Να τελειώνουμε με τις θεωρίες συνωμοσίας που ήταν προσβλητικές και σε προσωπικό επίπεδο. Προς το παρών αυτοί που ζητούν διάφορα, δεν έχουν καταθέσει καν προτάσεις. Δεν στέλνεται κάποιος στη Δικαιοσύνη χωρίς κατηγορητήριο».
Για τον πολιτικό του αντίπαλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Όχι, πολιτικό αντίπαλο δεν έχω επιλέξει. Θα τον επιλέξει ο ελληνικός λαός ή τον έχει ήδη επιλέξει στο βαθμό που, όπως σας είπα, οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί δεν αλλάζουν. Κοιτάξτε… Καταρχάς στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν θα αλλάξει. Από εκεί και πέρα, το τι συμβαίνει στην κεντροαριστερή-αριστερή «πολυκατοικία» είναι θέμα δικό τους.
Αυτό το οποίο με νοιάζει εμένα είναι να προσπαθώ συνέχεια να βελτιώνω την καθημερινότητα των πολιτών μου και να αναμετριέμαι με τα πολλά προβλήματα τα οποία κληρονομήσαμε. Είπατε κάτι στην προηγούμενη ερώτησή σας και δεν θέλω να το αφήσω αναπάντητο, ότι «εξακολουθεί το βιοτικό μας επίπεδο να είναι σχετικά χαμηλό». Μα αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια αυτής της κυβέρνησης.
Η Ελλάδα πέρασε από τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει οποιαδήποτε χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Χάσαμε 25% του μεγέθους της οικονομίας μας. Νομίζω ότι καλό είναι στην πολιτική, και είμαι ήπιος πολιτικός, να αποφεύγονται οι προσωπικοί χαρακτηρισμοί. Αυτό εκλάβετέ το και ως ένα στοιχείο αυτοκριτικής.
Άμα δείτε τι έχει ειπωθεί από την άλλη πλευρά για εμένα, ας το αφήσω αυτό ασχολίαστο, έτσι δεν είναι; Αν δηλαδή κάνουμε μια συμφωνία, θα έλεγα, να αποφεύγονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί, καλό είναι να τηρείται και από την άλλη πλευρά. Διότι αυτά τα οποία έχω ακούσει είναι απείρως πιο βαριά από αυτά τα οποία έχω πει εγώ. Αυτό αφορά το υφολογικό στοιχείο του πολιτικού λόγου.
Κοιτάξτε, όλα αυτά θα κριθούν τελικά στις εθνικές εκλογές του 2027. Έχει πολύ χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσουν κάποιο πρόγραμμα το οποίο να είναι στοιχειωδώς τεκμηριωμένο και κοστολογημένο, σε ένα περιβάλλον όπου το δημοσιονομικό πλαίσιο πια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένο.
Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο, γιατί προτιμώ, όπως σας είπα, να μιλήσω γι’ αυτά που κάνω εγώ και όχι αυτά τα οποία λένε οι άλλοι. Αλλά δεν μπορεί να λέει κάποιος, έτσι αβίαστα, ότι «θα μηδενίσω τον ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα», το οποίο στοιχίζει 2,3 δισ. τον χρόνο, δηλαδή περί τα 10 δισ. την τετραετία και να θεωρεί ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει έτσι, από την μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να μας πει ποιους φόρους πρέπει να βάλει για να ισοσκελιστεί ο Προϋπολογισμός. Οπότε νομίζω ότι υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα η οποία πρέπει να γίνει εκεί.
Μέχρι στιγμής αυτό το οποίο βλέπουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν παραπέμπει σε πολιτική πρόταση. Μάλλον σε κάτι άλλο παραπέμπει, να μην το χαρακτηρίσω. Αλλά σε συγκροτημένη πολιτική πρόταση… Δυσκολεύομαι να κάνω διάλογο με κάτι το οποίο δεν έχει αρχή, μέση και τέλος.
Για τα σενάρια ανασχηματισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: Κάποια στιγμή θα το πετύχετε. Δεν είναι όμως αυτή τη στιγμή κάτι το οποίο έχω στο μυαλό μου. Στο μυαλό μου έχω την εκλογική αναμέτρηση και όλα τα στελέχη συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια.
Και νομίζω ότι έχουμε ένα πλεονέκτημα, διότι είναι εκλογές συσπείρωσης. Είναι εκλογές που πρέπει να πάμε να μιλήσουμε στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές και μπορεί τώρα να έχουν ενδοιασμούς, στεναχώριες και να τους πούμε: δεν είναι η ώρα τώρα να τις εκφράσετε. Τα όποια μικρά παράπονα να τα αφήσουμε στην άκρη γιατί προέχει η μεγάλη εικόνα, που είναι η συνέχεια, η σταθερότητα και τελικά τι ρόλο μπορούμε να παίξουμε στην Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των ευρωεκλογών.
Σε αυτή την προσπάθεια το κόμμα, το οποίο είναι ένα μεγάλο κόμμα, οργανωμένο κόμμα, πηγαίνει συντεταγμένα. Βλέπω όλους τους βουλευτές πάλι. Είναι κάτι το οποίο προσπαθώ σε τακτά χρονικά διαστήματα να το κάνω. Ακούω τα παράπονά τους, τις ιδέες τους. Έχουν πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις.
Και όλοι μαζί, συντεταγμένα, πάμε να δώσουμε τη μάχη, μετά το Πάσχα προφανώς, γιατί τώρα θα έχουμε δύο εβδομάδες σχετικής πολιτικής ησυχίας, όπως επιβάλλεται εξάλλου.
Στην ερώτηση: «Τους δύο πρώην Πρωθυπουργούς, νιώθετε ότι τους έχετε δίπλα σας σε αυτή την εκλογική μάχη; Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Σαμαράς έχουν πάρει κάποιες αποστάσεις από κάποιες επιλογές σας» ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έχει τιμηθεί από τον λαό να γίνει Πρωθυπουργός επειδή ακριβώς είναι Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία σε οποιαδήποτε εκλογή. Το ίδιο ισχύει και τώρα».
O Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν έχει σκέψεις για κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα: «Η μεγαλύτερη τιμή για εμένα είναι να βρίσκομαι σε αυτό το γραφείο εκλεγμένος Πρωθυπουργός. Πρέπει να σας πω ότι όταν ξεκίνησα την καριέρα μου δεν μπορούσα κατ’ ανάγκη να φανταστώ ότι θα φτάσω σε αυτό το σημείο. Έχω υπογράψει ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Με τίμησαν με ένα μεγάλο ποσοστό, με τίμησαν για μία τετραετία, θα ολοκληρώσουμε το έργο μας και θα πάμε σε εθνικές εκλογές το 2027, θέτοντας και πάλι στην κρίση των πολιτών το έργο το οποίο έχουμε επιτελέσει. Αυτή η συζήτηση για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα μπορεί να είναι σε ένα βαθμό κολακευτική και τιμητική -δεν ακούγεται συχνά το όνομα ενός Έλληνα Πρωθυπουργού για τόσο σημαντικά αξιώματα-, δεν με αφορά καθόλου όμως.
Για την Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία».
Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε: Θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα. Θα σταθώ σε τρία. Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε.
Έχουμε εξαιρετικά μειωμένες μεταναστευτικές ροές. Συνεργαζόμαστε με την Τουρκία στο θέμα αυτό και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των σχέσεών μας. Το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για τα νησιά, πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι σημαντικές οικονομικές συμφωνίες οι οποίες υπογράφονται.
Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης. Μα, θα μου πείτε, «δεν έχουμε πολύ δύσκολα θέματα; Δεν έχουμε τελείως διαφορετικές απόψεις;». Η Ελλάδα, ας πούμε, δεν θα προχωρήσει, εφόσον το έχει επιλέξει, να ασκήσει την κυριαρχία της για να ανακηρύξει θαλάσσια πάρκα πέριξ ελληνικών νησιών; Προφανώς και θα το κάνουμε.
Και η Τουρκία θα έχει τις απόψεις της. Θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε, ότι δεν θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας, οι οποίες είναι υπαρκτές. Δεν περιμένω από την Τουρκία ότι θα αλλάξει πολιτική, ούτε η Τουρκία, φαντάζομαι, περιμένει ότι εγώ θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη.
Δείτε σε βίντεο τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ειδήσεις σήμερα
Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Κλιμακωτό «ταβάνι» στο ύψος νέων κτιρίων
Αυτόματες Φορολογικές δηλώσεις: Πως θα λειτουργήσουν – Τι πρέπει να κάνουμε
Κασελάκης και Βελόπουλος ψαρεύουν ακραίες ψήφους σε «θολά νερά»