Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστά που φτάνουν και τις 22 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 55% της κοινής γνώμης.
Η κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος και οι θετικές απόψεις για τον πρωθυπουργό ενισχύθηκαν κατά την περίοδο του κορονοϊού.
Οχι μόνο κατά τις πρώτες δραματικές εβδομάδες της καραντίνας, όπου η συσπείρωση γύρω από την ηγεσία θεωρείται μια λογική αντίδραση, αλλά και στη συνέχεια, όταν η ατζέντα περιστράφηκε γύρω από την επόμενη ημέρα και οι επιπτώσεις στην οικονομία ήταν ορατές σε όλους.
Το «παράδοξο» να αυξάνεται η δημοφιλία του Μητσοτάκη και να διευρύνεται το προβάδισμα της Ν.Δ. ενώ είναι διάχυτη η ανησυχία για την αγορά εργασίας και για το μέλλον της οικονομίας έχει μία λογική εξήγηση.
Οι πολίτες, σε συντριπτικό βαθμό, κρίνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι καλύτερη από την προηγούμενη, όχι μόνο στα «εύκολα», όπως αξιολογούμε τώρα την κατάσταση πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά κυρίως στις δυσκολίες.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι το «αντισύριζα» μέτωπο, η επιθυμία δηλαδή της κοινής γνώμης να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία που κυριαρχούσε μέχρι τις κάλπες του Ιουλίου του 2019, είναι ακόμη υπαρκτό και καθοδηγεί τις δημοσκοπικές τάσεις.
Εκτιμούμε ωστόσο ότι πλέον οι ισορροπίες στην κοινωνία διαμορφώνονται με βάση και άλλες μεταβλητές. Ο βαθμός αποτελεσματικότητας της σημερινής διακυβέρνησης, όπως δίδεται από τους πολίτες, είναι σαφώς υψηλότερος από εκείνον της περιόδου Τσίπρα. Η ελληνική κοινωνία έχει κουραστεί από την ατέρμονη διαμαρτυρία, ο τοξικός λόγος και τα διχαστικά κηρύγματα τύπου «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» που κάποτε έδιναν εκλογικές νίκες τώρα δεν έχουν ακροατήριο, παρά απευθύνονται σε έναν κομματικό πυρήνα, που διαρκώς συρρικνώνεται.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Η πανδημία είχε και ένα καλό. Ανέδειξε την αξία του επιστημονικού λόγου, τη σημασία που έχει η λήψη γρήγορων και σωστών αποφάσεων, το έλλειμμα ορθολογικής σκέψης που ήταν τεράστιο τα τελευταία χρόνια όταν «σκίζονταν Μνημόνια σε μία ημέρα» και προσφέρονταν μαγικές λύσεις για κάθε πρόβλημα.
Με άλλα λόγια, οι πολίτες βαρέθηκαν να πληρώνουν επίδοξους σωτήρες, στηρίζουν μία κυβέρνηση που λειτουργεί με βάση την κοινή λογική και έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία μία μεγάλη εθνική κρίση στον Εβρο και βέβαια τις υγειονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο η ηγεσία του πιστεύει ότι επαναλαμβάνοντας τις συνταγές της περιόδου 2012-2015 μπορεί να πείσει τους πολίτες για το αύριο, καλό είναι να διαβάσει επιμελώς τις δημοσκοπήσεις και να ψάξει το λάθος.
ΔΥΣΠΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΠΑΠΠΑ
Σύμφωνα με την έρευνα της Marc, ένας στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι υποθέσεις Μιωνή και Καλογρίτσα και οι καταγγελίες κατά του Νίκου Παππά έχουν επιφέρει ρήγμα στο αποκαλούμενο «ηθικό πλεονέκτημα» του κόμματός τους. Το ποσοστό (34,8%) είναι υψηλό και προστίθεται στο 57,2% του συνόλου της κοινής γνώμης που έχει την ίδια άποψη. Οι αντιφατικές δικαιολογίες του Παππά για τον Μιωνή και η αφωνία του για τον Καλογρίτσα δεν έπεισαν ούτε τους «συντρόφους» που αντιλαμβάνονται ότι κάτι περίεργο συνέβαινε στα υπόγεια και ισόγεια του White House. Ο Νίκος Παππάς, απολαμβάνει την κάλυψη του Αλέξη Τσίπρα, όμως πλέον προκαλεί ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταγγελίες του Καλογρίτσα για λεφτά από Λιβανέζους με εντολή του πρώην υπουργού δεν έχουν απαντηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, που διά της σιωπής προσπαθεί να ξεπεράσει το πρόβλημα. Ωστόσο η τακτική αυτή δεν ενθουσιάζει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως ένα σημαντικό ποσοστό τους αποδοκιμάζει τις πρακτικές που φέρεται να είχε υιοθετήσει ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Κουμουνδούρου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr