Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΔΕΝ θα έπρεπε να μας κάνει καθόλου εντύπωση. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στην πραγματικότητα ούτε τον τουρισμό δεν μπορούσαμε να πουλήσουμε. Ερχονταν 10 έως 15 εκατομμύρια τουρίστες και ήμασταν ευχαριστημένοι. Πέρσι φτάσαμε σχεδόν στα 35 εκατομμύρια και πανηγυρίσαμε. Ας σκεφτούμε -για να κάνουμε συγκρίσεις- πως μόνο η Βαρκελώνη δέχεται πάνω από 30 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
ΚΑΙ τώρα μπαίνει στο τραπέζι πως η ελληνική οικονομία πρέπει να μη στηρίζεται μόνο στον τουρισμό. Μακάρι, αλλά μοιάζει κομματάκι δύσκολο.
ΚΑΤ’ αρχάς, ας συνειδητοποιήσουμε πως για την ύφεση και την κρίση που έρχεται δεν φταίει μόνο η πτώση του τουρισμού. Υπάρχουν χώρες βιομηχανικές, με ελάχιστη εξάρτηση από τον τουρισμό και θα πάθουν την ίδια, ίσως και χειρότερη ζημιά από την Ελλάδα στο ΑΕΠ.
ΜΕΧΡΙ, λοιπόν, να καταφέρουμε να αναπτύξουμε βιομηχανία μπορούμε να κάνουμε απλές και γρήγορες κινήσεις. Ο τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Δεν αρκεί η σεζόν Μαΐου – Οκτωβρίου. Ο στόχος πλέον πρέπει να είναι η περίοδος Νοεμβρίου – Απριλίου. Και βέβαια δεν έχει νόημα να «πουλάμε» ως εικόνα τα χιονοδρομικά μας κέντρα στους Bορειοευρωπαίους. Θα γελάνε οι άνθρωποι. Αντιθέτως, πρέπει να πουλήσουμε τον «ήπιο έως ζεστό χειμώνα» που έχουμε στη χώρα μας.
ΠΡΕΠΕΙ να πουλήσουμε την Αθήνα ως προορισμό πολλών ημερών. Οχι ως μια βόλτα στην Ακρόπολη, ένα μουσακά στην Πλάκα και μετά με το πλοίο για Σαντορίνη. Αυτό ήταν το παλιό μοντέλο. Ευτυχώς, έστω και με 20 χρόνια καθυστέρηση, ξεκινάει το έργο στο Ελληνικό που θα αλλάξει όλη την Αττική. Ας ξεκολλήσουμε. Καμία άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα δεν διαθέτει ακτογραμμή 80 χιλιομέτρων με τέτοια θαλασσινά νερά. Και την έχουμε αναξιοποίητη.
Η κυβέρνηση, βέβαια, προχωρά σε κάποιες έξυπνες μεταρρυθμίσεις. Η «πρόσκληση» προς Ευρωπαίους συνταξιούχους να μετακομίσουν στη χώρα μας αγοράζοντας ή ενοικιάζοντας ένα σπίτι με μπόνους flat tax 7% στο εισόδημα είναι εξαιρετική. Ας θυμηθούμε πως την τελευταία εικοσαετία πάνω από 200.000 Βρετανοί συνταξιούχοι μετακόμισαν στην Ισπανία για τους ίδιους λόγους.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΜΠΟΡΟΥΜΕ, λοιπόν, να προσελκύσουμε μόνιμους «τουρίστες» που θα τονώσουν τις τοπικές και την εθνική οικονομία. Χρειάζoνται και άλλα βήματα, βέβαια, που σκοντάφτουν στις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα θα έπρεπε να διαθέτει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Εμείς και η Βόρεια Κορέα… αντιστεκόμαστε ακόμα! Θα έπρεπε να είμαστε πόλος έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο. Και αυτοί οι φοιτητές θα ήταν στην πραγματικότητα «μόνιμοι τουρίστες» που θα έριχναν χρήμα στην αγορά.
ΘΑ μπορούσαν να έρχονται και εκατομμύρια ξένοι πολίτες για ιατρικό και ιαματικό τουρισμό, αλλά δυστυχώς τα μισά ιαματικά λουτρά είναι παρατημένα και δεν διαθέτουν καν άδεια λειτουργίας, ενώ οι προσπάθειες των ιδιωτικών νοσοκομείων θα έπρεπε να στηριχθούν με περαιτέρω κίνητρα.
Η αγροτική μας παραγωγή είναι τόσο «μικρή» για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, που θα έπρεπε να είναι κλεισμένη για εξαγωγές πριν καν βγει η σοδειά.
ΑΣ γίνουν αυτά που είναι λίγα, απλά, αλλά δύσκολα. Και αν μπορούμε, ας αναπτύξουμε, συγχρόνως, και κανονική βιομηχανία.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση