Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΟΙ παραπάνω ερωτήσεις μπορεί να φαίνεται πως έχουν εύκολες και αυτονόητες απαντήσεις. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική. Και ο λόγος είναι απλός: Βιώνουμε πλέον μια εντελώς νέα παγκόσμια κανονικότητα.
Η κυβέρνηση δείχνει να το έχει αντιληφθεί. Οπως είχε αντιληφθεί στις αρχές Μαρτίου την επικινδυνότητα της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε την άμεση λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη ακόμα δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι έρχεται.
ΑΥΤΕΣ τις ημέρες ο πρωθυπουργός και όλη η κυβέρνηση επιχειρούν να γίνει ένα πρώτο σημαντικό βήμα για να πάρει και πάλι μπρος η πραγματική οικονομία. Το μήνυμα είναι σαφές. «Δεν έχουμε στόχο να γίνουμε ο πρώτος προορισμός στην Ευρώπη, αλλά να γίνουμε ο πιο ασφαλής προορισμός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με φόντο το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στου κόσμου, στη Σαντορίνη.
ΑΥΤΟΣ είναι ένας ρεαλιστικός στόχος. Το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό. Δεν θα έρθουν 33 εκατομμύρια τουρίστες, δεν θα μπουν δισεκατομμύρια στα ταμεία των επιχειρήσεων και του κράτους. Το ζητούμενο είναι το φετινό καλοκαίρι να αποτελέσει την καλύτερη διαφημιστική καμπάνια για τις επόμενες χρονιές.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε όλα αυτά υπάρχει η συνηθισμένη μικροκομματική αντιπαράθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η γκρίνια όσων τα «ξέρουν όλα» στην κοινωνία. Και είναι αστείο, γιατί πατάνε σε επιχειρήματα που αλληλοαναιρούνται. Ψελλίζουν πως δεν ήταν αναγκαίο το lockdown, αλλά κραυγάζουν μόλις ανακοινώνονται νέα κρούσματα. Από τη μία δηλώνουν πως θέλουν να ανοίξει ο τουρισμός και από την άλλη «προειδοποιούν» για διασπορά στα νησιά. Την ίδια στιγμή καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δίνει «σοσιαλιστικού τύπου» βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους, ενώ συγχρόνως ισχυρίζονται πως εφαρμόζει πολιτικές ΔΝΤ στα εργασιακά.
ΤΟ απόλυτο αλαλούμ. Ενα αλαλούμ, βέβαια, που μεταφέρεται με «σπασμένο τηλέφωνο» στους πολίτες, με στόχο να φουσκώσει αντιδράσεις. Καθώς μπαίνουμε σε μια περίοδο που κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις, απαιτείται να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Το μόνο βέβαιο είναι πως η επερχόμενη παγκόσμια οικονομική ύφεση θα επηρεάσει σοβαρά και τη χώρα μας. Μόνο αν υπάρξει ψυχραιμία και απομονωθούν οι λαϊκιστικές ρητορικές δεν θα χάσουμε χρόνια και χρήμα, όπως συνέβη με τα Μνημόνια.
Η κυβέρνηση προχωράει με προσεκτικές κινήσεις σε αυτό το πρωτόγνωρο πείραμα. Ναι, υπάρχει ρίσκο. Γίνεται, όμως, προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Να έρθουν τουρίστες, αλλά να τηρηθούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις μεταφορές, στη διαμονή και στην εστίαση. Να στηρίξει το κράτος τις επιχειρήσεις, αλλά και οι επιχειρηματίες να μη δουν και αυτή την κρίση ως «ευκαιρία» για να πετσοκόψουν θέσεις εργασίας και μισθούς. Να δημιουργηθεί, επιτέλους, ένα αξιόπιστο και λειτουργικό σύστημα Υγείας. Να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που έμεναν για χρόνια στα συρτάρια.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση