Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο εγχώριος τουρισμός άνοιξε από χθες τις πύλες του, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί το χαμένο έδαφος του κορονοϊού. Από τα ετήσια έσοδα της τάξης των 18-19 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν φέτος προσεγγίζουμε τα μισά θα είναι επιτυχία, όταν άλλες ανταγωνιστικές χώρες της Μεσογείου αντιμετωπίζουν ακόμη σοβαρά υγειονομικά προβλήματα που μηδενίζουν τις προσδοκίες τους από τον τουρισμό.
Αυτό σημαίνει ότι η αναπτυξιακή βεντάλια πρέπει να απλωθεί στο σύνολο της οικονομίας. Δύο παραδείγματα. Ο πρόεδρος του ελεγκτικού ομίλου Grant Thornton Νίκος Καραμούζης εκτίμησε ότι η Ελλάδα της αγροτικής παραγωγής εισάγει κάθε χρόνο φρέσκες ντομάτες αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της. Φρούτα από τη Χιλή είναι φθηνότερα από τα εγχώρια, το εμπορικό ισοζύγιο στα κτηνοτροφικά προϊόντα είναι ελλειμματικό όταν η οικονομία της Ολλανδίας βασίζεται στις εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα.
Παράδειγμα δεύτερον. Ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος επισήμανε ως στόχο την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ από το 10% που είναι σήμερα στο 15% μέσα σε μία δεκαετία. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, θα δημιουργηθούν σταδιακά 550.000 νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Πορτογαλία εξάγει βιομηχανικά προϊόντα αξίας 53 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με τα 30 δισ. της Ελλάδας, στην ιβηρική χώρα απασχολείται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις το 17% του συνόλου των εργαζομένων έναντι 9% σε εμάς.
Οι συγκρίσεις είναι ενδεικτικές για το κενό που πρέπει να καλυφθεί, ιδίως τώρα που δεν υπάρχουν τα «σίγουρα», όπως νομίζαμε, λεφτά του τουρισμού. Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με τη συνδρομή καταξιωμένων οικονομολόγων. Σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως μαύρο πρόβατο, η κυβέρνηση έχει πετύχει την ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης το κομμάτι που μας αναλογεί μοιάζει σαν μία μοναδική ιστορική ευκαιρία για τη μεταρρύθμιση της οικονομίας. Αρκεί τα χρήματα να κατευθυνθούν σε επενδύσεις, ώστε να πολλαπλασιασθεί η αξία τους, να παταχθεί η τραπεζική γραφειοκρατία που εμποδίζει τη συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα τελευταία προγράμματα χαμηλότοκης δανειοδότησης και βέβαια και οι επιχειρηματίες να πιστέψουν τις επιχειρήσεις τους.
Η οικονομία χρειάζεται ένα «επενδυτικό» ταρακούνημα μετά το σοκ του κορονοϊού, θα μπορούσε αυτό να εκδηλωθεί με νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αίρουν γραφειοκρατικά εμπόδια με διαδικασίες-εξπρές στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και στο τραπεζικό σύστημα.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η ΒΑΛΙΤΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΡΑΚΑΣ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι αποκαλύψεις της ισπανικής εφημερίδας ABC, που αναδημοσιεύθηκαν από την έγκυρη ιστοσελίδα Politico, σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνηση της Βενεζουέλας έστελνε λεφτά σε έναν από τους ιδρυτές του κόμματος των Πέντε Αστέρων.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το 2010 το Καράκας με εντολή του τότε υπουργού Εξωτερικών και σημερινού προέδρου της Βενεζουέλας Μαδούρο έστειλε μία βαλίτσα που περιείχε 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στον μακαρίτη πλέον συνιδρυτή του κόμματος του Μπέπε Γκρίλο, Τζανρομπέρτο Κασαλέτζο.
Η παράδοση των χρημάτων έγινε στο Μιλάνο προκειμένου να στηριχθεί «μία επαναστατική και αντικαπιταλιστική πολιτική κίνηση» και η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μέσα στο προξενείο της Βενεζουέλας.
Η εκπρόσωπος των 5 Αστέρων διέψευσε τις πληροφορίες λέγοντας πως παραπέμπουν σε ιστορίες του Τζέιμς Μποντ, ωστόσο η ίδια ισπανική εφημερίδα παλαιότερα είχε αποκαλύψει χρηματοδοτήσεις από την κυβέρνηση Τσάβες πολιτικού ινστιτούτου στην Ισπανία που σχετιζόταν με στελέχη των Podemos.
Σύμφωνα με το χθεσινό δημοσίευμα, η ABC υποστηρίζει ότι έχει όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το χρηματισμό των Ιταλών νεόκοπων πολιτικών, ενώ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που προέρχεται από το κόμμα του Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι πλέον εξηγείται για ποιο λόγο το κόμμα των 5 Αστέρων απέφευγε να καταδικάσει το σύστημα Μαδούρο. Παράλληλα, θα καταθέσει ερώτηση στον επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Μπορέλ για να διερευνηθούν οι σχέσεις της Βενεζουέλας με ευρωπαϊκά κόμματα. Η υπόθεση θα έχει πολλά επεισόδια…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση