Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα στοιχεία της MRB σε σχέση με τη δυναμική των κομμάτων ή την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών δεν διαφέρουν από τις προηγούμενες μετρήσεις. Η Νέα Δημοκρατία έχει διευρύνει το προβάδισμά της στις 20 μονάδες ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά από το 75% των πολιτών πετυχαίνοντας «νταμπλ σκορ» σε σύγκριση με το 34% του Αλέξη Τσίπρα.
Και όμως οι καιροί δεν είναι ανέφελοι. Οι ανησυχίες για την οικονομία και την αγορά εργασίας κυριαρχούν στην κοινωνία, ωστόσο αυτό δεν επηρεάζει τη δυναμική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Το εύρημα αυτό ακυρώνει την τακτική του Τσίπρα να προσπαθεί να φορτώσει στον Μητσοτάκη την ύφεση, λέγοντας ότι για συρρίκνωση της οικονομίας πάνω από 4% θα ευθύνεται η κυβέρνηση. Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αγγίζει την κοινή γνώμη, άλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι η ύφεση είναι παγκόσμια, ο κορονοϊός σάρωσε τις οικονομίες χωρίς πολιτικές διακρίσεις, από τον Τραμπ μέχρι τον Σάντσεθ και τους Podemos και από το Βερολίνο μέχρι τον Κόντε της Ιταλίας.
Στην ίδια έρευνα, είναι χαρακτηριστικό ότι το 82,2% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας ενώ το 71,2% φοβάται για κάτι πιο προσωπικό, την εργασιακή του θέση.
Και όμως το συναίσθημα που επικρατεί συνολικά στην ατμόσφαιρα δεν είναι η οργή ή ο φόβος, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα ταραγμένα χρόνια, αλλά η ελπίδα. Δεν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη. Η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια από τη μεγάλη υγειονομική μάχη με τον κορονοϊό. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν θρηνήσαμε τραγωδίες όπως αυτές στη Βόρεια Ιταλία ή στην Ισπανία με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Στη χώρα μας, η συνεργασία πολιτών, ηγεσίας και επιστημονικού κόσμου ήταν υποδειγματική και χωρίς να διαθέτουμε τα προηγμένα συστήματα Υγείας της Ιταλίας, της Βρετανίας ή των Σουηδών της θεωρίας της ανοσίας της αγέλης, το ΕΣΥ ανταποκρίθηκε πλήρως στην κρισιμότητα των στιγμών με αποτέλεσμα σήμερα η Ελλάδα να αποτελεί παράδειγμα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Είχε προηγηθεί η επιτυχία του Εβρου, όπου αποκρούσαμε το σχέδιο αποσταθεροποίησης του Ερντογάν, που ήθελε να διαλύσει τα σύνορά μας στέλνοντας ορδές απελπισμένων.
Η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης αποτελεί πλέον βασικό παράγοντα στην εξίσωση των πολιτικών συσχετισμών. Αν και οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι οι δυσκολίες στην οικονομία είναι μπροστά, θεωρούν ότι ο Κυριάκος έχει τις λύσεις για να ξεπεράσουμε την ύφεση του 2020 και να πετύχουμε αναπτυξιακά άλματα. Δεν πείθονται από τις υποσχέσεις του Τσίπρα γιατί όταν όλοι ακούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πακέτο μέτρων για την οικονομία σκέφτονται το «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και όταν διαβάζουν ότι θα είναι «κοστολογημένο» αμέσως η σκέψη τους πάει στο τρίτο Μνημόνιο του καλοκαιριού του 2015.
Για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια η κοινωνία αντιμετωπίζει θετικά τις προκλήσεις. Δεν είναι πια οργισμένη, όπως συνέβαινε την περίοδο 2012-2015 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε το κύμα δυσαρέσκειας για την οικονομία προκειμένου να κερδίσει την εξουσία, ούτε πάσχει από έλλειψη οράματος. Εν μέσω πανδημίας οι πολίτες εμπιστεύθηκαν τους θεσμούς συνολικά και όχι μόνο την κυβέρνηση, διαπίστωσαν τις δυνατότητες του Δημοσίου να λειτουργήσει ψηφιακά μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, συμμετείχαν σε μια κοινή προσπάθεια με νικηφόρα έκβαση και έβαλαν στο περιθώριο τους κάθε είδους «συνωμοσιολόγους» που διακινούσαν μαγικές λύσεις και ψεύτικες υποσχέσεις. Οταν ξεκινάς με αυτά τα εφόδια στη μάχη της επανεκκίνησης της οικονομίας τότε οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου. Γι’ αυτό άλλωστε η λέξη που εκφράζει περισσότερο τον Ελληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας είναι η ελπίδα. Με 52,9%.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση