Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε τις σωστές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας, υιοθετώντας εγκαίρως τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής. Σε αντίθεση με άλλες χώρες που άργησαν να λάβουν μέτρα ή υποτίμησαν τη σοβαρότητα του προβλήματος με αποτέλεσμα τώρα να θρηνούν δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, στην Ελλάδα αποφύγαμε τα χειρότερα χάρη στην αποτελεσματική συνεργασία πολιτικής ηγεσίας και επιδημιολόγων.
Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στο σκέλος της οικονομίας. Η χαλάρωση των μέτρων να γίνει βάσει των οδηγιών των ειδικών ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος υποτροπής, όπως διαπιστώνεται τώρα στη Γερμανία, που φαίνεται ότι βιάστηκε να άρει την καραντίνα με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων.
Η κατάσταση στην οικονομία παραμένει δύσκολη, ωστόσο αν αποφύγουμε έναν «δεύτερο γύρο» καραντίνας η βαθιά ύφεση του 2020 μπορεί να ακολουθηθεί από μια ισχυρή ανάπτυξη για τρεις κυρίως λόγους.
Πρώτον, η Ελλάδα βγαίνει νικήτρια από την υγειονομική μάχη με την πανδημία, δεν αντιμετωπίζει τις εκατόμβες νεκρών, όπως δυστυχώς συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η διεθνής εικόνα της Ελλάδας έχει αναβαθμισθεί και αυτό είναι σημαντικό για τον τουρισμό, στο βαθμό που θα επιτραπούν οι πτήσεις από το εξωτερικό.
Δεύτερον, τα ελληνικά ομόλογα προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και επομένως εξουδετερώνονται οι κερδοσκοπικές επιθέσεις. Η χώρα μας θα πρέπει να δανεισθεί ένα ποσό κοντά στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους και όπως φάνηκε με την πρόσφατη έκδοση του 7ετούς ομολόγου η άντληση των κεφαλαίων είναι εφικτή, με το κόστος χρηματοδότησης να διατηρείται σε λογικά επίπεδα.
Τρίτον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα εμπροσθοβαρών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής, την καθιέρωση φορολογικών ελαφρύνσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης. Ο κ. Μητσοτάκης δεν υιοθέτησε την πρόταση Τσίπρα να διαθέσει το σύνολο των δημοσιονομικών αποθεμάτων τώρα και έτσι έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την παραγωγική μηχανή της χώρας και να προστατεύσει θέσεις εργασίας χωρίς την απειλή «Μνημονίων».
Kαλώς ήλθατε στο τρελοκομείο
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς οι πολίτες θα πρέπει να προσαρμοσθούν σε μια περίεργη κατάσταση, όπου η κανονικότητα θα ορίζεται από τις υποχρεωτικές μάσκες στα καταστήματα και τους περιορισμούς των συναθροίσεων. Ωστόσο, η Ελλάδα απέφυγε μια εθνική τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς, όπως συνέβη στο Βέλγιο ή στην Ολλανδία, που έχουν αντίστοιχα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά, και αυτό αποτελεί τη βάση για την ανασυγκρότηση της οικονομίας.
ΠΟΙΟΣ ΤΣΙΟΔΡΑΣ; ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ!
Ο ΣYΡIZA δεν έγινε απλώς ψηφιακός με το isyriza αλλά έχει εκσυγχρονισθεί σε τέτοιο βαθμό που διαθέτει πλέον και τμήμα Λοιμωξιολογίας. Oπως μάθαμε χθες από «πηγές» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας, μετά από ένα γύρο τηλεφωνημάτων με καθηγητές και επιδημιολόγους, κάλεσε την κυβέρνηση να μην παίζει με τη δημόσια Υγεία και να μην ανοίξει τα σχολεία παρά μόνο για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου. Ποιος Τσιόδρας και ποια επιστημονική επιτροπή;
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάστηκε παρά μόνο λίγα τηλεφωνήματα για να βγάλει πόρισμα για τα σχολεία και να το διαρρεύσει μέσω πηγών. Κακώς δεν έχει αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση, έπρεπε με τις γνωριμίες και κυρίως το επιστημονικό ένστικτο που διαθέτει να ηγείται του κ. Τσιόδρα και να λαμβάνει τις κρίσιμες αποφάσεις για την εξέλιξη της επιδημίας. Αλλωστε και ως μηχανικός έχει αποδείξει το βαθύ γνωστικό του αντικείμενο μιλώντας για στροφή 360 μοιρών όταν εννοούσε τις 180 μοίρες. Στα σχολεία θα τα χαλάσουμε;
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση