Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το βέβαιο είναι ότι η «νέα κανονικότητα» δεν θα έχει την παραμικρή σχέση με αυτή που γνωρίζαμε πριν από την έναρξη της πανδημίας. Η Ευρώπη ήδη μετρά δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, το ίδιο ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και για την Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η καταιγίδα και ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πλήρως. Η παγκόσμια οικονομία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα των τελευταίων αιώνων, η ύφεση ξεπερνά συνθήκες πολέμου ενώ η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο εύκολη, όταν σημαντικοί κλάδοι όπως οι αερομεταφορές, οι διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, όπως και ο τουρισμός, θα υποφέρουν για σημαντικό χρονικό διάστημα. Ακόμη και μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων η κατάσταση θα είναι εντελώς διαφορετική από όσα γνωρίζαμε μέχρι τις αρχές του έτους.
Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος λόγω της κεφαλαιακής στήριξης που θα χρειαστούν τα κράτη για να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους. Οι κεντρικές τράπεζες αναλαμβάνουν ρόλο ναυαγοσώστη, ωστόσο τα κεφάλαιά τους δεν είναι ανεξάντλητα για την επόμενη ημέρα. Ταυτόχρονα, καταναλωτικές συνήθειες και εργασιακά μοντέλα έχουν ήδη αλλάξει άρδην, το ηλεκτρονικό εμπόριο αποκτά βαρύνουσα σημασία για την επιβίωση των επιχειρήσεων ενώ η τηλεργασία καθίσταται πλέον βασικό σύστημα απασχόλησης σε αρκετούς παραγωγικούς τομείς. Ακόμη και στην εκπαίδευση διαπιστώνουμε ριζικές μεταβολές, η εξ αποστάσεως διδασκαλία ανατρέπει κανόνες δεκαετιών και δημιουργεί νέα πρότυπα για όλες τις βαθμίδες, από το δημοτικό μέχρι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπου η εξοικείωση με τους υπολογιστές είναι μεγαλύτερη.
Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα έχει μπροστά της αρκετές προκλήσεις, τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει με την ίδια αποφασιστικότητα και τόλμη που επέδειξε στη διαχείριση του υγειονομικού σκέλους της πανδημίας. Το γεγονός ότι δεν θρηνούμε εκατοντάδες θύματα ημερησίως, όπως συμβαίνει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, αλλά αντιθέτως ο διεθνής Τύπος προβάλλει την Ελλάδα ως χώρα-πρότυπο για τη συνεργασία πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, είναι πολύτιμο στοιχείο για την επόμενη ημέρα. Η θετική εικόνα της χώρας θα βοηθήσει τον τουρισμό να ανακάμψει όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, οι δυσκολίες του 2020 μπορεί να μετατραπούν σε βατήρα για αναπτυξιακά άλματα το 2021.
Ο εκσυγχρονισμός του κράτους με τη λειτουργία του gov.gr θα παραμείνει και μετά την καραντίνα, όπως και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της επιχειρηματικότητας, της εργασίας και της εκπαίδευσης. Η δημόσια διοίκηση μπορεί να λειτουργήσει και σε συνθήκες κρίσης και αυτό είναι μια κατάκτηση που έμοιαζε ακατόρθωτη μέχρι πρόσφατα.
Η αξιοπιστία της χώρας, η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και η πολιτική σταθερότητα είναι παράγοντες ανάκαμψης σε έναν κόσμο που έχει ανάγκη από σταθερές. Το 2020 θα είναι δύσκολο για όλους, ωστόσο θα αποτελέσει τη βάση για την αναγκαία ανασυγκρότηση σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε τις σωστές αποφάσεις στον σωστό χρόνο για να θωρακίσει τη δημόσια υγεία, τώρα καλείται να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο για την ανάκαμψη και την πρόοδο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση