Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ΕΛΛΑΔΑ ήδη προβάλλεται διεθνώς ως πρότυπο για τον τρόπο με τον οποίο κυβέρνηση και επιστήμονες συνεργάστηκαν προκειμένου να τιθασεύσουν την καμπύλη κρουσμάτων και να περιορίσουν σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Είναι μία νίκη για τη χώρα μας που τα τελευταία χρόνια είχε δεχθεί απανωτές ήττες και η κατάκτηση αυτή δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στο «δεύτερο ημίχρονο» του ντέρμπι με την πανδημία. Αυτή τη φορά στο γήπεδο της οικονομίας.
ΜΕΤΑ ΤΗ ΛΗΞΗ της καραντίνας ο κόσμος θα είναι διαφορετικός. Το ίδιο θα συμβεί και για την Ελλάδα, που θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία βαθιά ύφεση σε μία χρονιά κατά την οποία, πριν από τον κορονοϊό, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί πίστευαν ότι θα πετύχαινε αναπτυξιακά άλματα. Οι σχεδιασμοί άλλαξαν αλλά από αυτή την κρίση υπάρχουν τέσσερα θετικά στοιχεία που μπορούν να ανατρέψουν τις δυσμενείς προβλέψεις.
ΠΡΩΤΟΝ, ανακτήθηκε η πίστη στους θεσμούς και στον ορθό επιστημονικό λόγο. Ο πρωθυπουργός χαίρει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, ο «τοξικός» και ο «ψεκασμένος» λόγος μπήκαν στο περιθώριο, μορφές όπως αυτή του κ. Τσιόδρα, που εκφράζουν τη γνώση και τη μετριοπάθεια, ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο κερδίζοντας την εκτίμηση της κοινής γνώμης. Η πολιτική σταθερότητα είναι απαραίτητη για την ανασυγκρότηση της χώρας.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, το κράτος έδειξε ότι μπορεί να λειτουργήσει σε ακραίες συνθήκες. Το σύστημα Υγείας θωρακίστηκε και ενισχύθηκε με διπλάσιο αριθμό κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η «αργοκίνητη» δημόσια διοίκηση απέκτησε ψηφιακό χαρακτήρα έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες του Κυριάκου Πιερρακάκη, το Μαξίμου έδρασε κυριολεκτικά ως στρατηγείο με συνεχείς τηλεδιασκέψεις του Μητσοτάκη για την οικονομία, το ΕΣΥ, την κοινωνική πολιτική.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΤΡΙΤΟΝ, το οικονομικό επιτελείο ακολούθησε λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να κρατήσει ζωντανές τις επιχειρήσεις και να στηρίξει τους εργαζομένους σε μία περίοδο όπου η αβεβαιότητα για το αύριο κυριαρχεί. Αποφεύγοντας τη λογική του «δώσ’ τα όλα» η κυβέρνηση κρατά πολεμοφόδια για την επόμενη ημέρα, όταν θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι παραγωγικές μηχανές και να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς προβλέψεις για την ύφεση. Το εργαλείο των δημόσιων επενδύσεων πρέπει να ενεργοποιηθεί για την προώθηση έργων που θα κινητοποιήσουν κεφάλαια και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, οι επιχειρήσεις προχώρησαν στον εκσυγχρονισμό του δικτύου τους, κατάλαβαν τη σημασία της ψηφιακής μετάβασης και την ανάγκη να προσαρμοστούν πριν είναι αργά. Ο εκσυγχρονισμός αυτός θα μείνει και μετά τη λήξη συναγερμού προσθέτοντας αξία στην παραγωγική μηχανή.
Η ΚΡΙΣΗ ανέδειξε τις αδυναμίες μας, όπως για παράδειγμα τη μεγάλη εξάρτησή μας από τον τουρισμό, αλλά ταυτόχρονα αποκάλυψε τις δυνατότητές μας στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.
Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ πετυχαίνει γιατί ενεργοποιεί τα θετικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας μιλώντας με ειλικρίνεια για το σήμερα και το αύριο. Μέσα από τη μαυρίλα της καραντίνας γεννάται μία νέα δύσκολη εποχή, στην οποία όμως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με συλλογική προσπάθεια και πίστη στις δυνάμεις μας. Καλό Πάσχα σε όλους!
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση