Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι δημοσκοπήσεις, αντί να βελτιώνονται για τον κ. Τσίπρα, διαρκώς χειροτερεύουν και αυτό δεν συμβαίνει για τους αστείους λόγους που επικαλείται το επιτελείο της Κουμουνδούρου, όπως «η προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης».
Οι πολίτες διαπιστώνουν ότι στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ένας ικανός πολιτικός, που χειρίζεται με άψογο τρόπο μεγάλες κρίσεις όπως το μεταναστευτικό (το οποίο εν πολλοίς εξουδετέρωσε) και βέβαια την πανδημία του κορονοϊού. Δεν πρέπει να έχει εμφανισθεί ποτέ σε έρευνα κοινής γνώμης διαφορά 44 μονάδων σε ερώτημα καταλληλότητας πρωθυπουργού. Το είδαμε προχθές στη δημοσκόπηση της Marc για την τηλεόραση του Alpha, όπου ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει 63% και ο κ. Τσίπρας 19%, ακόμη και το 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει ως πιο κατάλληλο τον σημερινό πρωθυπουργό. Και αυτό έχει εξήγηση. Οι πολίτες επιβραβεύουν την προνοητικότητα της κυβέρνησης να λάβει εγκαίρως μέτρα, δηλώνουν ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν βρισκόταν στο Μαξίμου ο Τσίπρας και απορρίπτουν ως ανεδαφικές τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά δημιουργούν ένα δυσμενές σκηνικό για την αξιωματική αντιπολίτευση, που γίνεται ακόμη πιο προβληματικό από τη σύγχυση που προκαλούν οι δηλώσεις του αρχηγού της.
Σύμφωνα με τη συλλογιστική στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο Μητσοτάκης οργάνωσε την παγκόσμια πανδημία και αδρανεί σε βάρος της οικονομίας προκειμένου να βάλει τη χώρα σε Μνημόνιο. Και ύστερα απορούν γιατί στις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει θηριώδη ποσοστά καταλληλότητας. Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Γιώργο Μελιγγώνη (Kontra) και ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι μπερδεμένος, η σαρωτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας με το προβάδισμά της να ξεπερνά τις 23 μονάδες και η επιβράβευση όλων των επιλογών του Μητσοτάκη από την κοινωνία έχουν θολώσει την πολιτική του σκέψη.
Για παράδειγμα, ουδείς έχει καταλάβει για ποιο λόγο καταγγέλλει τον πρωθυπουργό για την οικονομία. Μέσα σε δύο φράσεις ο κ. Τσίπρας αναιρεί τον εαυτό του και ακυρώνει τα επιχειρήματά του. Αρχικά κατηγορεί τον Μητσοτάκη ότι δεν προχωράει στην εκταμίευση των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον «κουμπαρά» έχοντας εκταμιεύσει μόλις 4 δισεκατομμύρια και αμέσως μετά ισχυρίζεται ότι ενώ «η κυβέρνηση μέχρι προχθές δεν έλεγε τίποτα για το χρηματοδοτικό μαξιλάρι, τώρα λέει ότι το έχει ξοδέψει».
Τελικά τι έγινε; Ο πρωθυπουργός ξόδεψε το μαξιλάρι ή τα κρατάει τα λεφτά; Εχει σκεφτεί κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί ο Μητσοτάκης να κρατάει τα λεφτά ακριβώς για να μην μπούμε σε Μνημόνιο; Εχει αναλογισθεί ένας από το επιτελείο της Κουμουνδούρου ότι εάν ακολουθούσε τη γραμμή του προέδρου τους και ξόδευε αμέσως όλα τα διαθέσιμα τότε η χώρα θα έπεφτε στην ανάγκη των δανειστών, και όπως γνωρίζουμε όλοι μας από το πρόσφατο παρελθόν, εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα συνοδευόταν από σκληρούς όρους;
Η «εμπροσθοβαρής στήριξη» που προτείνει ο κ. Τσίπρας, δηλαδή να δοθούν τώρα όλα τα διαθέσιμα, πέραν των κινδύνων που θα δημιουργούσε για τη μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας, δεν θα είχε κάποιο σοβαρό αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να ξοδέψουμε το ντεπόζιτο της βενζίνης μαρσάροντας ένα σταματημένο αυτοκίνητο.
Ο Μητσοτάκης έχει μία άλλη οπτική για τη λειτουργία της οικονομίας. Θα διαθέσει μέρος του αποθεματικού παράλληλα με την επανεκκίνηση της αγοράς, όταν οι επιχειρήσεις θα χρειάζονται στήριξη προκειμένου να βάλουν μπροστά τις παραγωγικές μηχανές και να διατηρήσουν το προσωπικό τους. Η επιλογή του πρωθυπουργού να δώσει προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας επιβραβεύεται από τους πολίτες, που με ποσοστά άνω του 60% εκτιμούν ότι αυτό προέχει τώρα έναντι της οικονομίας. Θωρακίζοντας την Ελλάδα από μαζικούς θανάτους, όπως δυστυχώς συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, βελτιώνονται οι προοπτικές για την ανάκαμψη της οικονομίας. Και υπάρχουν τα διαθέσιμα για να πάρει μπροστά η μηχανή χωρίς Μνημόνιο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση