Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το 80% των πολιτών θεωρεί ότι η κυβέρνηση χειρίζεται καλά την πανδημία του κορονοϊού και αξιολογεί θετικά τα πρόσωπα-κλειδιά της κρίσης, όπως τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Ακόμη και η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δίνει θετικό βαθμό, γιατί η αποτελεσματικότητα που επέδειξε ο πρωθυπουργός στην έγκαιρη λήψη μέτρων δεν είναι αποτέλεσμα ιδεολογικών χρωματισμών αλλά ικανοτήτων.
Στην Ισπανία, όπου οι Podemos συγκυβερνούν με τους Σοσιαλιστές του Σάντσεθ, είχαν στο μυαλό τους το πώς θα χτυπήσουν το νεοφιλελευθερισμό και όχι τον κορονοϊό, με συνέπεια ο αριθμός των θυμάτων να υπερβαίνει τους 18.000 ανθρώπους. «Ασπρη γάτα, μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει ποντίκια», που θα έλεγε και ο σύντροφος Ξιάο Πινγκ.
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε με τον καλύτερο τρόπο σε μια πρωτόγνωρη για την ανθρωπότητα κρίση. Αντί να κρυφτεί πίσω από τα προβλήματα που άφησε η πολύχρονη κρίση και τις αδυναμίες του ΕΣΥ, ο Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, με αποτέλεσμα μέσα σε χρόνο-ρεκόρ να διπλασιαστούν οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, και αναδιοργάνωσε την κρατική μηχανή με ψηφιοποίηση δεκάδων υπηρεσιών του Δημοσίου.
Μέσα στη γενική μαυρίλα αναδεικνύονται φωτεινά πρότυπα, η κοινωνία πλέον προτάσσει τα θετικά στοιχεία από τα αρνητικά, η χώρα αποκτά αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στην ηγεσία της.
Η σύγκριση με την περίοδο Τσίπρα είναι καταλυτική, τα βλέπουν στην Κουμουνδούρου, και γι’ αυτό ανησυχούν με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο, αν και αυτό είναι το τελευταίο που απασχολεί τον πρωθυπουργό. Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ο Μητσοτάκης αιφνιδιάζει θετικά την κοινωνία, που αποκτά πίστη για τις δυνατότητές της. Ακόμη και στην οικονομία, όπου οι δυσκολίες είναι μπροστά, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βγει νικήτρια σε δύο μεγάλες προκλήσεις -σε αυτήν του μεταναστευτικού και στην τρέχουσα της πανδημίας- ενισχύει τη δημόσια εικόνα της χώρας και δίνει την πεποίθηση στους πολίτες ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και το τσουνάμι της ύφεσης.
Η Ελλάδα βγαίνει πιο ώριμη από αυτή τη δοκιμασία, έθεσε στο περιθώριο τους συνωμοσιολόγους και τους θεωρητικούς της αδράνειας, προέταξε τον κόσμο της επιστήμης, της εργασίας, της παραγωγής και της λογικής. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκηνικό, η κυριαρχία Μητσοτάκη αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά, δεν εξαρτάται από τη συγκυρία, αλλά βασίζεται στην ειλικρίνεια με την οποία ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τους πολίτες. Η σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται μεταξύ ηγεσίας και λαού είναι το στοιχείο που θα χρειαστεί για την επόμενη ημέρα…
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΙΣΧΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ
Πρόκειται ίσως για την πιο ταλαιπωρημένη κοινωνική ομάδα, η οποία μέχρι τώρα δεν λάμβανε το παραμικρό ποσό ενίσχυσης.
Οι μακροχρόνια άνεργοι προσπαθούν να επιβιώσουν με στήριξη από άλλα μέλη των οικογενειών τους ή από δίκτυα σίτισης, καθώς βρίσκονται μακριά από την ομπρέλα της κοινωνικής προστασίας.
Η πρωτοβουλία του Μητσοτάκη να εντάξει 150.000 μακροχρόνια ανέργους στα μέτρα ενίσχυσης με τη χορήγηση 400 ευρώ αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιόρισε την ενίσχυση μόνο σε 150.000 μακροχρόνια ανέργους όταν ο συνολικός αριθμός είναι τριπλάσιος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δεν «πρόλαβε» στα 4,5 χρόνια να λάβει το παραμικρό μέτρο στήριξης των μακροχρόνια ανέργων, αλλά τώρα ξιφουλκεί κατά της κυβέρνησης. Η ενίσχυση των 400 ευρώ είναι θετικό βήμα για μια κατηγορία ανθρώπων που έως σήμερα βρίσκονταν στο περιθώριο της κοινωνικής πολιτικής.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση