Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η ύφεση αναμένεται να προσεγγίσει τον μέσο ευρωπαϊκό όρο παρά το γεγονός ότι είχαμε ξεκινήσει τη χρονιά με καλύτερες αναπτυξιακές επιδόσεις από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ωστόσο η μεγάλη εξάρτηση της εθνικής μας οικονομίας από τον τουρισμό θα διευρύνει τις απώλειες καθώς, όπως φαίνεται, η φετινή σεζόν δύσκολα θα διασωθεί. Οι δυσκολίες της επόμενης μέρας μεγαλώνουν, η Ευρώπη αδυνατεί να σχηματίσει μία ενιαία όσο και ισχυρή πολιτική χρηματοδότησης των κρατών-μελών της και αυτό θα το πληρώσει ο Νότος.
Η συζήτηση για το ευρωομόλογο έχει παγώσει ύστερα από την άρνηση της Γερμανίας και των «δορυφόρων» της ενώ η ευθύνη για τη ρευστότητα στην ευρωζώνη έχει αναληφθεί σχεδόν αποκλειστικά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της αγοράς ομολόγων. Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της Ενωσης, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης στο εγγύς μέλλον και να απειλούν με ρήξη, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος, όπως είναι η Ελλάδα.
Για τους λόγους αυτούς η επιχείρηση ανάκαμψης θα είναι δύσκολη και θα απαιτήσει δέσμη μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με την Ιταλία έχουμε ορισμένα συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Πρώτον, αποφύγαμε τις εκατόμβες θυμάτων που έχουν βυθίσει τη γειτονική μας χώρα σε κλίμα εθνικής οδύνης. Η έγκαιρη λήψη μέτρων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτρεψε τους μαζικούς θανάτους που δυστυχώς καταγράφονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και κράτησε όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το στοιχείο της ομοψυχίας που επικρατεί στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη ημέρα, όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία της ανασυγκρότησης.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Δεύτερον, έχουμε πολιτική σταθερότητα. Ο πρωθυπουργός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, καθώς πάνω από το 80% εγκρίνει τις αποφάσεις του για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης για τη λειτουργία του ΕΣΥ και συνολικά της κρατικής μηχανής και η σύνεση με την οποία αντιμετωπίζουν οι Ελληνες την πρωτοφανή αυτή κρίση είναι θετικά σημάδια για το μέλλον.
Τρίτον, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων αλλά και των νοικοκυριών μπορεί να έγινε υπό βίαιες συνθήκες αλλά θα μείνει και μετά την καταιγίδα.
Τώρα είναι η ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να εμβαθύνει την παραγωγική βάση της χώρας, που σήμερα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό μόνο στον τουρισμό, να επεκτείνει την τεχνολογική μεταμόρφωση του κράτους και να αντιμετωπίσει σοβαρές παθογένειες όπως είναι το υψηλό ιδιωτικό χρέος και η μαύρη οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε με θάρρος την υγειονομική κρίση και έλαβε αποφάσεις με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία της οικονομίας και θα χρειαστεί να λάβει γενναίες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα. Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα διευρύνει την παραγωγική βάση και θα δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης. Η κατάλληλη στιγμή για την εφαρμογή του είναι τώρα, που όλες οι χώρες ξεκινούν από την ίδια βάση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις δυστυχώς είναι συντρίμμια.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση