Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αντιστρέφουν πλήρως την εικόνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022.
Η μείωση των απωλειών είναι αντικείμενο μίας συνολικής στρατηγικής και σχεδιασμού που υλοποιείται και αφορά τόσο στις τεχνικές όσο και στις μη τεχνικές απώλειες (ρευματοκλοπές). Παράγοντες, που έχουν συνεισφέρει είναι η μηνιαία καταμέτρηση που ξεκίνησε, ήδη, από τον Φεβρουάριο του 2024 και η οποία έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ταχύτερη διαπίστωση περιστατικών ρευματοκλοπών και στον έγκαιρο εντοπισμό παράνομων επανασυνδέσεων, σε συνδυασμό με τη διεξαγωγή εντατικών τεχνικών ελέγχων από τον ΔΕΔΔΗΕ και τις διατάξεις για τις ρευματοκλοπές. Αυτές ψηφίστηκαν την άνοιξη του 2024 και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση προσκόμισης νέας Υπεύθυνης Δήλωσης του αδειούχου ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη αν αλλάξει ο φορέας επιχείρησης, την αφαίρεση επαγγελματικής άδειας ηλεκτρολόγου σε περίπτωση συμμετοχής σε ρευματοκλοπή, τη δυνατότητα του ΔΕΔΔΗΕ να λαμβάνει πληροφορίες από την ΑΑΔΕ για φορολογικά στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, κ.ά. Τα πρώτα αποτελέσματα των συντονισμένων δράσεων για την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών είναι εντυπωσιακά και παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου του ΔΕΔΔΗΕ (με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2025, επισυνάπτεται).
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση: «Είναι πολύ σημαντικό ότι φαίνεται πως πετύχαμε να αντιστρέψουμε την τάση ανόδου των ρευματοκλοπών. Η προσπάθεια, όμως, είναι ακόμα στην αρχή. Θα συνεχιστεί με εργαλεία τη μαζική εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών και τη συστηματική στοχοποίηση μαζικών παραβατών, που έχουμε εντοπίσει, προς όφελος του τελικού καταναλωτή, που θα δει σταδιακά τις σχετικές μειώσεις στα τιμολόγια που πληρώνει».
ΔΕΔΔΗΕ: Ρευματοκλοπή 1,2 εκατ. ευρώ σε 700 ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι συντονισμένες και στοχευμένες ενέργειες για την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών, από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση, το τελευταίο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 700 έλεγχοι σε επιχειρήσεις του κλάδου HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες), κι έχουν ήδη εντοπιστεί περιπτώσεις ρευματοκλοπών η αξία των οποίων ξεπερνά τα 1,2 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικότερα, από τους περίπου 700 και πλέον ελέγχους που πραγματοποίησαν τα εξειδικευμένα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Νοέμβριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2025, έχουν ήδη διαπιστωθεί, με την ολοκλήρωση των σχετικών εργαστηριακών ελέγχων των μετρητών, 131 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, με τη μη καταγραφείσα ενέργεια να υπερβαίνει τα 4,8 GWh και με απαιτήσεις που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, άλλες 153 περιπτώσεις βρίσκονται σε διαδικασία πιστοποίησης ρευματοκλοπής μέσω εργαστηριακών ελέγχων, με τον τελικό αριθμό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν, κάτι που καταδεικνύει τον εν δυνάμει συστηματικό χαρακτήρα του φαινομένου σε τέτοιες περιπτώσεις.
Σημειώνεται δε, ότι κατά τους ελέγχους, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε στην αντικατάσταση όλων των μετρητών με έξυπνους μετρητές, που επιτρέπουν την άμεση ανίχνευση παραβάσεων. Επιπλέον, εφαρμόστηκαν αυστηρά πρωτόκολλα φύλαξης και αποθήκευσης των μετρητών. Η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας ήταν καθοριστική για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των ελέγχων, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη στα συνεργεία όπου κρίθηκε αναγκαίο, ενώ αντίστοιχη συνεργασία και απαραίτητη υποστήριξη θα υπάρξει και στη συνέχεια στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των ενεργειών της Εταιρείας για την αντιμετώπιση και την πάταξη του φαινομένου της ρευματοκλοπής.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τον ΔΕΔΔΗΕ, καθώς πρόκειται για μια έκνομη συμπεριφορά η οποία επιβαρύνει τους νομοταγείς και οικονομικά συνεπείς πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΔΕΔΔΗΕ υλοποιεί ένα συντονισμένο πλάνο δράσεων και ενεργειών έχοντας προχωρήσει σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις με στόχο την αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχων και ποινών, έχει υπερδιπλασιάσει τους τεχνικούς ελέγχους (από 20,5 χιλ. κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022 σε 41,6 χιλ. μόνο το 2024) ενώ έχει υπερτετραπλασιάσει τους εργαστηριακούς ελέγχους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύοντας την ικανότητα ανίχνευσης και δίωξης των παραβάσεων (από 5,3 χιλ. κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022 σε 22,2 χιλ. το 2024). Η αξία των βεβαιωμένων ρευματοκλοπών, επίσης υπερδιπλασιάστηκε, από 30 εκατ. ευρώ το 2023 σε 62 εκ. ευρώ το 2024, ενώ η αξία των εισπράξεων από τις βεβαιωμένες ρευματοκλοπές ανήλθε σε 27,1 εκατ. ευρώ το 2024 από περίπου 16,4 εκ. ευρώ κατά μέσο όρο την τριετία 2019-2022.
Το σχέδιο αντιμετώπισης περιλαμβάνει επίσης αυτοματοποιημένη ανάλυση δεδομένων, ενίσχυση προσωπικού με εξειδικευμένα συνεργεία ρευματοκλοπών και βελτιστοποίηση των διαδικασιών ελέγχου. Παράλληλα, αξιοποιούνται προηγμένα συστήματα και τεχνολογίες για την έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή τέτοιων φαινομένων.