Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης
Κατά τα άλλα, η γενική διευθύντρια επέμεινε στις γνωστές συνταγές του ΔΝΤ, ειδικά για τις χώρες που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Είπε όμως και κάτι το οποίο επί της αρχής δεν επιδέχεται την παραμικρή αμφισβήτηση: ότι η ισχύς της μελλοντικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που λαμβάνονται τώρα.
Βεβαίως, το «τώρα» είναι πολύ σχετικό και έχει να κάνει με τη διάρκεια της κρίσης. Κάποιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν ακόμα και ένα τρίμηνο λουκέτο στην οικονομία τους – πολύ απλά, επειδή διαθέτουν τα χρήματα για κάτι τέτοιο. Κάποιες άλλες θα έχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στο δίμηνο και προφανώς υπάρχουν και εκείνες που δεν βγάζουν ούτε μήνα…
Και φυσικά, ο πρώτος παράγοντας αβεβαιότητας είναι ο χρόνος που θα διαρκέσει η πανδημία, ώσπου να γίνει η επανεκκίνηση των οικονομιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες επιχείρησαν τις προηγούμενες ημέρες να ορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα, με το βλέμμα στις οικονομικές εξελίξεις – μια κίνηση την οποία επιχείρησε να «παγώσει» σε δραματικό τόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας για δεύτερο γύρο επιδημίας αν χαλαρώσουν πρόωρα τα μέτρα.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Αν κρίνει κανείς από το παράδειγμα της Κίνας, που βίωσε πρώτη την πανδημία, οι δυόμισι μήνες είναι ο κρίσιμος χρόνος για την επιστροφή σε κάποια «κανονικότητα». Ομως, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι τα μέτρα περιορισμού εκεί δεν είχαν καμία σχέση με την καραντίνα της μετακίνησης 1 ως 6 που περνάμε εμείς: τα μέτρα ήταν πολύ πιο αυστηρά, κάτι που προφανώς μέτρησε στη μείωση του χρόνου της επιδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, το «τώρα» της κ. Γκεοργκίεβα είναι… τώρα, δηλαδή ο Απρίλιος και ο Μάιος. Τα χρήματα που θα πέσουν τώρα στο τραπέζι θα αποδόσουν πολύ περισσότερα χρήματα τους επόμενους μήνες. Αλλιώς ο φαύλος κύκλος της κρίσης μάς περιμένει…
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου