Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Στις μεγάλες κρίσεις φαίνονται οι ηγέτες

Στις 18:00 το διάγγελμα Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα σε εργασία, οικονομία και τουρισμό

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη έτυχαν ταυτόχρονα δύο κρίσεις που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες όχι απλώς για την πρωθυπουργική του θητεία αλλά συνολικά για τη χώρα. Κυριολεκτικώς και όχι καθ’ υπερβολήν.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Δεν είναι λίγο να δέχεσαι εισβολή στα σύνορά σου και ταυτόχρονα να έχεις να αντιμετωπίσεις μία πανδημία. Και στις μεγάλες προκλήσεις ο Μητσοτάκης στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και αυτό αναγνωρίζεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, όπως τουλάχιστον αντιλαμβανόμαστε από τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στα κοινωνικά δίκτυα.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν προσπάθησε να εκβιάσει την Ευρώπη για να αποσπάσει χρήματα και διπλωματικό κεφάλαιο, στην πλάτη της Ελλάδας. Εδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να ανοίξουν τα τουρκικά σύνορα σε χιλιάδες μετανάστες με σκοπό να περάσουν στην Ευρώπη μέσω του Εβρου.

ΕΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕ αυτό ο Τούρκος πρόεδρος, τότε η Ελλάδα θα δεχόταν μία εθνική ήττα, καθώς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων, ενώ η Αγκυρα θα έπαιρνε τα «κλειδιά» του μεταναστευτικού και θα διαπραγματευόταν ως «φύλακας» των μεταναστών με τη Μέρκελ. Ωστόσο, το ελληνικό κράτος ανταποκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία σε αυτήν την πρόκληση.

Ο ΕΒΡΟΣ στάθηκε όρθιος, τα σύνορα έμειναν κλειστά και η Ευρώπη για πρώτη φορά από την έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος στάθηκε εμπράκτως στο πλευρό μας, σε όλα τα επίπεδα. Οικονομικό, διπλωματικό, πολιτικό.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ κατέστησε στην πράξη σαφές ότι η Ελλάδα φυλάττει τα ευρωπαϊκά σύνορα και ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να τα καταλύσει. Απλά και κατανοητά σε κάθε Ευρωπαίο, γι’ αυτό πλέον στον Εβρο περιπολούν ειδικές δυνάμεις και από άλλες χώρες της Ε.Ε. Η «νίκη» των συνόρων τόνωσε το εθνικό φρόνημα, απογύμνωσε την τουρκική προπαγάνδα και έβαλε τον Ερντογάν στη γωνία. Κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει η Αγκυρα, ωστόσο είναι σίγουρο ότι ο Μητσοτάκης χειρίσθηκε το μεταναστευτικό με προνοητικότητα και, κυρίως, αποτελεσματικότητα.

ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ τρόπο ο πρωθυπουργός κινήθηκε για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού. Ελαβε πολύ νωρίς τα αναγκαία μέτρα γιατί εμπιστεύθηκε τους ειδικούς. Η φυσιογνωμία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα είναι πλέον ένα σημάδι εγγύησης ότι το κράτος έχει αναθέσει στους άριστους τη διαχείριση της πανδημίας. Επίσης, με τα διαγγέλματά του ο κ. Μητσοτάκης καθοδηγεί και εμψυχώνει τους πολίτες, μιλά με ειλικρίνεια, χωρίς ωραιοποιήσεις και, κυρίως, στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Τα μέτρα που έχει λάβει στην οικονομία στηρίζουν τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής χωρίς υπερβολές, με γνώμονα την κοινωνική σταθερότητα.

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ αναδεικνύουν τους ηγέτες και ο Μητσοτάκης ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις των πολιτών. Δεν κρύφτηκε πίσω από τα προβλήματα, δεν αναζήτησε αποδιοπομπαίους τράγους, δεν δίχασε την κοινωνία, αλλά αντιθέτως επένδυσε στην ενότητα και στην κοινή προσπάθεια.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ με το πρόσφατο παρελθόν και τις «στραβές στις βάρδιες» είναι καταλυτική και επιβεβαιώνει πόσο αναγκαία ήταν η πολιτική αλλαγή στις 7 Ιουλίου. Η Ελλάδα στέκεται όρθια απέναντι σε μεγάλες δυσκολίες και οι πολίτες αντιλαμβάνονται για πρώτη φορά ότι η ατομική και κοινωνική ευθύνη είναι ο μοχλός για να βγούμε πιο δυνατοί την επόμενη ημέρα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για όλους.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τέλος στον φορολογικό παροξυσμό

Μιχάλης Μάρδας

Ανησυχία για την οικονομία, εμπιστοσύνη σε Μητσοτάκη

Kon

Ο Τσίπρας μνημόνια ονειρεύεται

Μιχάλης Μάρδας

«Όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρία»

Kon

Που θα πάνε τα 32 δισ. ευρώ

Kon

«Πνεύμα και ηθικό πλεονέκτημα»

Kon

«Εις υγείαν των κορόιδων»

Kon

Συναγερμός για επενδύσεις!

Μιχάλης Μάρδας

Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς

Kon