Γράφει ο Γιώργος Δ. Ευθυμίου
Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι γίναμε όλοι ειδικοί στα συστήματα προστασίας, αμυντικά και επιθετικά, του προεδρικού οχήματος και πως μια επίσκεψη ξένου ηγέτη, και δη των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι πάντα χρήσιμη, σε επίπεδο προσδοκιών είχαμε μόνο τις κυβερνητικές διαρροές σχετικά με το μήνυμα που θα έστελνε ο πρόεδρος Ομπάμα για το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους. «Ελα μπάρμπα (Σαμ) να μας σώσεις»…
Και αν αφήσουμε πίσω την κάκιστη εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού στο τετ α τετ με τον κ. Ομπάμα, τι είπε τελικά ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ στις κοινές δηλώσεις τους; Αφού επανέλαβε την πάγια θέση της Αμερικής «δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους», εξέφρασε την κατανόησή του για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, λέγοντας πως «και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους» και κάλεσε τις δύο πλευρές να τα βρουν μεταξύ τους και «να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος».
Kινεζική απόβαση στην πίσω αυλή του Τραμπ
Ουσιαστικά, ο κ. Ομπάμα έκανε το «χρέος» του λέγοντας τη «μαγική» λέξη «χρέος» και περιορίστηκε σε παραινέσεις, προσθέτοντας στο πλάι το «πακέτο» για διαρθρωτικές αλλαγές, μεταρρυθμίσεις κ.λπ., ενώ προχώρησε και σε ένα μανιφέστο κατά της λιτότητας. Πέραν τούτων, ουδέν. Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως ήταν αναμενόμενο, «εμφανίστηκε ικανοποιημένο», ωστόσο είναι ξεκάθαρο πλέον πως η διευθέτηση του χρέους είναι εθνικό ζήτημα και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα που θα φωτίσει τον ουρανό (του Τσίπρα) για δύο εικοσιτετράωρα.
Τα όσα είπε ο πρόεδρος Ομπάμα δεν επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι Ευρωπαίοι. Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει, το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί, με την Ελλάδα να πετυχαίνει τους στόχους, και τότε θα ανοίξει η σχετική συζήτηση. Ετσι και αλλιώς, πριν βγουν συμπεράσματα για το χρέος θα πρέπει να δούμε πρώτα τι θα πει και το Βερολίνο. Και κυρίως να βρεθεί τρόπος πώς θα περάσει ο Σόιμπλε μια απομείωση του ελληνικού χρέους από τη γερμανική Βουλή.
Και ας υποθέσουμε ότι ο Γερμανός Οικονομικών είναι ο κακός της υπόθεσης. Οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Φινλανδοί, οι Σλοβάκοι κ.λπ. πώς θα πειστούν και θα συμφωνήσουν και αυτοί; Και κάτι άλλο που χθες πέρασε στα «ψιλά». Το Κυπριακό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκεί γίνεται «χοντρό παιχνίδι», κάτι που φάνηκε και από τη σχετική ερώτηση που απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε χθες ότι δεν δέχθηκε πιέσεις.
Αν υπάρχει ένας πραγματικός στόχος από την πλευρά Ομπάμα με την επίσκεψη στη χώρα μας, είναι να πετύχει και για την υστεροφημία του μια οποιαδήποτε λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου που λήγει η θητεία του. Αλλωστε σήμερα έρχεται στην Αθήνα και ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς την προσεχή Κυριακή συνεχίζονται οι συνομιλίες για το εδαφικό. Και αυτά είναι ζητήματα που αν κλείσουν, δεν αλλάζουν και δεν ανατρέπονται.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου