Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΟ καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, στην αρχή έδειξε αποφασιστικότητα να προχωρήσει στη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Πριν περάσουν 48 ώρες ανακοινώθηκε το «πάγωμα» των διαδικασιών για να επανεκκινηθεί ένας διάλογος που υποτίθεται πως είχε ολοκληρωθεί.
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου άρπαξε την ευκαιρία και απαίτησε ο διάλογος να ξεκινήσει από μηδενική βάση. Κάτι που ήταν αναμενόμενο. Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα προχωρήσουν κανονικά τα έργα και το τουρλουμπούκι συνεχίζεται.
ΕΙΝΑΙ αλήθεια πως η κατάσταση είναι δραματική. Οι κάτοικοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν δίκιο. Και το σωστό θα ήταν να έχουν ξεκινήσει παράλληλα και εργασίες κατασκευής hot spots σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Δεν γίνεται να σηκώνει το βάρος μόνο μια περιοχή, εκεί όπου πραγματοποιούνται οι αφίξεις.
ΝΑΙ, δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι δίκαιο. Ας το σκεφτούμε. Είναι σαν τα μέτρα των Μνημονίων να τα πλήρωναν μόνο οι κάτοικοι σε κάποιες περιοχές της χώρας και όλοι οι υπόλοιποι να συνεχίζαμε τις ζωές μας κανονικά. Το βάρος των μεταναστευτικών ροών πρέπει να μοιραστεί. Οσο επώδυνο κι αν είναι αυτό. Οσο περισσότερο καθυστερεί αυτός ο διαμοιρασμός, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος να εκτροχιαστεί η κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αν αυξηθούν οι αφίξεις την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Η παράνοια, όμως, δεν τελειώνει εδώ. Βγαίνει ο κ. Αντ. Λιάκος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, και καταγγέλλει τους Ελληνες πολίτες ως «ναζιστές». Εγραψε λοιπόν στο facebook πως «οι Ελληνες θα απολογούνται μετά από χρόνια όπως οι Γερμανοί για τα χρόνια του ναζισμού». Προφανώς ο κ. Λιάκος ζει σε κάποια άλλη χώρα. Δυστυχώς, κανένας πολιτικός από κανένα κόμμα δεν βγήκε να του απαντήσει. Αφήνουν την προκλητική ιδεοληψία να… ξεχειλίζει. Και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα εκατομμύριο μετανάστες για να λύσει το δημογραφικό».
ΜΕΣΑ στα τελευταία τριάντα χρόνια εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας σχεδόν ένα εκατομμύριο Αλβανοί. Εντάχθηκαν στην κοινωνία, τα παιδιά τους πήγαν σχολείο, τελείωσαν πανεπιστήμια και μπήκαν στην αγορά εργασίας. Αλλά δεν άντεξαν. Τουλάχιστον οι μισοί εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της κρίσης.
ΤΟ πρόβλημα του δημογραφικού έχει να κάνει με την τσέπη. Το συντριπτικό ποσοστό των προσφύγων βλέπει την Ελλάδα ως χώρα transit. Το όνειρό τους είναι η Ευρώπη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει ένα εκατομμύριο πρόσφυγες γιατί δεν έχει να τους προσφέρει δουλειές.
ΤΟ δημογραφικό δεν λύνεται εύκολα. Και δεν αρκούν όσα επιδόματα κι αν δοθούν. Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες ευμάρειας για να μη μεταναστεύουν οι νέοι στο εξωτερικό -476.675 έφυγαν στα χρόνια του Μνημονίου- και να παραμείνουν εδώ για να δημιουργήσουν οικογένειες και να κάνουν παιδιά.
ΑΣ δούμε την πραγματικότητα. Για να αντιμετωπίσουμε το προσφυγικό χρειάζεται αλληλεγγύη μεταξύ των περιφερειών. Για να λύσουμε το δημογραφικό χρειάζεται να έρθει πραγματική ανάπτυξη. Και να βάλουμε στην άκρη ακραίες φωνές του κάθε Μουτζούρη και του κάθε Λιάκου.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου