Τα τελευταία εμπόδια που ύψωσε την επομένη της ανακοίνωσης επίτευξης συμφωνίας η Χαμάς ξεπεράστηκαν και ο ισραηλινός στρατός προχωράει στις απαραίτητες προετοιμασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας και την υποδοχή των ομήρων που θα απελευθερωθούν, ανακοίνωσε παράλληλα το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.
Βέβαιοι για την υλοποίηση της εκεχειρίας από την Κυριακή δήλωσαν ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζιμ Κίρμπι.
Ενας νέος μαραθώνιος γύρος τηλεφωνημάτων από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Μέση Ανατολή ήταν σε εξέλιξη επί ώρες χθες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό, αραβικό και διεθνή Τύπο, μετά την καθυστέρηση της σύγκλησης του ισραηλινού Υπουργικού Συμβουλίου που είχε προγραμματιστεί για χθες το πρωί.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αιτία ήταν ότι η Χαμάς πρόβαλε πρόσθετες απαιτήσεις την τελευταία στιγμή, υπαναχωρώντας από το κείμενο που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση ΗΠΑ, Αιγύπτου και Κατάρ, προσπαθώντας να εκβιάσει παραχωρήσεις.
Η παλαιστινιακή οργάνωση που άνοιξε τον κύκλο της αιματοχυσίας με την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ, σύμφωνα με όσα διαρρέονταν χθες, απαιτούσε να αποσυρθούν άμεσα οι ισραηλινές δυνάμεις από τον Διάδρομο της Φιλαδέλφειας στα αιγυπτιακά σύνορα, ο οποίος θεωρείται ζωτικής σημασίας για το λαθρεμπόριο όπλων με αποδέκτη την παλαιστινιακή οργάνωση.
Η Χαμάς φέρεται να αξίωνε επίσης να προστεθούν καταδικασθέντες για πολύνεκρες επιθέσεις στη λίστα των Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και θα απελευθερωθούν με βάση τα συμφωνηθέντα σε αντάλλαγμα για την επιστροφή στο Ισραήλ περίπου 60 ομήρων που πιστεύεται πως είναι ακόμη εν ζωή στη Γάζα από τους απαχθέντες της 7ης Οκτωβρίου. Η Χαμάς απάντησε χθες πως «παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία που ανακοίνωσαν οι μεσολαβητές».
Η συμφωνία προβλέπει σε πρώτη φάση την κατάπαυση του πυρός για έξι εβδομάδες, με σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα και απελευθέρωση σε δόσεις 33 Ισραηλινών ομήρων, ταυτόχρονα με την απελευθέρωση πολλαπλάσιων Παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές. Δύο βδομάδες αφότου τεθεί σε ισχύ θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των τελευταίων ομήρων και τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας, ώστε να μην ελέγχεται από τη Χαμάς.
Οι ακροδεξιοί υπουργοί Οικονομικών, Μπεζάλελ Σμότριτς, και Εσωτερικής Ασφάλειας, Ιταμάρ μπεν Γκβιρ, πάντως απειλούν να φύγουν από την κυβέρνηση Νετανιάχου αν εφαρμοστεί η εκεχειρία, ή τουλάχιστον αν δεν ξαναρχίσουν οι επιθέσεις για την εξάλειψη της Χαμάς μετά την κατάπαυση πυρός.
Στο μεταξύ, τα επιτελεία Τραμπ και Μπάιντεν ερίζουν για τα εύσημα για την επιτυχία. «Το σχέδιο εκπονήθηκε και έγινε αντικείμενο διαπραγμάτευσης από την δική μου ομάδα», δήλωσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, θεωρώντας δεδομένο ότι η Ιστορία θα πιστώσει στον ίδιο τον τερματισμό αυτού του πολέμου. Το ίδιο όμως ισχυρίστηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ, που ορκίζεται πρόεδρος τη Δευτέρα, γράφοντας στο Truth Social πως η «επική» συμφωνία εκεχειρίας ήταν καρπός της εκλογικής νίκης του τον Νοέμβριο.
Συνεργάτες του Μπάιντεν αναγνώρισαν πάντως την καθοριστική συμβολή του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Ουίτκοφ, στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων στο Κατάρ, δίπλα στον απεσταλμένο του Μπάιντεν. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές στον διεθνή Τύπο επίσης στέκονται στον παράγοντα Ουίτκοφ.
Ο ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ-ΚΛΕΙΔΙ
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Ουίτκοφ, έπαιξε ρόλο-κλειδί στην επίτευξη της εκεχειρίας. Νεοϋορκέζος επενδυτής στην αγορά ακινήτων και κρυπτονομισμάτων, ο 67χρονος Στιβ Ουίτκοφ δεν έχει καμία διπλωματική εμπειρία. Χαίρει, όμως, της εμπιστοσύνης του Τραμπ, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί επαγγελματικά και σκοπεύουν να το συνεχίσουν και στο μέλλον.