Εμφανίζονταν οι πραγματογνώμονες και εξηγούσαν ενδελεχώς τα λάθη που έγιναν το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 από τα εμπλεκόμενα Σώματα, Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, Λιμενικού. Η Αστυνομία, σε κατάσταση παραζάλης, όσα αυτοκίνητα είχαν καταφέρει να βγουν από τον κλοιό της φωτιάς στη λεωφόρο Μαραθώνος, τα ξαναέστελνε πίσω, στα στενά μιας άναρχης δόμησης. Οι πυροσβέστες, σε κατάσταση πλήρους αποδιοργάνωσης, έστελναν πτητικά μέσα στους Αγίους Θεοδώρους, όπου η φωτιά είχε σβήσει από νωρίς, μη τυχόν αναζωπυρωθεί.
Ενα πυροσβεστικό ελικόπτερο σηκώθηκε στο Μάτι κι αυτό εγκατέλειψε. Οι άνθρωποι που διώχνονταν προς τη θάλασσα, άλλοι περνώντας από ένα οικόπεδο εγκλωβίστηκαν κι άλλοι χάθηκαν πηδώντας από τα βράχια για να σωθούν. Οσοι μπόρεσαν και έφτασαν στη θάλασσα θα περίμεναν ακόμη να έρθει το Λιμενικό να τους σώσει αν δεν βρίσκονταν ψαράδες και ιδιώτες που γλίτωσαν πολύ κόσμο. Φυσικά, κανείς υπεύθυνος της Περιφέρειας δεν ειδοποίησε τους ανθρώπους να φύγουν έγκαιρα, ούτε και υπήρχε κανένα σχέδιο εκκένωσης. Είκοσι ένα άτομα αντιμετώπισαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία, αμέλεια, σωματική βλάβη.
Και ΟΛΑ αυτά μαζί πώς συνεκτιμήθηκαν από το δικαστήριο; Εξι κρίθηκαν ένοχοι με ποινές εξαγοράσιμες -δέκα ευρώ την ημέρα- και δεκαπέντε αθωώθηκαν. Ολοι γύρισαν στο σπίτι τους.
Την τιμή της Δικαιοσύνης έσωσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που άσκησε έφεση για το σύνολο της απόφασης, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της τραγωδίας.
Τι διάβασα χθες στα ΜΜΕ; Το Εφετείο για τη φονική πλημμύρα της Μάνδρας, Νοέμβρη 2017, όπου χάθηκαν μέσα στη λάσπη είκοσι πέντε νέοι άνθρωποι -αμέλεια κατά συρροή είχε χαρακτηριστεί η ανθρωποκτονία-, έβγαλε την απόφαση: Κανείς από τους κατηγορουμένους δεν είχε ποινική ευθύνη. Οι επτά αθωώθηκαν! Και τρεις από αυτούς καταδικάστηκαν για την πρόκληση της πλημμύρας! Πρωτόδικα είχαν αθωωθεί δεκατρείς κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και η τότε περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, και άλλοι οκτώ καταδικάστηκαν σε φυλάκιση έως έξι χρόνια εξαγοράσιμη.
Την τιμή της Δικαιοσύνης έσωσε και πάλι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, που έκανε αναίρεση στην απόφαση, κρίνοντας ότι το δικαστήριο δεν έλαβε υπόψη του μαρτυρική κατάθεση ειδικού συνεργάτη της ΕΜΥ, ούτε την κρίσιμη κατάθεση προϊσταμένης του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Αναρωτιέμαι πώς γίνεται οι εφέτες και στις δύο δίκες, για δύο τραγωδίες όπου χάθηκαν συνολικά εκατόν τριάντα δύο άνθρωποι, να αθωώνουν τους κατηγορουμένους και ο αντεισαγγελέας να κάνει αναίρεση και για τις αποφάσεις ως κακοδικία! Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει άποψη;