Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ενας ιός που μεταδόθηκε στον άνθρωπο μέσω μιας νυχτερίδας σε μία επαρχία της Κίνας έχει θέσει πλέον σε καραντίνα τη μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του κόσμου προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε όλο τον πλανήτη.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ ήδη έχουν απαγορεύσει τις μετακινήσεις από και προς την Κίνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε συναγερμό ενώ ακόμη και οι εμπορευματικές μεταφορές διεξάγονται με δυσκολίες καθώς υπάρχουν φόβοι ότι ο ιός μπορεί να διαδοθεί ακόμη και μέσω δεμάτων! Σκέτη παράνοια, που όμως έχει οδηγήσει τα χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες σε σημαντικά πτώση καθώς οι επενδυτές διαβλέπουν ότι λόγω του κορονοϊού η Κίνα απειλείται με ύφεση. Σε μία τέτοια περίπτωση δεν μιλάμε απλώς για «πέταγμα πεταλούδας» αλλά για ισχυρές σεισμικές δονήσεις στη διεθνή οικονομία.
ΟΛΟ ΑΥΤΟ το σκηνικό δείχνει πόσο ευμετάβλητες είναι οι συνθήκες στις αγορές και πόσο αναγκαία είναι η θωράκιση της ελληνικής από ασύμμετρες απειλές, όπως αυτή του ιού.
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει μπει στον σωστό δρόμο, το αναγνωρίζουν πλέον οι διεθνείς οίκοι που αναβαθμίζουν το αξιόχρεο της οικονομίας, το αποτυπώνουν οι αγορές με κορυφαίο παράδειγμα την επιτυχή έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο κάτω του 1,9%.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ η χώρα μας δανείζεται για μία χρονική περίοδο πέραν του 2030, που αποτελεί το όριο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους για τους δανειστές. Για πρώτη φορά τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου είναι μικρότερα σε σχέση με τον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που σημαίνει ότι το χρέος μειώνεται ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ βγαίνει στις αγορές ως μία δυνατή αγοραστική επιλογή, ενώ το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται για αποκρατικοποιήσεις, όπως είναι η πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου ή οι ιδιωτικοποιήσεις στον χώρο της ενέργειας.
ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν αποτελούν στοιχεία που αφορούν αποκλειστικά τους παίκτες των αγορών. Τα χαμηλά επιτόκια αυξάνουν την επενδυτική δραστηριότητα ενώ η αύξηση της ζήτησης για την οικοδομή τροφοδοτεί την πραγματική οικονομία. Η οικονομία μας φέτος μπορεί να πετύχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, η Ελλάδα έχει μπει γερά στον επενδυτικό χάρτη.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΤΑ ο κίνδυνος από την αρνητική διεθνή συγκυρία, εάν συνεχιστεί η κατάσταση με τον κορονοϊό οι επιπτώσεις για τον τουρισμό θα είναι μετρήσιμες, ωστόσο έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στη βάση της οικονομίας που περιορίζουν τις ζημιές. Μειώνεται η φορολογία, βελτιώνεται το επενδυτικό πλαίσιο, εμπεδώνεται η αισιοδοξία μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών.
ΤΟ 2020 είναι μία κομβική χρονιά για την Ελλάδα. Εάν καταφέρει να πετύχει το αναπτυξιακό άλμα του 3%, τότε η μείωση του πλεονάσματος κατά μία μονάδα από το 2021 θα λειτουργήσει ως βατήρας για ακόμη καλύτερες επιδόσεις. Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έλεγε ότι μπορεί η Ελλάδα να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 4% στο τέλος της τετραετίας, υπάρχουν όμως οι δυνατότητες να επιτευχθεί αυτό νωρίτερα. Χρέος της κυβέρνησης είναι να κατευθύνει την ανάπτυξη σε θέσεις πλήρους απασχόλησης ώστε η αύξηση του ΑΕΠ να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία με νέα εισοδήματα και αύξηση της απασχόλησης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση