Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα αποτελέσματα στις αγορές είναι ήδη ορατά. Πέρυσι τέτοια εποχή το επιτόκιο για το δεκαετές ομόλογο ήταν 4,4%, χθες έσπασε νέο καθοδικό ρεκόρ στο 1,1%. Πέρυσι οι οίκοι αξιολόγησης έβλεπαν με συγκρατημένη αισιοδοξία τις εξελίξεις στην οικονομία, τώρα οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση της Fitch να αναβαθμίσει το αξιόχρεο είναι η αρχή ώστε η Ελλάδα μέσα στο 2021 να έχει επιστρέψει στην επενδυτική κλίμακα, ύστερα από μία δεκαετή πορεία έντονων αναταράξεων.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον σήμερα τις προσφορές που θα συγκεντρώσει ο ΟΔΔΗΧ για το 15ετές ομόλογο, που αποτελεί τον πρώτο μακροχρόνιο τίτλο που εκδίδει η Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια κλειστών θυρών. Με το 15ετές ομόλογο βελτιώνονται οι συνθήκες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και δίδεται ένα σήμα παγκοσμίως ότι η χώρα μας αποτελεί επενδυτικό προορισμς.
Μετά το Δημόσιο, ακολουθούν τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις που αποκτούν πρόσβαση στις αγορές και θα μπορούν να δανείζονται κεφάλαια με χαμηλό κόστος για χρηματοδότηση επενδυτικών πρωτοβουλιών.
Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει και ότι το κλίμα βελτιώνεται, ωστόσο αυτό που προέχει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις είναι το πώς οι θετικές εξελίξεις στις αγορές θα περάσουν στην πραγματική οικονομία. Στα εισοδήματα, στην αγορά απασχόλησης, στην καθημερινότητα.
Το σημαντικό είναι ότι η οικονομική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που είχε υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι με τη μείωση των φόρων θα πετύχει υψηλή ανάπτυξη χωρίς να επιδιώκει υπερπλεονάσματα. Ο Τσίπρας είχε θυσιάσει την αύξηση του ΑΕΠ μέσω της υπερφορολόγησης για να δημιουργεί θηριώδη πλεονάσματα ώστε να μπορεί με ένα τμήμα τους να ασκεί επιδοματική πολιτική μιας χρήσης.
Τραμπ, Μπάιντεν και το δράμα των ομήρων
Η μείωση των φόρων δεν αρκεί για να φέρει δουλειές. Χρειάζονται επενδυτικά σχέδια αποκρατικοποιήσεων προκειμένου το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων ομίλων να γίνει απτό, απαιτείται η τραπεζική επανεκκίνηση ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν τα μερίδιά τους στις αγορές και να τονώσουν την απασχόληση.
Οι αγορές ούτε θεοποιούνται, αλλά ούτε δαιμονοποιούνται, όπως είχε κάνει ο Τσίπρας με τα περίφημα νταούλια. Σε αυτή τη συγκυρία οι επενδυτές δείχνουν ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της οικονομίας και τοποθετούνται στα ομόλογα. Ευθύνη της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το ανοδικό ρεύμα των αγορών και να συνεχίσει την αποκλιμάκωση των φορολογικών βαρών σε εισοδήματα και ακίνητα. Οι αγορές είναι με το μέρος μας, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες μεγιστοποιώντας τα οφέλη για τους φορολογούμενους.
ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ
Τα πιο σύντομα ανέκδοτα των τελευταίων ετών ήταν οι «μπουλντόζες στο Ελληνικό» και τα «υδατοδρόμια στα νησιά». Διαρκώς αναμένονταν αλλά ποτέ δεν γίνονταν πράξη. Τώρα φαίνεται να αλλάζει η κατάσταση σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο. Κατατέθηκαν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη των πρόδρομων εργασιών της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ και το υπουργείο Μεταφορών έδωσε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη λειτουργία υδατοδρομίων. Η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο ώστε να ξεκινήσει το μεγάλο project του Ελληνικού, που θα κινητοποιήσει κεφάλαια 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ενισχύει το δίκτυο συγκοινωνιών με ακριτικές περιοχές και νησιά μέσω των υδροπλάνων. Μένει βέβαια να δούμε και τις μπουλντόζες…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση