Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Τα επιχειρήματα του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα ασπάζονται και οι ψηφοφόροι του, τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MRB για το Star, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στο 20% από το 31,5% που ήταν στις εθνικές εκλογές και το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έχει διευρυνθεί στις 13 μονάδες από τις 8,5 μονάδες, όπως διαμορφώθηκε στις 7 Ιουλίου.
Φανταστείτε να μην ζούσε και στον «κοινωνικά βάρβαρο μύθο» του ο Μητσοτάκης, τι θα έδειχναν οι δημοσκοπήσεις. Και όμως «η χώρα δεν πάει καλά», συμπέρανε χθες ο κ. Τσίπρας. Αλλη είναι η εικόνα που σχηματίζεται από την ανάγνωση όλων των σφυγμομετρήσεων. Το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί ότι η χώρα πηγαίνει προς το καλύτερο συνεχώς διευρύνεται και το κλίμα αισιοδοξίας κυριαρχεί στην οικονομία. Η σύγκριση με την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταλυτική. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις «Τάσεις» της MRB, η λέξη «ελπίδα» εκφράζει το 41% των Ελλήνων, από 23,1% που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα.
Επομένως ένα βασικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν στην Κουμουνδούρου είναι ότι οι εκτιμήσεις του κ. Τσίπρα δεν συμβαδίζουν με τη γενικότερη αίσθηση που επικρατεί στην κοινωνία.
Ενα δεύτερο θέμα που προκύπτει από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα είναι ότι, παρά την εκλογική ήττα, επιμένουν στον ακραίο διχαστικό λόγο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, όσοι βλέπουμε τον εαυτό μας στο στρατόπεδο της δημοκρατίας πρέπει να ορθώσουμε ένα τείχος απέναντι στις πολιτικές γιατί κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση συσσωρεύει ζημιές για τη χώρα και τη δημοκρατία».
Γροιλανδία εσείς, Ταϊβάν εμείς
Με τη λογική Τσίπρα, όποιος δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά δεν ανήκει στο στρατόπεδο της δημοκρατίας. Από το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο», που κατέρρευσε το καλοκαίρι του 2015 με την περίφημη διεθνώς «kolotoumba», περάσαμε σε ακόμη πιο επικίνδυνες διαχωριστικές γραμμές «δημοκράτες και αντιδημοκράτες». Και σε αυτό το ζήτημα αντιμετωπίζει πρόβλημα ο κ. Τσίπρας. Η κοινωνία δεν πιστεύει πια σε αυτή την τοξική ρητορεία, δεν μπορεί καν να ακολουθήσει όσους παίζουν με τη μνήμη τους και τη λογική τους.
Η Ελλάδα έχει μπει σε μία νέα εποχή, στην οποία οι δυνάμεις της συναίνεσης και της δημιουργίας βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής και κυρίως της κοινωνίας. Πληρώσαμε ακριβά αναίτιες συγκρούσεις και αβάσιμους διχασμούς, οι πολίτες απαιτούν πλέον προτάσεις για το αύριο και όχι επιστροφή στο χθες.
«ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΟΥΜΕ ΕΝΤΟΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ»
«Σε μια συνέντευξη που έδωσα πρόσφατα σε εφημερίδα έβαλαν τίτλο ότι είπα, τάχα μου, πως μόνη ελπίδα μας είναι η καταστροφή. Ομως δεν σοβαρολογούσα, αστειευόμουν. Πιστεύω, αντίθετα, ότι εποχές που είναι πρέπει να αναζητήσουμε ξανά την ελπίδα, μια ελπίδα που περιπλανιέται δεξιά-αριστερά άστεγη, άνεργη, αποπροσανατολισμένη, να τη στεγάσουμε εντός μας και τη βάλουμε να μας κάνει καμιά δουλειά. Για να γίνει, βέβαια, αυτό θα πρέπει να πάψουμε τις διχόνοιες και να συνενωθούμε. Αρκετά με τους εμφύλιους διχασμούς σε αυτήν τη χώρα. Και σιγά τους διχασμούς δηλαδή, εγώ απλώς βλέπω να τσακώνεται το αφεντικό του Κώστα με το αφεντικό του Νίκου και ο υπάλληλος της Καίτης με τον υπάλληλο του Γιώργου, δεν μπαίνει δηλαδή καν θέμα ουσιαστικών διαφορών». Απόσπασμα συνέντευξης στο περιοδικό Lifo της μεγάλης ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, που απεβίωσε χθες σε ηλικία 80 ετών.
Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως παρουσίασε στη Βουλή μία σειρά προκηρύξεων για προσλήψεις εκπαιδευτικών, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν επί ΣΥΡΙΖΑ και στις οποίες τα πτυχία των κολεγίων αναγνωρίζονταν κανονικά. Λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ικανοποιήσει την εκλογική του πελατεία, ψήφισε διάταξη με την οποία αποκλείονταν από τους διαγωνισμούς του Δημοσίου πτυχιούχοι κολεγίων. Η κυβέρνηση επανέφερε το καθεστώς που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε θεσμοθετηθεί το 2010 από το ΠΑΣΟΚ. Η αξιωματική αντιπολίτευση, με αρκετή υποκρισία, καταγγέλλει την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων όταν επί 4,5 χρόνια αναγνώριζε κανονικότατα τα πτυχία των κολεγίων. Αυτό που έχει σημασία για το υπουργείο Παιδείας είναι να διασφαλίσει την ποιότητα των σπουδών από όλους τους φορείς εκπαίδευσης μέσω ανεξάρτητων αρχών αξιολόγησης.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση