Γράφει ο Γιώργος Δ. Ευθυμίου
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο είναι η Ελλάδα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, χωρίς προσφυγή ξανά στον επίσημο τομέα. Αν όμως αυτό δεν γίνει εφικτό, ακόμη και στην περίπτωση που επιτευχθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί, οι ανάγκες της χώρας δεν θα μπορούν να καλυφθούν πλήρως, ειδικά για τόκους και χρεολύσια, οπότε το τέταρτο Μνημόνιο θα είναι αναπόφευκτο.
Αυτό που θα ξεκλειδώσει, σύμφωνα με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες, τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα QE είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τότε θα μπορέσει η ΕΚΤ να συντάξει έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, γεγονός που θα αποτελέσει μήνυμα προς τις αγορές ότι η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ομαλοποιείται και η διεθνής επενδυτική κοινότητα μπορεί να κάνει τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία, καθώς για παράδειγμα θα δώσει τη δυνατότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις να δανείζονται πιο εύκολα και πιο φθηνά. Ολα αυτά θα έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητες για την κυβέρνηση και το κύριο θέμα συζήτησης στην κοινή γνώμη. Ομως όχι.
Στην Ελλάδα ασχολούμαστε αν έκλαψε ο Φίλης, αν ο Τσίπρας μπόρεσε να τον κατευνάσει στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ και ποιο νόμο θα φέρει εκ νέου ο Νίκος Παππάς για τα κανάλια, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ΕΣΡ αύριο.
Αλλωστε, το κομμάτι της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης τα έχουν αναλάβει το βαρύ πυροβολικό. Η 31χρονη Εφη Αχτσιόγλου με τις κομματικές περγαμηνές και ο καθηγητής Δημήτρης Παπαδημητρίου που είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ και υπέρ ενός παράλληλου νομίσματος. «Μα πώς μπορείτε να κρίνετε υπουργούς χωρίς να δείτε το έργο τους; Μην είστε εμπαθείς. Ας τους δοκιμάσουμε πρώτα», λένε αρκετοί. Αποψή μου είναι πως η Ελλάδα δεν μπορεί να μετατραπεί άλλη μια φορά σε πειραματόζωο. Η κοινωνία δεν θα το αντέξει.
Την τελευταία φορά που οι πολίτες δοκίμασαν κάποιον, αυτός ο κάποιος (και εν προκειμένω το asset του κ. Τσίπρα, Γιάνης Βαρουφάκης) κόστισε στην οικονομία και τη χώρα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ. Η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία να πιαστεί από το τρένο και να βγει από την κρίση. Αυτό προϋποθέτει μια υπεύθυνη, σοβαρή και συγκροτημένη κυβέρνηση. Αλλιώς θα μείνουμε εδώ, να κλαίμε μαζί με τον Φίλη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου