Το κυβερνητικό επιτελείο με τον υπουργό Επικρατείας, Ακη Σκέρτσο, και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, επικαιροποίησε το περιεχόμενο των φακέλων αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε στο πρώτο Υπουργικό να προειδοποιήσει ότι θα επιβλέπει προσωπικά την πορεία υλοποίησης των εκκρεμοτήτων σε κάθε υπουργείο χωριστά.
Το μοντέλο αυτό δεν είναι καινούργιο και εφαρμόζεται από την αρχή της πρώτης θητείας της κυβέρνησης το 2019, αυτό που αλλάζει είναι ότι σε μια σελίδα είναι συγκεντρωμένες οι κρίσιμες προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο.
Περιλαμβάνει τα ορόσημα με προθεσμία ολοκλήρωσης εντός του 2025 για όλες τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και τις αντίστοιχες προθεσμίες για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού προγραμματισμού, με απλά λόγια την επικύρωσή τους από το Κοινοβούλιο με τη μορφή νόμων ή Προεδρικών Διαταγμάτων, ενώ, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, στόχος είναι «η οικονομική πρόοδος να γίνει αντιληπτή στο πορτοφόλι των πολιτών».
Από τα πλέον σημαντικά θεωρούνται τα ορόσημα εκταμίευσης και τα ενδιάμεσα βήματα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ, καθώς και οι δεσμεύσεις του προγράμματος Μεταπρογραμματικής Εποπτείας.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» «ανοίγει» τους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες 6 σημαντικών υπουργείων, των οποίων οι δράσεις όταν υλοποιηθούν εντός των προθεσμιών που έχουν τεθεί θα αφήσουν αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μέτρα στήριξης και ρήτρα διαφυγής αμυντικών δαπανών

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ίσως, και να έχει τον πιο γεμάτο φάκελο από όλους τους υπουργούς λόγω της φύσης του χαρτοφυλακίου του. Η εκκίνηση είναι κάτι παραπάνω από καλή, με τη χώρα να έχει ανακτήσει οριστικά την επενδυτική βαθμίδα και από τη «σκληρή» Moody’s, αλλά για να γεμίσουν τα ταμεία και να πληθύνουν οι παροχές χρειάζεται μια διαρκής προσπάθεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», ένα χρονικό ορόσημο είναι ο Αύγουστος, όταν ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα των κρατικών εσόδων από τη συνέχιση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, δημιουργώντας έναν μεγάλο «κουμπαρά» για μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης.
Οι βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι:
- Ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης. Αυτό απαιτεί ακόμα καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών, όπως η ΑΑΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς έτσι ώστε να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.
- Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.
- Διευρυμένα κριτήρια για τον εξωδικαστικό μηχανισμό με πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα «κόκκινα δάνεια».
- Προετοιμασία για τις 10 – 11 Απριλίου οπότε συνεδριάζουν Eurogroup και Ecofin. Το ενδιαφέρον περιστρέφεται στη συζήτηση για την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ελέγχει τα ελλείμματα και το χρέος των κρατών-μελών.
- Δεσμεύσεις για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων – μείωση δημόσιου χρέους – δημοσιονομική σταθερότητα (ημερομηνία – κλειδί 22 Απριλίου, επικύρωση από τη Eurostat).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Χωροταξικός σχεδιασμός και λειψυδρία
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, φάνηκε από την τελετή παράδοσης – παραλαβής απόλυτα ενήμερος για τις προτεραιότητες του υπουργείου του.
Με βασικό αξίωμα ότι οι αρμοδιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχουν στοιχεία εθνικής πολιτικής ασφάλειας και δικαιοσύνης, η νέα ηγεσία πρέπει το επόμενο διάστημα να φέρει εις πέρας τις εξής μεταρρυθμίσεις:
- Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός (στόχος είναι έως το τέλος του 2025 να έχει ολοκληρωθεί στο 70% της Επικράτειας).
- Υδατικοί Πόροι:
Α) Μείωση των απωλειών στα δίκτυα με την εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών.
Β) Παραγωγή ενέργειας από τους παρόχους, μέσω εγκαταστάσεων ΑΠΕ, καθώς και συμπαραγωγής, πρωτίστως από τους υδατικούς πόρους και τα απόβλητα, για μείωση της αγοραζόμενης ενέργειας.
Γ) Επιλογή υλικών με βάση την ενεργειακή τους απόδοση αλλά και την αποδοτική διαχείριση του νερού.
Δ) Δράσεις πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης, υιοθέτηση καλών πρακτικών εξοικονόμησης νερού.
- Κοιτάσματα υδρογοναθράκων: (στόχος μέσα από τις επενδύσεις κολοσσών όπως η Chervron και η Exxon Mobil να υπερκαλυφθεί η παρούσα και η μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
«Γκάζι» στον σιδηρόδρομο
Ανοίγοντας τον μπλε φάκελο που τους περίμενε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κώστας Κυρανάκης, δεν εξεπλάγησαν όταν είδαν στο νούμερο ένα των προτεραιοτήτων τον εκσυγχρονισμό των σιδηροδρόμων.
Ομως, το συγκεκριμένο υπουργείο, εκτός από τον σιδηρόδρομο και την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων, περιλάμβανε και εκατοντάδες έργα, τα οποία μπορεί να μην έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, αλλά χρειάζονται παρακολούθηση, καθώς οι υποδομές και οι μεταφορές βρίσκονται στο τοπ 5 της κυβερνητικής ατζέντας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Ετσι οι προτεραιότητες που τέθηκαν είναι οι εξής:
- Αποκατάσταση, πλήρης και ασφαλής λειτουργία σιδηροδρόμων.
- Ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και με την αξιοποίηση εντός χρονοδιαγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης.
- Υλοποίηση μεγάλων αντιπλημμυρικών και αρδευτικών έργων.
- Συντήρηση των υφιστάμενων έργων υποδομής.
- Ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων.
- Προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
- Ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην επικράτεια.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Προσλήψεις μονίμων, Ωνάσεια, μη κρατικά ΑΕΙ
Η Σοφία Ζαχαράκη επέστρεψε στα παλιά της λημέρια και ο μπλε φάκελος που παρέλαβε περιγράφει έναν νέο εκπαιδευτικό χάρτη που περιλαμβάνει προτεραιότητες, προσανατολισμούς και στοχεύσεις.
Ανάμεσα σε αυτά είναι:
- Νέες προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών το 2025 (ο ακριβής αριθμός θα ανακοινωθεί τον Μάιο).
- Αναβάθμιση σχολικών κτιρίων μέσα από το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» (αφορά την ανακαίνιση 645 σχολικών κτιρίων, που έχει επιλέξει το υπουργείο Παιδείας, σε 245 δήμους στις 13 περιφέρειες της χώρας).
- Ωνάσεια Σχολεία (τον Σεπτέμβριο του 2025 θα λειτουργήσουν οι πρώτες 12 από τις 22 σχολικές μονάδες.
- Δημιουργία μη κρατικών ΑΕΙ από παραρτήματα ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο θεσμός είναι ακόμα στην αρχή, αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά, ήδη μεγάλα ΑΕΙ του εξωτερικού προαναγγέλλουν παραρτήματα στη χώρα μας.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Δημογραφικό και στεγαστικό
Το δημογραφικό περιγράφεται ως η νούμερο ένα προτεραιότητα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και αυτό θα επιλυθεί μόνο μέσα από την υλοποίηση πολιτικών που έχουν προαναγγελθεί με τις προθεσμίες να τρέχουν.
Μπορεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό να έχει ορίζοντα έως το 2035, αλλά ο χρόνος είναι αμείλικτος και η νέα ηγεσία υπό τη Δόμνα Μιχαηλίδου το αντιλήφθηκε ανοίγοντας τον μπλε φάκελό της, ο οποίος περιλαμβάνει:
- Εθνικό σχέδιο για το Δημογραφικό (μέτρα για την αντιστροφή της τάσης).
- Αντιμετώπιση στεγαστικής κρίσης: «Σπίτι Μου 2», «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», «Κοινωνική Στέγαση».
- Επιδόματα (στήριξη οικογενειών, παρακολούθηση της αλλαγής στον τρόπο καταβολής τους).
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Επιστροφές μεταναστών
Η Ελλάδα έχει πρωτοστατήσει στο θέμα της αντιμετώπισης και διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης στην Ε.Ε. Σημαντικές είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για τη διαχείριση του προβλήματος.
Το τρίπτυχο είναι: ασφαλή σύνορα, πολιτική επιστροφών εντατικοποιημένη προς τρίτες χώρες ή χώρες προέλευσης, όχι χώρες εισόδου, όπως η Ελλάδα, που υπέστη και συνεχίζει να υφίσταται πίεση και μια αναθεωρημένη πολιτική για το άσυλο, έτσι ώστε αυτό να μη δίδεται καταχρηστικώς, η πολιτική όμως σε ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Η άνοιξη είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος των διακινητών και ο Μάκης Βορίδης πρέπει να βρει τρόπους να επιταχύνει το έργο κομβικών υπηρεσιών, αλλά και να δώσει μάχες με τους 26 ομολόγους του για να επιτευχθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα εξής:
- Διαχείριση παράνομης μετανάστευσης- επιστροφές (αποτελεσματική οργάνωση).
- Ταχεία διεκπεραίωση διαδικασιών ασύλου.
- Οργάνωση νόμιμης μετανάστευσης-εισροή εργατικών χεριών μέσα από διακρατικές συμφωνίες.
- Κοινωνική ένταξη και προστασία ασυνόδευτων ανηλίκων.