Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Γεγονός που προκάλεσε τα «αριστερά» αντανακλαστικά του «παλιού ΣΥΡΙΖΑ», με αιχμή τον -ακόμα- γραμματέα του κόμματος Π. Σκουρλέτη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου «τοξικό πρόσωπο». Οι χρονιάρες μέρες βρίσκουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χαρακώματα και όχι σε γιορτινή ραστώνη. Το σχέδιο του Αλ. Τσίπρα για πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, αλλά όχι χωρίς ισχυρές αντιστάσεις. Κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην αυριανή πρώτη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Πολιτικής Γραμματείας, με τη συμμετοχή και των Ρ. Βάρτζελη, Μ. Γκίβαλου, Ε. Καλαμάρα, Α. Κοτσακά, Ν. Μαδεμλή, Θ. Μωραΐτη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Γ. Ραγκούση, Χ. Τσιόκα, Στ. Τζουμάκα, οι οποίοι για κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «κόκκινο πανί».
Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ μετωπική επίθεση του υπό αντικατάσταση γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη εναντίον του Γ. Παπανδρέου μόνο τυχαία δεν θεωρείται από παράγοντες της Κουμουνδούρου. Αποτελεί, όπως λένε, μια «τροχιοδεικτική βολή» για τα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν μέχρι το Συνέδριο της άνοιξης. Απέναντι στην προσπάθεια του «ανανήψαντος» Αλ. Τσίπρα, να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε «υποκατάστημα του ΓΑΠ και του Ακη» -όπως λένε χαρακτηριστικά- παρατηρείται μια έντονη αντίδραση, η οποία οδηγεί σε αντισυσπειρώσεις και νέες συμμαχίες. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανιζόταν ως άτυπος επικεφαλής των «53+», φέρεται να συμμαχεί με τη νέα τάση -το «Αριστερό Δίκτυο»- που δημιουργείται με πρωτοβουλία του Δ. Τζανακόπουλου. Μια αριστερή τάση που έρχεται να αναμετρηθεί με τη δεξιά τάση του Ν. Παππά «Ενωτική Κίνηση», η οποία καθοδηγεί και συνεργάζεται με όλες τις πασοκογενείς τάσεις («παπανδρεϊκοί», «σημιτικοί» και παιδιά του αείμνηστου Γ. Αρσένη) αλλά και τα «υπολείμματα των ΑΝ.ΕΛ.» που «είδαν φως και μπήκαν».
Ο ΕΥΚ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ και τα ισχυρά στελέχη των «53+» (Ν. Βούτσης, Ν. Φίλης, Π. Σκουρλέτης, Δ. Βίτσας, Θ. Δρίτσας κ.λπ.) αντιλαμβάνονται ότι ουδείς εξ αυτών μπορεί -προοπτικά- να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον Αλ. Τσίπρα. Κι έτσι φαίνεται να «παραμερίζουν», προκειμένου να βγει μπροστά κάποιο στέλεχος της νεότερης γενιάς, το οποίο όμως δεν ονειρεύεται «το ΠΑΣΟΚ του Αλέξη».
Ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ δυνάμεων στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο, αν προστεθούν όλοι οι «κηπουροί του ΓΑΠ» και οι «εκσυγχρονιστές», είναι υπέρ του Αλ. Τσίπρα. Ωστόσο η αντιπολίτευση είναι ισχυρή και όπως φαίνεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει την αμαχητί παράδοση του ΣΥΡΙΖΑ στην «ηλικιωμένη γενιά της αλλαγής». Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας δείχνει εξίσου αποφασισμένος να ολοκληρώσει το «όραμά» του, γοητευμένος από τη γνώση των «τεχνικών της εξουσίας» που έχουν πρώην υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία ανακάλυψαν όψιμα τη γοητεία της Αριστεράς. Αλλωστε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποστηρίζει πως ένας από τους βασικούς λόγους που έχασε τις εκλογές είναι ότι «δεν ξέραμε να ελέγξουμε το κράτος». Αποψη που τη διατυμπανίζει στις ομιλίες του εν όψει συνεδρίου και ο Π. Πολάκης.
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ προϋποθέτει και την αδρανοποίηση-συνταξιοδότηση άλλοτε κορυφαίων στελεχών του κόμματος, τα οποία είχαν σημαντική επιρροή και στο Μ. Μαξίμου και στο κόμμα. Ετσι οι Γ. Δραγασάκης, Αλ. Φλαμπουράρης, Δ. Βίτσας, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Θ. Δρίτσας αλλά και στελέχη των «53+» αναμένεται μετά το συνέδριο να μπουν στο κομματικό περιθώριο. Η απορρόφηση της ηγεσίας της Κουμουνδούρου με τη διαμόρφωση των εσωκομματικών συσχετισμών εν όψει του συνεδρίου έχει και δυο σημαντικές «παράπλευρες απώλειες», οι οποίες δεν περνούν απαρατήρητες:
- Οι συγκεντρώσεις που γίνονται για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αποτυχημένες. Τα ακροατήρια είναι ολιγομελή και μεγάλης ηλικίας. Ενώ και οι εγγραφές μέσω του iSYRIZA δείχνουν να έχουν «κολλήσει» σε πολύ μικρούς αριθμούς.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχονται και ψύχραιμα στελέχη του, «έχει ξεμείνει από πολιτική». Αδυνατεί να παρακολουθήσει την κυβέρνηση που τρέχει, αλλά και να διαμορφώσει έστω το σπέρμα μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. Το αποτέλεσμα είναι, όπως λέει παλαίμαχος του κόμματος που είναι και δικαιωματιστής, «να έχουμε μια πολιτική η οποία ουσιαστικά απευθύνεται στα Εξάρχεια και στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά»…
ΑΙΧΜΗ
Ο Μητσοτάκης κερδίζει τη «μάχη του Κέντρου» με σύμμαχο την κοινωνία
ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επεκταθεί και να καταλάβει τον κεντρώο χώρο, ο Κ. Μητσοτάκης δείχνει να έχει κερδίσει ήδη αυτή τη μάχη. Οπως έδειξε και η τελευταία έρευνα της Pulse, η κυβέρνηση απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και την αποδοχή της απόλυτης πλειοψηφίας σε 3 πολύ κρίσιμους τομείς: Την οικονομία και την καθημερινότητα (52%), την εξωτερική πολιτική (54%) και την ασφάλεια (54%). Την ίδια στιγμή φαίνεται να κερδίζει και τις «μάχες» για την ανάπτυξη και την αισιοδοξία, αφού οι επενδύσεις και το οικονομικό κλίμα εμφανίζουν διαρκή βελτίωση.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε έναν ισχυρό πρωθυπουργό βρίσκεται ένας ακόμα θυμωμένος από την ήττα του και πολιτικά αμήχανος Α. Τσίπρας. Ο οποίος αναμασά «ληγμένα» συνθήματα, που έρχονται από ένα μακρινό παρελθόν. Ουδείς νομοταγής πολίτης βλέπει «αστυνομικό κράτος». Τουναντίον όλο και περισσότεροι απαιτούν σεβασμό και τήρηση της νομιμότητας. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει αφημένος στην περιθωριακή κοινότητα των Εξαρχείων, μη αντιλαμβανόμενος ότι η κοινωνία βρίσκεται ήδη αλλού.
ΑΥΤΗ η «κατάσταση γκροκί» στην οποία βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρητικά διευκολύνει την κυβέρνηση. Κι αυτή είναι όντως η πρώτη ανάγνωση. Η δεύτερη ανάγνωση όμως, λέει ότι η ελληνική κοινωνία για να φύγει οριστικά από τον βάλτο της κρίσης, που επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε και ηθικός βάλτος, αλλά και βάλτος νοοτροπίας, πρέπει να βρει ξανά αξίες. Με πραγματικό αντίκρισμα στο κοινωνικό σύνολο και όχι ιδεολογικές εμμονές που εξυπηρετούν «παρέες» και πλεγματικά υποσύνολα. Οταν μιλάει η κοινωνία, το φωνάζει. Το φώναξε στις 7 Ιουλίου, το φωνάζει στην καθημερινότητα, το φωνάζει κι όταν μιλάει μέσω των δημοσκοπήσεων επικροτώντας την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση.
ΩΣΤΟΣΟ τα αποτυπώματα της καταστροφικής διακυβέρνησης του «καραβανιού» δεν φεύγουν από τη μία μέρα στην άλλη. Κι αυτό γιατί η κρίση δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα. Κι όσο υπάρχει κρίση θα υπάρχουν δυναμικές μειοψηφίες, οι οποίες έχουν βολευτεί με τη θεωρία της εύκολης λύσης, των λεφτόδενδρων και της ήσσονος προσπάθειας. Αυτές οι μειοψηφίες, που παραδόξως ήταν κυριολεκτικά εξαφανισμένες επί 4,5 χρόνια, έχουν βγει στους δρόμους ή ακινητοποιούν ετσιθελικά το μετρό, θέτοντας σε ομηρία 1,5 εκατομμύριο εργαζομένων τους τελευταίους… 6 μήνες. Προχθές μάλιστα ο Π. Σκουρλέτης διανοήθηκε να ζητήσει… εκλογές! Αν δεν το έκανε επίτηδες για να «τελειώσει» τον Α. Τσίπρα, μάλλον εξέφρασε την ανυπομονησία των μετακλητών να επιστρέψουν στον «αμερικάνικο τρόπο ζωής», που κατά τ’ άλλα μισούν. Αυτή η νοοτροπία όμως για να αποδυναμωθεί δεν αρκεί η εκλογική ήττα που υπέστη. Χρειάζεται πολλές και καθημερινές ήττες, οι οποίες έρχονται με την ανάπτυξη, τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των πολλών και με το ήθος της διακυβέρνησης. Και σ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο πέραν των όσων ήδη έχει κάνει.
Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα έχει να αντιμετωπίσει, όσο πιο άμεσα γίνεται. Και αυτό -το ένα- υπό την προϋπόθεση ότι ο Ερντογάν δεν θα ξεπεράσει τον εαυτό του: Το μεταναστευτικό-προσφυγικό.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΠΟΡΕΙΕΣ…
Με «σπασμένο πενθήμερο» θα κάνουν Χριστούγεννα τα μέλη της κυβέρνησης, καθώς ο Κ. Μητσοτάκης όρισε για αύριο συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οπως πληροφορούμαι, ο λόγος της συνεδρίασης προπαραμονή των Χριστουγέννων δεν είναι κυρίως η αποφυγή των μακρών διακοπών, αλλά η επιθυμία του πρωθυπουργού για συνέπεια. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο είναι και ο νέος νόμος για τις πορείες και τις διαδηλώσεις. Δηλαδή πώς θα γίνεται και οι πολίτες που θέλουν να διαδηλώνουν, αλλά και να μην παραλύουν τα πάντα χάριν μερικών δεκάδων διαδηλωτών. Οι πληροφορίες θέλουν τον νέο νόμο να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 31/12/2019. Κι αμέσως μετά τις γιορτές, να παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή…
…ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
Στα θέματα του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου περιλαμβάνεται και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, καθώς η αδράνεια της προηγούμενης κυβέρνησης έχει θέσει σε κίνδυνο προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Η αλλαγή και η ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών, όπως και η δημιουργία υδατοδρομίων συμπληρώνουν την ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης. Αρκετοί υπουργοί θα πάρουν «δουλειά και για το σπίτι», ενώ για τον πρωθυπουργό θα έρθει πιο κοντά η «ώρα του βουνού», που θα αποφασίσει για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
ΜΑΛΛΙΑ ΚΟΥΒΑΡΙΑ ΟΙ «ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΙ»…
Εμφύλιο και μεταξύ των «παπανδρεϊκών» πυροδότησε η δήλωση του Π. Σκουρλέτη (φωτό) ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι «ένα τοξικό πρόσωπο στην πολιτική ζωή» γιατί, όπως είπε, «έχει συνδεθεί με το πρώτο Μνημόνιο». Οι «παπανδρεϊκοί», που έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τους έμαθε «ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους» λόγω Γ. Παπανδρέου -εξ ου και το «κηπουροί του ΓΑΠ»- σιώπησαν εκκωφαντικά. Ο λαλίστατος και πολύ εκτεθειμένος Γ. Ραγκούσης, όπως και οι Θ. Μωραΐτης, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Θ. Τζάκρη, Α. Τόλκας κυριολεκτικά κατάπιαν τη γλώσσα τους. Ούτε λέξη. Αντιθέτως, το ΚΙΝ.ΑΛ. υπερασπίστηκε τον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «τοξικοί είναι αυτοί που συνευρέθηκαν με τη Χ.Α. στις πλατείες των αγανακτισμένων». Και επιτέθηκε στον Π. Σκουρλέτη με ένα λογοπαίγνιο: «Αλλά από σκουρ-λ-ιασμένα μυαλά δεν περιμέναμε και τίποτα σοβαρό»…
Τα πιο «ωραία», όμως, είναι τα όσα έλεγαν σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. για τους «μηδίσαντες». Τα… μπιπ που πρέπει να μπουν είναι πολλά.
ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ
Οχι μόνο αδιαφόρησαν για τη γενική κατακραυγή που προκάλεσε η «απόφασή» τους να ακινητοποιήσουν το μετρό, αλλά πέρασαν και στην «αντεπίθεση». Οι 25 συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ που ταλαιπώρησαν 1,5 εκατομμύριο πολιτών για να… μην «αλλάξει ο τρόπος ζωής» 21 συναδέλφων τους, οι οποίοι είχαν βολευτεί σε γραφεία ενώ είχαν προσληφθεί για τα εκδοτήρια, απέδειξαν ότι δεν ιδρώνει το αφτί τους. Την Τρίτη και την Τετάρτη εμπόδισαν την εκπαίδευση των 21, προκειμένου να εργαστούν στις θέσεις για τις οποίες προσλήφθηκαν. Εμπόδισαν τους εκπαιδευτές να κάνουν τη δουλειά τους και τους 21 να υπογράψουν το έντυπο παρουσίας στην εκπαίδευση.
Το καθεστώς της βουλευτικής ασυλίας ευτυχώς άλλαξε. Μήπως ήρθε η ώρα να αρθεί και το καθεστώς της συνδικαλιστικής ασυλίας, όταν ο συνδικαλισμός ταυτίζεται με την ασυδοσία;
ΑΠΟΡΙΕΣ
1. Αν η μισή φαιά ουσία που καταναλώνεται για την παραγωγή ευφάνταστων fake news καταναλωνόταν για την παραγωγή πολιτικής, δεν θα είχαν βρεθεί τουλάχιστον δυο χρήσιμες ιδέες για τη χώρα;
2.Η παρουσία 3 εισαγγελέων στην κατάληψη της οδού Ματρόζου γιατί να σημαίνει κάτι για τον Γ. Ραγκούση; Πόσω μάλλον όταν του χαλάει το ηρωικό αφήγημα;
3. Ποιος πολύ γνωστός πολιτικός περιμένει την είσοδό του στην κυβέρνηση με το νέο έτος;
4. Δεν είναι αξιοθαύμαστο ότι δεν μπορεί να «σταυρώσει» ούτε μια αλήθεια; Για την υπόθεση Διαματάρη είχαν 3 στα 3…
Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής