Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εσωκομματικό θέμα του… ΠΑΣΟΚ το iSYRIZA

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ο ελληνικός εθνικισμός φτωχοποίησε την ΠΓΔΜ

Newsroom eleftherostypos.gr

ΠΟΤΕ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ο «μεγάλος» στη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ. Πάντα ήταν ο «μικρός». Ο οποίος, συγκυριακά όμως, κατάφερε να «χωρέσει» τον «μεγάλο», λόγω της ανεπανάληπτης συγκυρίας του 2012-2015.

Ενα από τα μεγάλα λάθη που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πίστεψε ότι επειδή κέρδισε τις εκλογές έγινε και μεγάλο κόμμα. Μέγα λάθος. Το οποίο αποδεικνύεται κάθε φορά που γίνονται, π.χ. δημοτικές εκλογές ή εκλογές σε μεγάλες επαγγελματικές ομοσπονδίες (όπως π.χ. στο Οικονομικό Επιμελητήριο, στον ΙΣΑ ή στον ΔΣΑ) ή φοιτητικές εκλογές. Οπουδήποτε δηλαδή αποδεικνύεται η πρωτογενής σχέση ενός κόμματος με κλάδους εργαζομένων ή συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.

ΑΛΛΑ και οργανωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν μπόρεσε να μεγαλώσει. Παρέμεινε, ακόμα και στην περίοδο της κυβερνητικής ακμής του, ένα μικρό και περίκλειστο κόμμα. Κοιτάχτηκε αυτάρεσκα σε έναν παραμορφωτικό καθρέφτη και είδε τον εαυτό του μεγάλο και ψηλό. Η εικόνα ήταν στρεβλή. Απόδειξη ότι μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα που υπέστη τον Ιούλιο, αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι έχει πάρα πολύ λίγα μέλη σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό του. Και έτσι γεννήθηκε ο iSYRIZA. Το νεογέννητο, με το που άνοιξε τα μάτια του, βρέθηκε μπροστά σε μια άλλη έκπληξη-οδυνηρή συνειδητοποίηση: Το ΠΑΣΟΚ -και με τις 2 εκδοχές του, παπανδρεϊκό ή σημιτικό- είναι έτοιμο να καταπιεί τον «μικρό» ΣΥΡΙΖΑ. Και ο λόγος δεν είναι μόνο ποσοτικός. Κυρίως είναι πολιτικός, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κατέρρευσε το παραμύθι των σκισμένων Μνημονίων, ξέμεινε από πολιτική κι άρχισε να αντιγράφει ή να αναμασά όποια λαϊκιστική γενικότητα έλεγε το ΠΑΣΟΚ των… «μη προνομιούχων». Η ποσοτική ηγεμονία που ούτως ή άλλως είχε το ΠΑΣΟΚ έγινε και ιδεολογική ηγεμονία της πασοκογενούς τάσης του. Αλλωστε, ο Α. Τσίπρας πίστεψε ότι αυτή η τάση θα ήταν το διαβατήριό του για να ενταχθεί στον κόσμο της Κεντροαριστεράς και της κανονικότητας.

ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ έτσι δοθείσης ευκαιρίας -το άρθρο Σημίτη για τα ελληνοτουρκικά- ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στη μέση της ασύμμετρης σύγκρουσης. Στο πλαίσιο της οποίας αναμετρώνται τα «δύο ΠΑΣΟΚ» και οι «δύο ΣΥΡΙΖΑ», όχι συντεταγμένα αλλά άναρχα. Οι σημιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ με τους παπανδρεϊκούς του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας στο πλάι τους οι μεν τους προεδρικούς του ΣΥΡΙΖΑ και οι δε τους «53»! Χωρίς στο μεταξύ να έχει λήξει η διαμάχη των πασοκογενών παπανδρεϊκών και σημιτικών ή των προεδρικών και των «53» του ΣΥΡΙΖΑ. Τα πυρά έγιναν αδέσποτα. Μύλος…

Ο Π. ΠΟΛΑΚΗΣ τα έβαλε με τον «Σημίτη των Ιμίων και του Οτσαλάν», οι Ν. Μπίστης, Α. Λιάκος και Π. Παναγιώτου ανέλαβαν την υπεράσπιση του Κ. Σημίτη ανακαλύπτοντας όψιμα το «ύφος και το ήθος» του «αψύ από τα Σφακιά», και κάπου εκεί μπήκε στη μέση η Α. Καββαδία (εκ των 53) να βάλει σε τάξη τους σημιτικούς που εισέβαλαν στην Κουμουνδούρου, θυμίζοντάς τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει «κολυμβήθρα του Σιλωάμ». Στην αθέατη και μη δημόσια πλευρά του καβγά έχουν εμπλακεί και άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας είτε την πλευρά των «εκσυγχρονιστών» που έχουν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ είτε την πλευρά των «παπανδρεϊκών της Αριστεράς», οι οποίοι εν προκειμένω βρίσκονται πιο κοντά με τους «53».

Η ΟΥΣΙΑ είναι ότι η περίφημη διεύρυνση και ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ τείνει να εξελιχθεί σε μαρμαρένιο αλώνι. Οπου αναμένεται να λυθούν όλες οι ουκ ολίγες διαφορές για τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ. Η πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ένα εγχείρημα αμφιβόλου οργανωτικής αποτελεσματικότητας, αλλά με βέβαιο συγκρουσιακό χαρακτήρα.

ΑΙΧΜΗ

ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ;

Μα αρκούσαν 5 μήνες διαφορετικής διοίκησης και μια κίνηση ενίσχυσης από την κυβέρνηση ώστε μια εταιρία-κολοσσός, όπως είναι η ΔΕΗ για την Ελλάδα, όχι μόνο να αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά και να επιστρέψει σε στέρεο έδαφος; Απ’ ό,τι φαίνεται, ναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε τη ΔΕΗ στο χείλος της χρεοκοπίας με ζημιές 900 εκατ. ευρώ και τους διεθνείς οίκους να είναι έτοιμοι να την αντιμετωπίσουν όπως αντιμετωπίζουν τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις.

Κι όμως, με το σχέδιο της κυβέρνησης και τη νέα διοίκηση υπό τον κ. Στάσση, η ΔΕΗ απέφυγε τη χρεοκοπία και έχει έτοιμο επιχειρησιακό σχέδιο για την επιστροφή της εταιρίας σε κερδοφορία. Κι αυτό χωρίς αύξηση των τιμολογίων και χωρίς απολύσεις εργαζομένων. Η «νέα ΔΕΗ» επενδύει στον ενεργειακό μετασχηματισμό με τη γοργή απολιγνιτοποίησή της και τη στροφή της σε νέα προϊόντα, όπως το φυσικό αέριο, αλλά και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η ηλεκτροκίνηση. Η ηλεκτροκίνηση των τρένων είναι ένα τρένο το οποίο η ΔΕΗ δεν θέλει να χάσει. Αλλά δεν εγκαταλείπει και την ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων. Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια θα έχουν δημιουργηθεί 1.000 σταθμοί φόρτισης Ι.Χ., οι οποίοι μεσοπρόθεσμα θα φτάσουν τους 10.000.

Παράλληλα, θα ανανεωθεί μέρος του προσωπικού: με επανεκπαίδευση, με κινητικότητα, με εθελούσια έξοδο και με την πρόσληψη 800 εξειδικευμένων υπαλλήλων. Ετσι, οι 15.526 εργαζόμενοι που έχει σήμερα η ΔΕΗ, το 2024 θα γίνουν 11.500. Το 60% των εργαζομένων που θα φύγει θα φύγει με συνταξιοδότηση. Πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό μάνατζμεντ, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται τη ΔΕΗ ως έναν Οργανισμό για ρουσφέτια και κομματικές προσλήψεις, αλλά σαν μια μεγάλη επιχείρηση η οποία βρίσκεται υπό δημόσιο έλεγχο και επιδιώκει την κερδοφορία.

Η «νέα ΔΕΗ» ήθελε νέα πολιτική και νέα μυαλά. Δεν ήθελε κάποιο θαύμα, όπως περίμενε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, τέτοια θαύματα δεν έγιναν ποτέ.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Δεν πρόκειται να δοθούν φέτος τα 6,5 εκατ. για την επιχορήγηση των εφημερίδων. Με εντολή του Κ. Μητσοτάκη, αυτό το ποσό θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς. Και το πρόγραμμα για την ενίσχυση των εφημερίδων θα τεθεί σε εφαρμογή μέσα στους πρώτους μήνες του 2020 και αφού διορθωθούν τα εξόφθαλμα λάθη που είχε η ανασταλείσα απόφαση, την οποία είχε εξαγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση την πήρε ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να στείλει ένα ακόμα καθαρό μήνυμα ότι δεν συμβιβάζεται με τα «λάθη» είτε είναι εκούσια είτε ακούσια. Αλλωστε, η προηγούμενη απόφαση είχε συναντήσει αρκετές διαφωνίες και από κυβερνητικά στελέχη. Η επιχορήγηση των εφημερίδων θα γίνει, αλλά θα γίνει με πιο ορθολογικό τρόπο και αποκλείοντας έντυπα τα οποία είτε ρέπουν στον κιτρινισμό είτε δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Και κυρίως θα γίνει μετά από διαβούλευση σε διακομματική επιτροπή υπό τον Στ. Πέτσα.

Καλό είναι να διορθώνονται τα λάθη. Και ακόμα καλύτερο να μη γίνονται.

Η ΔΕΗ ΕΧΕΙ 70… ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ

Πολλά και ενδιαφέροντα είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου ο νέος διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης για τη νέα εποχή της Επιχείρησης. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε και ένα στοιχείο που αποκάλυψε, εξηγώντας πώς μπορεί να λειτουργήσει η κινητικότητα των υπαλλήλων. Η ΔΕΗ λοιπόν έχει στο δυναμικό της και 70… νοσηλευτές. Οι οποίοι σίγουρα μπορούν να είναι πολύ πιο χρήσιμοι σε κάποιο από τα δημόσια νοσοκομεία που έχουν έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.

Για μάλλον ευνόητους λόγους βρέθηκαν στη ΔΕΗ. Και για εξίσου προφανείς λόγους είναι λογικό να γίνουν πιο χρήσιμοι.

ΑΠΟΡΙΕΣ

1.

Αν έσκαγε η βόμβα με τα καρφιά που είχε τοποθετηθεί έξω από το Α.Τ. Ζωγράφου -χωρίς να υπάρξει προειδοποίηση, άρα με στόχο να έχει θύματα-, θα είχε ηττηθεί το «αστυνομικό κράτος»;

2.

Ποιος χρεώθηκε τη συντριπτική ήττα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Οικονομικό Επιμελητήριο και το φυσάει και δεν κρυώνει;

Προτεινόμενα για εσάς

ΥΠΠΟΑ: Fake news του ΣΥΡΙΖΑ τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ακρόπολη από την καταιγίδα “Μπάλος”

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Διά γυμνού οφθαλμού, χωρίς χρήση VAR

Kon

Άρχισε τα ίδια ο Τσίπρας: «Θα δούμε» είπε, αν πουν όχι οι Γάλλοι στην επαναδιαπραγμάτευση – Τι είπε για πανδημία, δημοσκοπήσεις και ακρίβεια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ φοβίζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Το «παράδοξο» του ΓΑΠ, οι «αλλαγές» και ο φόβος της διάσπασης

Kon

Οικονόμου: Διπλή εξεταστική αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να «δραπετεύσει»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Το πέταγμα της πεταλούδας στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Kon

Φώφη Γεννηματά για τα 40 χρόνια από τη νίκη ΠΑΣΟΚ: Ο λαός πίστεψε στην αλλαγή

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom