Η έκρηξη της παραοικονομίας στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα και της μεγάλης κρίσης, αλλά δεν οφείλεται μόνο σε αυτήν. Η εκτίναξη φόρων και εισφορών αλλά και η δραματική μείωση των εισοδημάτων οδήγησαν πολλούς επαγγελματίες σε «μαύρες» συναλλαγές, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό πρόβλημα να ανακυκλώνεται. Οι συνεπείς φορολογούμενοι καλούνταν να πληρώνουν μεγαλύτερους φόρους καθώς διευρυνόταν η μαύρη οικονομία, κι αυτό έφερνε νέες αυξήσεις φόρων.
Γενικώς, η παραοικονομία θρέφεται από την υψηλή φορολογία, όμως αυτό δεν είναι κανόνας. Για παράδειγμα, στη Σουηδία, όπου επίσης οι φορολογικοί συντελεστές είναι υψηλοί, το επίπεδο της σκιώδους οικονομίας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα του ΔΝΤ, δεν ξεπερνούσε το 19%, ενώ στη Βουλγαρία, όπου οι φόροι σε σχέση με την Ελλάδα είναι αισθητά χαμηλότεροι, το μαύρο χρήμα ανθεί, καλύπτοντας το 38% του ΑΕΠ.
Το πρόβλημα με τη χώρα μας είναι ότι έχουμε φόρους Σουηδίας με κρατικές υπηρεσίες επιπέδου Βουλγαρίας. Η φορολογική συμμόρφωση θα αυξανόταν θεαματικά εάν οι πολίτες είχαν πλήρη γνώση για το πού κατευθύνονται τα χρήματα που δίνουν στο κράτος και κυρίως έβλεπαν το επίπεδο των δημοσίων υπηρεσιών να βελτιώνεται σε καίριους τομείς της καθημερινότητάς τους, όπως σε Παιδεία, Υγεία και μέριμνα για τους ασθενέστερους.
Οι Ελληνες με τους φόρους τους συντηρούν κατά κύριο λόγο την κρατική γραφειοκρατία, που συνήθως εμποδίζει την παραγωγή έργου από τη Δημόσια Διοίκηση, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα των χρημάτων να μην κατευθύνεται εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Οταν, για παράδειγμα, σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες οι μαθητές γευματίζουν στα σχολεία τους και το εκπαιδευτικό σύστημα παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, οι πολίτες συμμαχούν με το κράτος και δεν έχουν μετατρέψει τη φοροδιαφυγή σε εθνικό σπορ.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν λόγο και κυρίως γνώση για το πού κατευθύνονται τα χρήματά τους. Απαιτούν αξιολόγηση των υπηρεσιών και διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση της Παιδείας και της Υγείας. Η τελευταία έρευνα του ΟΟΣΑ για την Παιδεία έδειξε ότι οι επιδόσεις των μαθητών δεν είναι θέμα μόνο χρημάτων – υπάρχουν πολλές φτωχές χώρες με καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα από το δικό μας. Το ίδιο ισχύει και με τη φοροδιαφυγή. Δεν είναι μόνο θέμα υψηλής φορολογίας, αλλά και έλλειψης λογοδοσίας για το πώς αξιοποιούνται τα χρήματα των πολιτών. Μόνο εάν εμπεδωθεί στη συνείδηση των φορολογουμένων ότι οι φόροι τους πιάνουν τόπο και δεν πέφτουν στη χοάνη της γραφειοκρατίας το επίπεδο της παραοικονομίας θα συρρικνωθεί. Εάν μάλιστα μειωθούν και οι φόροι, ακόμα καλύτερα…
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ
Ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 και στον Γιώργο Παπαδάκη ότι στις αρχές του έτους θα καταθέσει νομοσχέδιο που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Πρόκειται για μια πολύ σωστή πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστεί οριστικά το επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία κίνημα ορισμένων ανεύθυνων γονέων που αφήνουν τα παιδιά τους ανεμβολίαστα, υπακούοντας σε θεωρίες συνωμοσίας τσαρλατάνων του Διαδικτύου. Ο εμβολιασμός των μικρών παιδιών είναι αναγκαίος ώστε να μην επανεμφανιστούν νόσοι που θεωρούσαμε ότι είχαν εξαφανιστεί εδώ και δεκαετίες.
Οπως σημείωσε ο κ. Κικίλιας, «ο εμβολιασμός είναι ζήτημα ζωής και μας αφορά όλους, ιδίως εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις, εγκυμονούσες και επαγγελματίες υγείας».
Από την έντυπη έκδοση