Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Ο νέος προϋπολογισμός δεν προβλέπει νέους φόρους, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αντιθέτως για πρώτη φορά έχουν νομοθετηθεί με το φορολογικό νομοσχέδιο ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτηθούν από την επέκταση των αντικειμενικών αξιών στις τουριστικές περιοχές και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Και εδώ αρχίζουν τα ωραία από τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να ξεπεράσει την αμηχανία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν μειώνει πολύ τους φόρους που είχε βάλει ο Τσίπρας. Για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς ξιφουλκεί κατά του Μητσοτάκη γιατί, όπως είπε, κλώτσησε ελαφρύνσεις 2 δισεκατομμυρίων ευρώ επειδή δέχθηκε πλεόνασμα 3,5% για το 2020 και όχι 2,5% όπως το είχε μειώσει ο Τσίπρας. Η μείωση βέβαια ήταν στη φαντασία των Συριζαίων, οι οποίοι ψήφισαν δύο φορές τα θηριώδη πλεονάσματα 3,5%. Λίγο πριν από τις εκλογές ο Τσίπρας έδωσε εντολή στον Τσακαλώτο να καταθέσει 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το «μαξιλάρι» σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος για να χρηματοδοτηθεί η μείωση του πλεονάσματος για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο Τσακαλώτος βέβαια δεν έπραξε τίποτα γιατί δεν είχε την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων και στα Eurogroup υπέγραφε την υποταγή του στα πλεονάσματα.
Μικρές λεπτομέρειες για του Συριζαίους. Πάλι ο Νίκος Παππάς κατήγγειλε την κυβέρνηση γιατί δεν προχώρησε στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και της προκαταβολής φόρου για επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε την προκαταβολή φόρου στο επίπεδο του 70%, την ανέβασε στο 100% με το τρίτο μνημόνιο, ο Μητσοτάκης κάνει το πρώτο βήμα μείωσης στο 95%, αλλά δεν είναι αρκετό για τον κ. Παππά. Το ίδιο ισχύει για την εισφορά αλληλεγγύης που έγινε επαχθέστερη επί ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο για τον ΕΝΦΙΑ που μονιμοποιήθηκε επί Τσίπρα, μειώθηκε για όλους κατά 22% από τη Ν.Δ., αλλά και αυτό «οφείλεται» στην Κουμουνδούρου. Γενικώς πρέπει να συγχαίρουμε τον Τσίπρα και για τους φόρους που έβαλε αλλά και γιατί υποχρέωσε τον Μητσοτάκη να τους μειώσει.
Είπαμε, στην προπαγάνδα δεν παίζονται, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Έστω και έτσι, με τον νέο προϋπολογισμό έχουμε τις βάσεις για πιο δίκαιη φορολογία και κυρίως με αναπτυξιακό χαρακτήρα. Και ας φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ένα γκάλοπ και ένα άρθρο
Το άρθρο Σημίτη στα «Νέα» με το οποίο έβαλε κατά της κυβέρνησης Καραμανλή για την εξωτερική της πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δημοσιεύθηκε λίγα 24ωρα μετά την έρευνα της MRB σχετικά με τις προτιμήσεις των πολιτών για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε προτείνει ως πιθανό υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Σημίτη, επομένως το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην επικαιρότητα.
Ωστόσο στην έρευνα της MRB οι ερωτηθέντες μάλλον δεν είχαν την ίδια άποψη με την κυρία Γεννηματά. Στο ερώτημα ποιον θα θέλατε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην περίπτωση που δεν θέσει υποψηφιότητα ο νυν Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος, ο κ. Σημίτης έρχεται έβδομος στις αυθόρμητες απαντήσεις με 2,4%, κάτω και από τον Γιώργο Παπανδρέου που κατετάγη 6ος με 2,6%. Πρώτος ήταν ο Κώστας Καραμανλής με 26%, δεκαπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τον κ. Σημίτη. Επί της ουσίας ο κ. Σημίτης εγκαλεί τον Καραμανλή γιατί δεν αξιοποίησε τη συμφωνία του Ελσίνκι του 1999 και ενέκρινε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας χωρίς πρώτα να αντιμετωπισθούν οι συνοριακές διαφορές. Πέραν του γεγονότος ότι και ο κ. Σημίτης μετά το Ελσίνκι παρέμεινε σχεδόν 5 χρόνια στην εξουσία χωρίς ουσιαστική πρόοδο στα ελληνοτουρκικά, ορθώς τότε η κυβέρνηση της Ν.Δ. υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, θέτοντας όμως όρους τους οποίους ουδέποτε τήρησε η Άγκυρα.
Ο κ. Σημίτης δεν άφησε κάποια δυναμική επίλυσης διαφορών με την Τουρκία, το να επιστρέφει τώρα στο 2004 για να εξηγήσει τον Ερντογάν του 2009 μάλλον οφείλεται στο γνωστό γινάτι του. Εκτός και εάν και για τα Ιμια φταίει ο Καραμανλής…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση