Αυτό τουλάχιστον πιστεύει και δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που συγχρόνως χτυπάει και καμπανάκι στην κυβέρνηση για την προσφυγική κρίση.
Η αντιστροφή του κλίματος είναι εντυπωσιακή. Πριν από δυύο μήνες το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρα ήταν η οικονομία για το 38%, η ανεργία για το 20% και το μεταναστευτικό για το 8%. Τώρα, το 33% των πολιτών θεωρεί ως πιο σημαντικό ζήτημα το προσφυγικό, το 28% την οικονομία και το 14% την ανεργία.
ΥΠΑΡΧΕΙ τεράστια αποκλιμάκωση στον προβληματισμό γύρω από την πορεία της οικονομίας. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στις δημοσκοπικές μετρήσεις όλων των εταιριών καθώς πλέον δύο στους τρεις πολίτες θεωρούν πως τα πράγματα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση και πως η κατάσταση σε ένα χρόνο θα έχει βελτιωθεί. Ετσι, ύστερα από μια δεκαετία, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως υπάρχουν θετικές προσδοκίες.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
ΑΛΛΟ ένα σημαντικό εύρημα του γκάλοπ αφορά στη σχέση της χώρας με την Ευρώπη και αποδεικνύει τη στροφή που έχει γίνει στην κοινωνία. Το 81% τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας μας στο ευρώ και μόλις 16% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι στα πρώτα χρόνια των Μνημονίων αλλά και κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. οι «δραχμιστές» συγκέντρωναν σταθερά πάνω από 30%.
ΟΣΟ κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει πως η κυβέρνηση θυμίζει «χούντα», ότι εφαρμόζει ακροδεξιές πολιτικές και τη χαρακτηρίζει τύπου… Ορμπαν και Σαλβίνι, οι πολίτες δεν «τσιμπάνε». Σύμφωνα με την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ψηφοφόρων, το 40,6% των Κεντρώων στηρίζει τη Ν.Δ. και μόλις το 12% τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, η Ν.Δ. δείχνει να σπάει τα παραδοσιακά φράγματα, καθώς παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από το 9,6% των Κεντροαριστερών και από το 6,3% όσων δηλώνουν Αριστεροί.
ΤΑ μηνύματα των πολιτών τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ξεκάθαρα. Η πλειονότητα της κοινωνίας απορρίπτει το διχασμό και την πόλωση. Οι πολίτες θέλουν η κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο που χάραξε με την αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής και εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, ενώ απαιτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να σταματήσει τις κραυγές.
ΧΤΥΠΟΥΝ, όμως, και το καμπανάκι για το προσφυγικό. Το θεωρούν ως το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα. Και δεν έχουν άδικο. Απαιτούν, λοιπόν, από την κυβέρνηση να σχεδιάσει και να υλοποιήσει λύσεις εκτόνωσης. Κάτι που αντικειμενικά είναι αρκετά δύσκολο και θα αποτελέσει το πιο κρίσιμο στοίχημα διακυβέρνησης για το 2020.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου