Το στίγμα το έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί ότι μόνο μέσα από τη δραστική μείωση της φορολογίας μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη και κατ’ επέκταση να αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα.
Το φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει ελαφρύνσεις φόρων για νοικοκυριά, μισθωτούς και συνταξιούχους, μέσω της μείωσης του πρώτου συντελεστή, ενώ από φέτος έχουν ήδη ξεκινήσει μειώσεις φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις.
Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια προκειμένου από το υπερπλεόνασμα να διατεθεί κοινωνικό μέρισμα και στο τέλος του έτους, με αναπτυξιακή κατεύθυνση, αλλά και την ενίσχυση των οικονομικά αδυνάμων.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Είναι σημαντικό, στο πλαίσιο αυτό, να συνεχιστεί και η αποκλιμάκωση των επιβαρύνσεων στην ακίνητη περιουσία. Το γεγονός ότι μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 22% μέσο όρο για όλους τους ιδιοκτήτες, λειτούργησε ευεργετικά. Οχι μόνο για το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά και συνολικά για την κτηματαγορά, η οποία δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Μάιο του 2020.
Ολες αυτές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έχουν σαφή αναπτυξιακό χαρακτήρα. Εμπεδώνουν το αίσθημα της κανονικότητας στην οικονομία, λειτουργούν ως επενδυτικά κίνητρα για την προσέλκυση κεφαλαίων και δίνουν τη δυνατότητα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να προσδοκούν σε βελτίωση των οικονομικών τους το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, δείχνουν πόσο πραγματικά έδαφος χάσαμε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο της θητείας του, οι επενδυτικοί στόχοι έπρεπε να επιτυγχάνονται με αύξηση φόρων και όχι με αναπτυξιακά κίνητρα.
Από την έντυπη έκδοση