Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΓΙΑΤΙ πολύ απλά υπάρχουν δύο ειδών τσαμπουκάδες. Από τη μια το στιλάκι θα τα σπάσω, θα τα σκίσω όλα χωρίς να ξέρω πού πατάω και πού βαδίζω. Από την άλλη η πραγματική βούληση να αλλάξουν όλα στη χώρα με ρεαλιστικό σχέδιο το οποίο βασίζεται σε ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις.
ΜΕ πέντε χρόνια καθυστέρηση γίνεται πραγματικότητα η ατάκα του Αλέξη Τσίπρα. Ναι, «θα μας παρακαλάνε να μας δανείσουν». Αλλά αυτό δεν οφείλεται στις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού. Αντιθέτως, αποδεικνύεται πως απλά χάσαμε μια πενταετία, πληρώσαμε έναν βαρύ και αχρείαστο λογαριασμό για κάτι που θα μπορούσε να έχει γίνει από το 2015.
ΤΟ Bloomberg αποθεώνει την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια μείωσης του κόστους δανεισμού. Πλέον, το δεκαετές ομόλογο βρίσκεται μόλις στο 1,20% και οι αναλυτές προβλέπουν πως είναι θέμα χρόνου να πέσει κάτω από το όριο του 1%. Εξαιρετικά σημαντικό είναι πως έχει μειωθεί περίπου στις 160 μονάδες βάσης το spread με τα γερμανικά ομόλογα, ενώ κοντεύει να εκμηδενιστεί η «απόστασή» μας από τα ιταλικά.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΚΑΙ μπορεί η αποκλιμάκωση να είχε ξεκινήσει επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η δραματική μείωση των επιτοκίων δανεισμού άρχισε από τη στιγμή που όλοι κατάλαβαν πως θα έχανε την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και έχει σπάσει κάθε ρεκόρ από τον Ιούλιο που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση.
ΟΙ αγορές επικροτούν την επιστροφή στην κανονικότητα. Επικροτούν την άρση των capital controls, τις μειώσεις φόρων, το χτίσιμο του φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, την υλοποίηση πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Ηταν αναμενόμενη λοιπόν η αναβάθμιση από τη Standard & Poors, όπως είναι αναμενόμενες και οι αναβαθμίσεις που θα ακολουθήσουν στους επόμενους μήνες.
ΘΑ ακουστεί, βέβαια, η κλισέ άποψη. «Και τι έγινε που οι αγορές αξιολογούν την οικονομία θετικά;». Κι όμως, είναι πολύ σημαντικό και για τις τσέπες όλων μας. Η μείωση του κόστους δανεισμού θα φέρει τη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ετσι, από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης η οικονομία θα μπει σε έναν κύκλο πραγματικής ανάπτυξης.
ΑΝΤΙ για το δημοσιονομικό κενό που είχαμε όλοι συνηθίσει να συζητάμε θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν και άλλο οι φόροι μέσα στα επόμενα χρόνια. Οι ελαφρύνσεις σε πολίτες και επιχειρήσεις θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στα διαθέσιμα εισοδήματα και σε συνδυασμό με τις επενδύσεις και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα εκτινάξουν αυτό το περίφημο «ελατήριο ανάπτυξης» που τόσα χρόνια ακούγαμε και δεν… βλέπαμε.
ΚΙ όμως, τελικά όλα είναι τόσο απλά. Δίχως τσιπροβαρουφακισμούς, δίχως ψευτοτσαμπουκάδες, δίχως αριστερά τσιτάτα εσωτερικής κατανάλωσης πασπαλισμένα με εθνολαϊκιστικές κορώνες. Γιατί για να «σε παρακαλάνε να σε δανείσουν» πρέπει να σε εμπιστεύονται!
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου