Οι εορτασμοί της εθνικής μας επετείου δίνουν το έναυσμα ώστε η Ελλάδα να μπει σε μία νέα περίοδο ενότητας και προόδου. Αλλωστε, για πρώτη φορά, ύστερα από αρκετά χρόνια αναταραχής και πολιτικών συγκρούσεων που προκάλεσε η οικονομική κρίση, υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ώστε η χώρα μας να κοιτάζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Καταρχάς, επιτέλους έχει πάψει να εκπροσωπείται στη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα, που από το 2012 δηλητηρίαζε την πολιτική μας ζωή και έσπερνε το τυφλό μίσος στην κοινωνία.
Επιπλέον, οι δυνάμεις του λαϊκισμού υποχωρούν, όσοι ευαγγελίζονταν μαγικές λύσεις τιμωρήθηκαν από τους πολίτες που επιθυμούν ειλικρίνεια και ένα σχέδιο για οριστική έξοδο από την κρίση.
Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s αποτυπώνει τις θετικές προοπτικές που ήδη έχουν φανεί στην αγορά ομολόγων με τα επιτόκια να έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον οι δανειστές έχουν ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η βελτίωση στα μακροοικονομικά μεγέθη πρέπει να περάσει και στην πραγματική οικονομία.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μειώσεις φόρων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου ενώ προχωρά στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που κρατούν στα χαρτιά σημαντικές επενδύσεις.
Σε επίπεδο θεσμών, η συναίνεση που φαίνεται να επιτυγχάνεται στο θέμα της ψήφου των αποδήμων μπορεί να αποτελέσει την πρόβα για ευρύτερη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει το δικό της θαύμα, αρκεί να πιστέψει στο δυναμικό της, να εργασθεί αποτελεσματικά βάσει σχεδίου και στα εθνικά μας θέματα να έχει πάντα ως οδηγό το μήνυμα των προγόνων μας: «δεν ξεχνούμε, τιμούμε, επαγρυπνούμε».
Από την έντυπη έκδοση