Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης
Ηλθε όμως η ώρα της λογοδοσίας για τους εμπνευστές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης. Και μπορεί η κυβέρνηση Τσίπρα να θέλησε να εργαλειοποιήσει ένα οικονομικό σκάνδαλο, όπως αυτό της Novartis, προκειμένου να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους, αλλά η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει ότι δεν επιθυμεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει -και ορθώς- ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κριθεί στις πρόσφατες εκλογές από τον ελληνικό λαό που τον έστειλε στα έδρανα της αντιπολίτευσης και, κατά συνέπεια, δεν θα πρέπει να συγκροτηθεί ειδική επιτροπή εις βάρος του τέως πρωθυπουργού. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή μιας υπεύθυνης πολιτικής παράταξης, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες σε πρώην πρωθυπουργούς, παρά μόνον αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις, γιατί, διαφορετικά, δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου.
Ασχέτως εάν η κυβέρνηση Τσίπρα επιδίωξε να διασύρει δύο πρώην πρωθυπουργούς, στελέχη πρώτης γραμμής και τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. Είναι ανάγκη όμως να διερευνηθούν δικαστικά οι ευθύνες του διαβόητου «Ρασπούτιν» ή όποιων άλλων τυχόν αποδειχθεί ότι είχαν ανάμιξη στις αθέμιτες παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, σχετικά με την υπόθεση, όπως έχει καταγγελθεί και εγγράφως από εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προστατεύσει τη λειτουργία των θεσμών και, κυρίως, να κόψει τον ομφάλιο λώρο μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας.
Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, που επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα για τη σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων, έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η νέα κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον φαινόμενα τύπου «Ρασπούτιν».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής