Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Η έρευνα της Opinion Poll, η πρώτη που γίνεται μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, εμφανίζει εντυπωσιακά ευρήματα. Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο φτάνει το 55%, ενώ μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε η αισιοδοξία στο 53%! Οι θετικές γνώμες για τον Κ. Μητσοτάκη ξεπέρασαν το 60%, ενώ στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός σημειώνει νέο ρεκόρ με 50%. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι αν γίνονταν σήμερα εκλογές η Ν.Δ. θα έπαιρνε +2% (42%) και ο ΣΥΡΙΖΑ 23% (8,5 μονάδες λιγότερες απ’ όσες πήρε στις εθνικές εκλογές). Η διαφορά θα ήταν σχεδόν 19%.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, η εικόνα του Α. Τσίπρα, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου δραματική. Ο τέως πρωθυπουργός έχει θετικές γνώμες μόλις 37% και θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός μόνο από το 20,75, ενώ μόλις το 17,5% κρίνει θετικά τον τρόπο που αντιπολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις 2 μήνες μετά τις εκλογές, η θεωρία του «άχαστου» μοιάζει με αλληγορικό μύθο και η «νίκη του 31%» που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με κουτσουρεμένη αποζημίωση απόλυσης. Ολα δείχνουν ότι για την κυβέρνηση τα καλύτερα είναι μπροστά της και για την αντιπολίτευση μπροστά της είναι τα χειρότερα.
ΚΙ ΑΥΤΟ γιατί αφενός η κυβέρνηση δεν έχει ξεδιπλώσει καν όλη την πολιτική της -και βεβαίως είναι πάρα πολύ νωρίς για να φανούν τα αποτελέσματά της- και αφετέρου, ανοίγουν τα «ντουλάπια» και πέφτουν σωρηδόν οι «σκελετοί» που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες είδε το φως της δημοσιότητας μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα χαμένα έσοδα από τον ΦΠΑ, που είχε η κάθε χώρα-μέλος το 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η Ελλάδα είναι δεύτερη σε χαμένα έσοδα από τον ΦΠΑ με 33,6%, αμέσως μετά τη Ρουμανία, που είναι πρώτη με 36%. Αυτό το 33,6% μεταφράζεται σε απόλυτους αριθμούς σε 7,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σε… τρεις ΕΝΦΙΑ! Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Βανέσα Μοκ, κληθείσα να ερμηνεύσει το φαινόμενο, μίλησε για «ισχυρή μαύρη οικονομία».
ΤΙ ΕΚΑΝΕ λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ; Την ώρα που στραγγάλιζε με τη φορολογία τους μισθωτούς και κυρίως τους συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη, άφηνε εντελώς ανεξέλεγκτους τους φοροφυγάδες. Το αν το έκανε σκόπιμα ή από ανικανότητα έχει τη σημασία του, αλλά ίσως δεν είναι το σημαντικότερο. Καθώς το αποτέλεσμα ήταν και είναι ότι επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την εξοντωτική φορολογία υπήρξε κι ένα όργιο φοροδιαφυγής. Δημιουργώντας την πιο άδικη και άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων. Την ώρα που η «πλουτοκρατία» και τα «λαμόγια της αγοράς» έκαναν πάρτι, τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, που ήταν υπό την… προστασία της «Αριστεράς» στέναζαν από την έμμεση φορολογία και από τη μείωση του ούτως ή άλλως μικρού διαθέσιμου εισοδήματός τους!
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, εκτός από τα «ερείπια της ΔΕΗ» που βρήκε η νέα κυβέρνηση, σε κάθε υπουργείο «αποκαλύπτονται» κρυμμένοι… θησαυροί. Μαύρες τρύπες, σκοτεινές αναθέσεις, κρυμμένα ελλείμματα και διαλυμένες υποδομές. Σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει μια συνολική εικόνα του τι παρέλαβε. Οι εκπλήξεις ακούγεται ότι είναι πολλές και μεγάλες. Ιδιαίτερα στα «ευπαθή» υπουργεία.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ, όμως, ότι το κριτήριο και το πολιτικό ένστικτο των Ελλήνων λειτουργεί. Και ο πολίτης αντιλαμβάνεται και τι έγινε και τι γίνεται. Γι’ αυτό και η μέτρηση της Opinion Poll δίνει μια πρώτη νέα εικόνα για την αισιοδοξία που εμπνέει η νέα κυβέρνηση, αλλά και για την επαπειλούμενη κατάρρευση της παλιάς κυβέρνησης.
Που πατάει ο ώμος εκβιασμός του Ερντογάν
Ο εκβιασμός του Ερντογάν είναι ωμός. «Δώστε μου λεφτά ή ανοίγω το δρόμο των προσφύγων στην Ευρώπη». Φαινόταν καιρό τώρα ότι εκεί το πήγαινε, μέχρι που το είπε κιόλας. Κι όταν μιλάει για ανοιχτούς δρόμους στην Ευρώπη εννοεί κατά κύριο λόγο την Ελλάδα, ως πύλη εισόδου. Εβδομάδες τώρα έστελνε σκοπίμως αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων, πιέζοντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση και μέσω αυτής εκβιάζοντας την Ευρώπη.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Τόσο με την πίεση στην Ελλάδα όσο και με τον εκβιασμό στην Ευρώπη διεκδικούν να έχουν αποτέλεσμα. Κι αυτό γιατί επί 4,5 χρόνια η ανερμάτιστη και απάνθρωπη πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει μια δύσκολα διαχειρίσιμη πραγματικότητα. Το είπε -προς τιμήν του- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος σήμερα είναι επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας: «Η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, οι οποίες δεν παραγράφονται, ανεξάρτητα από την πολιτική που θα ακολουθήσει η σημερινή κυβέρνηση».
Πιο σαφής δεν μπορούσε να είναι. Και δεν είναι ούτε «παπαγαλάκι της Ν.Δ.» ούτε «άσχετος» ή «αναίσθητος φασίστας» για το μεταναστευτικό. Αν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε επιτρέψει τη μετατροπή της Ελλάδας σε «μεταναστευτική αποθήκη της Ευρώπης» και δεν είχε «δημιουργήσει» τις «Μόριες» αυτές τις άθλιες αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, οι όποιοι εκβιασμοί του Ερντογάν δεν θα μπορούσαν να είναι τόσο ισχυροί όσο δυστυχώς είναι. Το αρχικό «έγκλημα» του ΣΥΡΙΖΑ τώρα γίνεται.
Περίεργα πράγματα
Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για τις πολλές πυρκαγιές που μπήκαν φέτος και μάλιστα μεταξύ 2 με 4 τα ξημερώματα. Το γεγονός είναι περίεργο από μόνο του, όπως και ο πολύ αυξημένος -σε σχέση με προηγούμενες χρονιές- αριθμός πυρκαγιών που ξέσπασαν φέτος. Οι πληροφορίες λένε ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν στη διάθεσή τους κι άλλες καταγγελίες -πέραν των γνωστών- για εμπρησμούς. Βάσει των οποίων γίνεται έρευνα σε βάθος. Η οποία μένει να φανεί αν θα «βγάλει λαγούς»…
Το πρώτο από τα 4 βήματα για πολιτική σταθερότητα
Όπως αποκάλυψε την Κυριακή ο «Ε.Τ.» η κυβέρνηση παράλληλα με το κυβερνητικό έργο της προωθεί 4 βήματα για την εμπέδωση κλίματος πολιτικής σταθερότητας, τα οποία με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων. Χθες στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα του πρώτου βήματος, που είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Η συζήτηση θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή -με πρόεδρο τον Ε. Στυλιανίδη- στα τέλη Σεπτεμβρίου και η μία και μόνη ψηφοφορία για το νέο Σύνταγμα θα γίνει τον Νοέμβριο. Τα 33 υπό αναθεώρηση άρθρα χρειάζονται 180 ψήφους και 6 αλλάζουν με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Μεταξύ αυτών είναι και η αποσύνδεση της εκλογής ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής. Ο επόμενος ΠτΔ θα μπορεί να εκλεγεί με πλειοψηφία 151.
Έπονται η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές, χωρίς να ισχύσει η απλή αναλογική και η εκλογή ΠτΔ, που θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2020.
Απορίες
1. Τι σόι «Πρωινός καφές» είναι η συνεδρίαση που γίνεται στην Κουμουνδούρου στις 12.30 το μεσημέρι;
2. Δεν είναι ο ορισμός της «αντιδραστικότητας» η απόφαση της κ. Κεραμέως να κρατά τη σημαία ο καλύτερος και όχι ο τυχερότερος μαθητής;
Από την στήλη «Δια Ταύτα» στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου