Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης*
ΕΙΝΑΙ λογικό, ως μικρή και αδύναμη οικονομικά χώρα, η Ελλάδα να προσβλέπει σε συμμαχίες και βοήθειες. Πολύ περισσότερο καθώς συνορεύουμε με τη διαρκώς προκλητική Τουρκία και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το προσφυγικό ζήτημα. Κανένας, όμως, ηγέτης και καμία χώρα δεν πρόκειται να μας «σώσει» αν δεν έχουμε τη βούληση και ένα δικό μας σχέδιο για να σωθούμε.
ΤΑ λάθη των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι γνωστά και πολλά. Η Ελλάδα, όμως, χρεοκόπησε χωρίς καμία εξωτερική βοήθεια. Μόνοι μας καταρρεύσαμε το 2010. Μόνοι μας φτάσαμε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την ευρωζώνη το καλοκαίρι του 2015. Τα κυβερνητικά λάθη στη διαχείριση των Μνημονίων σε συνδυασμό με τα λάθη της τρόικας παρέτειναν την επώδυνη περίοδο για τους πολίτες πολύ περισσότερο από τις αρχές του 2015, οπότε και η χώρα θα έμπαινε σιγά σιγά σε μια άλλη εποχή.
ΑΣ δούμε και τι συμβαίνει γύρω μας. Οι επικίνδυνες παλινωδίες της Βρετανίας προέρχονται από την επικράτηση του εθνολαϊκισμού των Τζόνσον και Φάρατζ την τελευταία πενταετία. Τα γραφικά και συγχρόνως επικίνδυνα παιχνίδια του Σαλβίνι ταλανίζουν την Ιταλία. Η Ευρώπη έχει σοβαρά προβλήματα να λύσει, πρέπει να αλλάξει τη λογική της αντιμετώπισης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων. Αλλά και η κάθε χώρα ξεχωριστά έχει την ευθύνη να ακολουθήσει έναν δρόμο ρεαλισμού για να προχωρήσει μπροστά.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΕΔΩ βιώσαμε την άνοδο της λαϊκιστικής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. το 2015, μέσα από την οποία ένα κομμάτι της κοινωνίας πίστεψε ότι μπορούμε να εκβιάσουμε/φλερτάρουμε με το Grexit και να… σωθούμε. Και τελικά το πληρώσαμε με ένα αχρείαστο τρίτο και ιδιαίτερα βαρύ Μνημόνιο.
ΟΙ συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες είναι σημαντικές. Αλλά πλέον -και πολύ σωστά- το πρωθυπουργικό επιτελείο κρατάει χαμηλούς τόνους. Γιατί στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι για να βγει η χώρα από τη δεκαετή κρίση πρέπει να αποδείξει από μόνη της πως αλλάζει σελίδα.
ΤΟ κυβερνητικό σχέδιο για φοροελαφρύνσεις και δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος δείχνει το δρόμο. Το μεγάλο στοίχημα είναι η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και το τρέξιμο βαλτωμένων αποκρατικοποιήσεων. Σε συνδυασμό με την κάθετη πτώση του κόστους δανεισμού και την πλήρη άρση των capital controls που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργείται ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό για την οικονομία.
ΕΧΕΙ έρθει η ώρα του ρεαλισμού. Η ώρα που τα πράγματα πρέπει να γίνουν… ανάποδα από τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή φυσιολογικά. Η επιτυχία του κυβερνητικού σχεδίου και η ανάταξη της οικονομίας θα «αναγκάσουν» τους οίκους αξιολόγησης να μας αναβαθμίσουν και οι ξένοι ηγέτες να μιλήσουν για ένα πραγματικό -όχι επικοινωνιακό- success story της Ελλάδας.
Από την έντυπη έκδοση
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου