Η γενική εικόνα στα παραθεριστικά κέντρα της χώρας δεν είναι καλή, η φοροδιαφυγή είναι ο κανόνας και η έκδοση αποδείξεων γίνεται πολλές φορές αντικείμενο «παζαριού». Επιπλέον, πολλοί επαγγελματίες θέλουν, μέσα σε λίγες εβδομάδες, να βγάλουν τα «σπασμένα» της χρονιάς χωρίς να υπολογίζουν τη ζημιά που προκαλούν στην εικόνα της χώρας δυσφημώντας συνολικά τον τουριστικό κλάδο.
Ωστόσο, κάθε απόδειξη που δεν κόβεται επιβαρύνει τους νόμιμους φορολογούμενους, που θα κληθούν να σηκώσουν τα βάρη εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Είναι σαφές ότι όσο κι αν προσπαθήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να εντοπίσουν τις εστίες της φοροδιαφυγής, το πρόβλημα της «παραοικονομίας» παραμένει μεγάλο.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Η αύξηση της φορολογίας και η διόγκωση των ασφαλιστικών εισφορών λειτούργησαν ως «κίνητρο» φοροδιαφυγής. Μόνο που πλέον κάθε ευρώ μετράει για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν αισθητά ύστερα από την ανησυχητική καθίζηση του προεκλογικού Ιουνίου. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι καταγράφηκε υπέρβαση του στόχου κατά 534 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα 7μήνου, καθώς διαμορφώθηκαν στα 20,98 δισ. ευρώ από 20,65 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος. Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου και τον Αύγουστο σημειώνεται αισθητή βελτίωση στην πορεία των εσόδων.
Η θετική εικόνα στην υλοποίηση του προϋπολογισμού θα βοηθήσει την κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πλεονασμάτων, όμως τα πάντα θα κριθούν στο εάν τα φορολογικά έσοδα αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες. Για αυτό το λόγο κάθε απόδειξη έχει σημασία. Κάθε φορολογικό στοιχείο που εκδίδεται προσθέτει έσοδα στα ταμεία του κράτους και δημιουργεί τις συνθήκες για φορολογικές ελαφρύνσεις τους επόμενους μήνες.
Από την έντυπη έκδοση