Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Βρίσκουν τα πάντα στραβά, οπισθοδρομικά, συντηρητικά και –κυρίως- αναξιοκρατικά. Εκείνοι που κυβέρνησαν για περισσότερο από τέσσερα χρόνια διορίζοντας φίλους, συγγενείς και συντρόφους, που περνούσαν φωτογραφικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, που άλωναν το κράτος για να κρατήσουν την εξουσία, θεωρούν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. χτίζει κομματικό κράτος. Ας δούμε λοιπόν τι «υλικά» χρησιμοποιεί:
Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ ανακοίνωσε τους νέους γενικούς γραμματείς, διατηρώντας μάλιστα σε καίριες θέσεις ανθρώπους που ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση, π.χ. γ.γ. ιδιωτικού χρέους, γ.γ ιδιωτικών επενδύσεων και ΣΔΙΤ, γ.γ. θρησκευμάτων. Ενισχύει το κύρος και τις αρμοδιότητες της δημοσιοϋπαλληλίας μέσα από τους υπηρεσιακούς γραμματείς, οι οποίοι θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ αλλά και από το δικαίωμα υπογραφής, που κατεβαίνει σε επίπεδο γενικού διευθυντή. Καταργεί τους κομματικούς προϊσταμένους και μειώνει γραμματείες και μετακλητούς κατά 30% περίπου.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Παράλληλα, προχώρησε σε νομοθετική παρέμβαση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να προλάβει τα χειρότερα, δηλαδή την ακυβερνησία. Οσοι κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση ότι «νοθεύει» το αποτέλεσμα, ξεχνούν ότι με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την απλή αναλογική, το αποτέλεσμα στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων της χώρας ήταν να εκλεγούν δήμαρχοι χωρίς δημοτικούς συμβούλους. Τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να συγκροτούν πλειοψηφίες μέσα από τη συνεργασία παρατάξεων με την προϋπόθεση να συμμετάσχει η παράταξη του δημάρχου-περιφερειάρχη που κέρδισε τις εκλογές. Φυσικά οι αντιπολιτευόμενοι, που έχασαν και τις 13 περιφέρειες της χώρας και σχεδόν εξαφανίστηκαν στους δήμους, προτιμούν το χάος.
Αλλά φαίνεται πως αυτά είναι ψιλά γράμματα για κάποιους, οι οποίοι έχουν «κολλήσει» μεταξύ άλλων με την περίπτωση της Βασιλικής Θάνου. Λοιπόν, αν μπορούσαμε να παραφράσουμε την περίφημη ατάκα του Αλέξη Τσίπρα για τον ΕΝΦΙΑ, θα λέγαμε πως ο διορισμός της κυρίας Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν μια παράλογη απόφαση που δεν διορθώνεται, καταργείται. Η τοποθέτηση μιας πρωθυπουργικής συμβούλου σε μια τόσο καίρια θέση ήταν κάτι χειρότερο από μια κομματική επιλογή. Ηταν λάθος.
Από την έντυπη έκδοση
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου