Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Είναι ίσως η μοναδική φορά που υπουργός Οικονομικών ο οποίος έχει υπογράψει Μνημόνιο και αντιλαϊκά μέτρα δεν γνωρίζει φθορά στο εσωτερικό του κόμματός του. Τις επιδόσεις του στην κοινωνία, βέβαια, θα τις μετρήσουμε όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αλλά για την ώρα, στον «πόλεμο» της Κουμουνδούρου ο «στρατηγός» Ευκλείδης αύξησε τη δημοφιλία του. Ωστόσο, πέραν της προσωπικής επιβεβαίωσης, η πρωτιά Τσακαλώτου σφραγίζει δύο πολύ σημαντικές εξελίξεις για τις σχέσεις κυβέρνησης και κόμματος.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Πρώτον: Η ομάδα των 53+, που δεν είναι 53 αλλά πολύ περισσότεροι, ισχυροποιείται ξεκάθαρα. Αυτό σημαίνει πως θα κάνει λίγο δύσκολη τη ζωή στον Αλέξη Τσίπρα, αν εκείνος προχωρήσει στο άνοιγμα της κυβέρνησης και του κόμματος σε πασοκογενή στελέχη, όπως για παράδειγμα και όχι απαραίτητα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. «Δεν θα δεχτούμε ποτέ το κόμμα μας, το κοινό μας σπίτι, να διολισθήσει σε πασοκικές λογικές», ήταν το μήνυμα. Το αριστερό πρόσημο των 53+, λοιπόν, είναι εδώ, ενωμένο δυνατό.
Δεύτερον: Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν είναι απλά ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας. Είναι ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φέρει την ευθύνη μαζί με την ηγετική ομάδα του Μαξίμου για όλες τις παραβιάσεις των κόκκινων γραμμών, όλες τις υποχωρήσεις, όλες τις περικοπές και τις αυξήσεις της φορολογίας. Με την ψήφο τους οι σύνεδροι του κόμματος υπερψήφισαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πλέον το «μαζί τα κάναμε», που είπε ο Τσακαλώτος στην ομιλία του, συνυπογράφηκε από την πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να είναι καλό για τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά δεν είναι και τόσο… υγιεινό για τις εσωκομματικές διαδικασίες. Θα μπορούν δηλαδή να κρίνουν αλλά όχι να επικρίνουν όλα αυτά που τους χωρίζουν οριστικά από τον παλιό εαυτό τους. Εδώ θα ταίριαζε γάντι η ατάκα Τσίπρα: «Καταλάβατε τι ψηφίσατε;».
Και πριν κάποιοι βιαστούν να απαντήσουν, ας σκεφτούν και κάτι ακόμα. Στην πρώτη δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής σάρωσαν οι υπουργοί. Αυτό σημαίνει πως πριμοδοτήθηκε η πολιτική που ασκούν στα υπουργεία τους, η δημόσια ρητορική τους και η προσωπική στάση τους. Φίλης (και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τον πρώτο), Ξανθός, Δραγασάκης, Σκουρλέτης, Πολάκης, Παππάς, συν τον Πρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Βούτση. Αν προσθέσουμε και τη Ρένα Δούρου ως τη «μικρή πρωθυπουργό» και οιονεί υπουργό της κυβέρνησης, τότε έμεινε μόνο ένας Ρήγας (Παναγιώτης) για να μη θεωρηθεί η τράπουλα σημαδεμένη.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου