Το μήνυμα το έχει στείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο υπουργείο είχε τονίσει ότι ο πολιτισμός μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και η χώρα να αποκτήσει ένα δυναμικό κλάδο που θα απασχολεί εξειδικευμένο προσωπικό και θα ενισχύει σημαντικά την τουριστική κίνηση.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αυτές τις ημέρες, που οι περισσότερες οικογένειες βρίσκονται στα κέντρα παραθερισμού, θα διαπιστώνουν τους αναξιοποίητους θησαυρούς που έχει η ελληνική περιφέρεια. Κάθε περιοχή έχει τη δική της πολιτιστική κληρονομιά, διαθέτει αρχαιολογικούς τόπους μοναδικής ομορφιάς και μουσειακούς χώρους που συνήθως υπολειτουργούν.
Ολοι γνωρίζουμε ότι συντεχνιακά συμφέροντα και μικροκομματικές σκοπιμότητες μπλοκάρουν τον εκσυγχρονισμό του πολιτιστικού μας «προϊόντος» και βολεύονται με τριτοκοσμικού τύπου υπηρεσίες.
Για παράδειγμα, τα περισσότερα μουσεία της χώρας δεν διαθέτουν πωλητήρια αντίστοιχα της πολιτιστικής τους αξίας. Οσοι επισκέπτονται ξένα μουσεία διαπιστώνουν ότι τα πωλητήριά τους είναι γεμάτα από αναμνηστικά και άλλα προϊόντα, όχι γιατί θέλουν να «εμπορευματοποιήσουν» την καλλιτεχνική αξία των εκθεμάτων αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την οικονομική τους αυτοτέλεια και κυρίως προωθούν με αποτελεσματικό τρόπο τον τόπο τους.
Στη χώρα μας ακόμη το ηλεκτρονικό εισιτήριο παραμένει ζητούμενο, ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες για κακοδιαχείριση και αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών για σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους.
Η υπουργός Πολιτισμού γνωρίζει πολύ καλά το χώρο. Είναι ευκαιρία να αναζητήσει συναινέσεις ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές για να αξιοποιηθούν οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας.
Σε κάθε γωνιά του τόπου μας ο πολιτισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης. Ηρθε η ώρα επιτέλους να ενεργοποιηθεί ώστε όχι μόνο να προσθέσει εισοδήματα αλλά κυρίως να δημιουργήσει παγκοσμίως τη νέα γενιά «φιλελλήνων», που θα αγαπήσει τη χώρα μας από τις περιηγήσεις της στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς μας χώρους.