Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι ανωτέρω προεκλογικές εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας έγιναν πράξη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέσα σε 30 ημέρες.
ΟΧΙ ΚΙ ΑΣΧΗΜΑ, αν συγκρίνουμε τις επιδόσεις της σημερινής κυβέρνησης με τις αερολογίες περί αέναης διαπραγμάτευσης, που ακούγαμε από τους υπουργούς του Τσίπρα στις αρχές του 2015, πριν περάσουν οι στρατηγοί του ΣΥΡΙΖΑ στα αυτοκτονικού τύπου επιχειρήματα ότι θα απειλήσουμε τους ξένους με το Grexit και θα κάνουμε την Ευρώπη «Κούγκι».
Η Ελλάδα έχει μπροστά της μία μεγάλη ευκαιρία να αφήσει στο παρελθόν τις παθογένειες και τις ιδεοληψίες που την κράτησαν καθηλωμένη όταν όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης έτρεχαν και ορισμένες βαλκανικές μάς προσπερνούσαν.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δείχνει να γνωρίζει την ευθύνη που έχει αναλάβει ώστε επιτέλους τα αυτονόητα να μη θεωρούνται γραφικά, η λογική να μην εξοβελίζεται από επαναστατικές φαντασιώσεις και η πρόοδος να μη θεωρείται ταξικό μέσο σε βάρος του λαού.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιβάλει την ατζέντα του χωρίς ακρότητες και φανατισμούς φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Αλέξη Τσίπρα που είχε συνηθίσει σε καβγάδες όταν από το πρωθυπουργικό βήμα της Βουλής κουνούσε το δάκτυλο στους πολιτικούς του αντιπάλους.
ΤΩΡΑ ο κ. Τσίπρας περιορίζεται στο να χασκογελάει όταν δέχεται τις καίριες όσο και ευπρεπείς απαντήσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου ή του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στα σαθρά επιχειρήματά του.
Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να περάσει στον επόμενο αιώνα, ας ασχολείται με το παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν έχει καταλάβει ότι οι προτεραιότητες της κοινωνίας είναι διαφορετικές από αυτές του κομματικού κράτους.
ΩΣΤΟΣΟ στον δρόμο για την ανάπτυξη υπάρχουν πολλές παγίδες. Ο κ. Τσίπρας έχει αφήσει τέσσερις νάρκες στην οικονομία, τις οποίες πρέπει να απενεργοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης.
ΠΡΩΤΟΝ, ο προϋπολογισμός του 2019 κινείται οριακά σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους διέθεσε όλα τα δημοσιονομικά αποθέματα για παροχές και δαπάνες που συνδέονταν άμεσα με κομματικά ρουσφέτια. Θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή ώστε να μη χαθεί ο στόχος.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, οι δεσμεύσεις της χώρας για πολυετή λιτότητα, με την υπογραφή του Τσίπρα, δεν ανατρέπονται εύκολα. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% που ισχύει μέχρι το 2022, προτάσσοντας τις αναπτυξιακές του πρωτοβουλίες και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης.
ΤΡΙΤΟΝ, οι περισσότερες ΔΕΚΟ είναι στα πρόθυρα της διάλυσης. Η ΔΕΗ αποτελεί τον μεγάλο ασθενή της οικονομίας και ο κ. Χατζηδάκης πρέπει να βρει λύση μέχρι το φθινόπωρο μετά τη σκανδαλώδη επιλογή της κυβέρνησης Τσίπρα να παραχωρήσει η ΔΕΗ το μισό μερίδιο αγοράς της χωρίς να πάρει ως αντάλλαγμα ούτε ένα ευρώ! Στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι και τα ΕΛΤΑ, οι συγκοινωνιακοί φορείς επέστρεψαν στα ελλείμματα, η ΕΡΤ έχει δεσμευθεί με «χρυσά συμβόλαια» για τη μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς οικονομική ανταποδοτικότητα. Οι ΔΕΚΟ πρέπει να μπουν σε διαδικασία εξυγίανσης προτού είναι αργά.
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να φαλκιδεύει τις μεταρρυθμίσεις με «αγωνιστικές κινητοποιήσεις». Κάποιοι επενδύουν στην κοινωνική αναταραχή προκειμένου να ανακόψουν την εφαρμογή των ρυθμίσεων για το άσυλο και την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μητσοτάκη οφείλει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα επόμενα εμπόδια με τον ίδιο δυναμισμό που επέδειξε στις πρώτες 30 ημέρες.
Από την έντυπη έκδοση
Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου